Lawenda – właściwości lecznicze, kosmetyczne, zastosowanie, działanie

Właściwości lawendy i olejku lawendowego znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce. O działaniu lawendy na bezsenność, bóle menstruacyjne czy reumatyczne decydują zawarte w roślinie związki przeciwbólowe, uspokajające, rozluźniające. Aplikacja olejku lawendowego na włosy przyspiesza ich porost, na twarz – poprawia stan cery. Na co jeszcze pomaga lawenda i co można z niej zrobić w kuchni?

Lawenda – właściwości – jak wygląda i co zawiera?

Lawenda jest zielonym krzewem z rodziny jasnotowatych o wąskich srebrzystych liściach. Kwiaty posiadają niebieską, fioletową, a nawet białą lub różową barwę uzależnioną od gatunku i odmiany rośliny. Obejmuje ponad 40 gatunków. Lawenda występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest również w wielu krajach Europy oraz Ameryce Północnej. Jako roślina ozdobna dość powszechnie występuje także w Polsce w ogrodach czy na balkonach.

Surowcem zielarskim są kwiaty lawendy zebrane tuż przez rozwinięciem. To z nich pozyskuje się olejek lawendowy, który jest najczęściej wykorzystywanym olejkiem eterycznym na świecie. Charakteryzuje się on bardzo unikalną aktywnością biologiczną. Może zawierać ponad 100 różnych składników, głównie związków terpenoidowych. Dodatkowo zawiera on szereg związków, m.in.:

  • 1-linalol,
  • garbniki,
  • kumaryny,
  • fitosterole,
  • barwniki
  • składniki mineralne,
  • polifenole.

Substancje te decydują o leczniczych właściwościach lawendy. Działają napotnie, moczopędnie oraz zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Kwiaty oraz olejek wykazują działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych oraz jelit. Przypuszcza się, iż olejek z lawendy to naturalny sposób na uspokojenie, co prawdopodobnie jest związane z bezpośrednim jego działaniem na ośrodkowy układ nerwowy. Dodatkowo napar z lawendy czy olejek zastosowane zewnętrznie mogą działać przeciwbólowo, hamować rozwój drobnoustrojów i łagodzić podrażnienia skóry. Stosowanie lawendy na włosy przyspiesza ich porost. Olejek lawendowy posiada również właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące oraz przeciwdrobnoustrojowe.

Lawenda – działanie lecznicze

Lecznicze właściwości lawendy są bardzo szerokie. Jest wysoce prawdopodobne, iż zastosowanie lawendy może przenieść korzyści w:

  • łysieniu plackowatym – połączenie olejku lawendowego z olejkami tymianku, rozmarynu może poprawiać wzrost włosów po siedmiomiesięcznej kuracji;
  • bezsenności,
  • bólach menstruacyjnych,
  • bólach po operacji,
  • stanach niepokoju.

Medycyna naturalna wykorzystuje lawendę na migrenę, kolkę niemowlęcą czy infekcje ucha. Niektórzy stosują ją w łagodzeniu objawów egzemy (wykazano jednak, że stosowanie kombinacji olejku lawendowego i innych olejków eterycznych do masażu aromaterapeutycznego nie łagodzi objawów związanych ze stanami zapalnymi skóry). Nie ma także dowodów na skuteczność lawendy na trądzik, wymioty i nudności bądź zespół niespokojnych nóg, choć to częsty domowy sposób na łagodzenie tych dolegliwości. Obiecujące wydają się natomiast badania nad pozytywnym wpływem lawendy na depresję.

Jakie zioła na depresję warto stosować?

Lawenda – zastosowanie – na co pomaga?

Napar z lawendy stosuje się w zaburzeniach trawienia, w stanach pobudzenia nerwowego, w leczeniu zranień, nerwobólach, a także w mało rozległych oparzeniach słonecznych. Miejscowo można także zastosować je w czasie kataru w celu zmniejszenia przekrwienia bony śluzowej nosa. Napary stosowane są również jako dodatek do kąpieli.

Z kolei olejek lawendowy o świeżym, rozluźniającym zapachu znalazł zastosowanie jako składnik preparatów, które mają na celu złagodzenie stanów niepokoju oraz zmniejszenie trudności w zasypianiu. Można go również stosować zewnętrznie w aromaterapii. Olejek lawendowy znajduje się również w preparatach przeznaczonych do inhalacji, zapalenia zatok, kataru, w nieżytach górnych dróg oddechowych. Często jest również dodawany do płukanek jamy ustnej o właściwościach przeciwbakteryjnych. Ekstrakty z lawendy wykorzystuje się ponadto w produkcji chemii gospodarczej czy w kosmetyce.

Znane jest także zastosowanie olejku lawendowego na reumatyzm. W celu złagodzenia dolegliwości reumatycznych zaleca się masaż olejkiem bolących miejsc. Należy jednak pamiętać o tym, że powinien on być rozcieńczony innym olejem, np. roślinnym lub olejkiem do masażu.

Ponadto lawendę wąskolistną stosuje się jako roślinę ozdobną. W tym przypadku idealnie sprawdza się lawenda w doniczce, którą można postawić na balkonie lub parapecie.

Olejek lawendowy na twarz, ciało i włosy – zastosowanie w kosmetyce

Olejek lawendowy w kosmetyce używany jest powszechnie. Stanowi składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych. Aplikowany na twarz działa przeciwutleniająco, hamując działanie wolnych rodników, i detoksykująco, sprawia, że cera staje się bardziej rozświetlona. Działanie lawendy na skórę można przetestować, dodając olejek do kąpieli. Ponadto na polskim rynku dostępne są kosmetyki lawendowe, kremy do rąk, balsamy, żele pod prysznic, mydła oraz sole do kąpieli z dodatkiem lawendy.

Olejek lawendowy na włosy nie tylko przyspiesza ich porost. Stosowany w postaci wcierki czy jako składnik szamponu nawilża skórę głowy, wspomagając walkę z łupieżem, działa kojąco. Odżywia włosy i sprawia, że nabierają zdrowego, lśniącego wyglądu. Niektórzy wykorzystują lawendę na wszy, jako środek odstraszający pasożyty.

Najlepsze zioła na uspokojenie

Lawenda na komary i mole

Charakterystyczny zapach lawendy z powodzeniem odstrasza komary, mole oraz ćmy. W tym celu można zakupić woreczki lawendowe, użyć lawendy w doniczce lub posłużyć się olejkiem lawendowym.

Przed zastosowaniem lawendy należy pamiętać o przeciwwskazaniach do jej zastosowania. Olejku nie powinno stosować się doustnie w stanach zapalnych żołądka, chorobie wrzodowej, chorobach wątroby oraz nerek, a także w stanach zapalnych jelit oraz ciąży. Z kolei na skórę należy go stosować wyłącznie rozcieńczony olejem. Należy również skonsultować się z lekarzem w przypadku przyjmowania lawendy do picia, np. w postaci syropu czy herbaty, i jednoczesnego stosowania barbituranów, benzodiazepiny, butabarbitalu, diazepamu, lorazepamu oraz leków przeciwnadciśnieniowych.

Co można zrobić z lawendy?

Lawendę w kuchni można stosować na wiele różnych sposobów. Po zalaniu gorącą wodą suszu lawendowego otrzymamy aromatyczną herbatę o właściwościach rozgrzewających. Herbatę lawendową przed spożyciem należy parzyć ok. 10. minut. Z kolei nalewka lawendowa na spirytusie, z dodatkiem miodu i cytryny może przysłużyć się poprawie odporności, więc warto sięgnąć po nią w sezonie przeziębienia i grypy.

Syrop z lawendy stanowi ciekawy dodatek do deserów – ciast, naleśników czy placków. Samodzielnie można przygotować także lawendowy cukier. Suszone kwiaty wystarczy zasypać zwykłym cukrem, np. w słoiku, i odstawić je na ok. miesiąc. Po odsianiu kwiatów pozostają same kryształki wysycone aromatem lawendowym.

Bibliografia

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender.
  2. Lamer – Zarawska E. Kowal- Gierczak B., Niedworok J. „Fitoterapia i leki roślinne”, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  3. Adaszyńska- Skwirzyńska M. „Aktywność olejku lawendowego i jego potencjalne wykorzystanie w produkcji zwierzęcej” w: Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców 2 pod red: Kuszera M., Piech K.
Opublikowano: ; aktualizacja: 22.02.2019

Oceń:
4.6


Może cię

Liść laurowy – właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne

Liście laurowe najczęściej używane są w kuchni jako przyprawa, natomiast medycynie ludowej wykorzystuje się m. ...

Estragon – właściwości, zastosowanie, zamiennik, do jakich potraw dodawać estragon?

Estragon (artemisia dracunculus), znany także jako bylica draganek, jest rośliną z rodziny astrowatych. Uprawa estragonu ...

Kozieradka – właściwości, jak stosować, efekty i skutki uboczne, cena

Kozieradka na włosy stosowana jest dość powszechnie, jako środek na wypadanie czy porost. Właściwości kozieradki ...

Arcydzięgiel litwor – co to jest, właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

Arcydzięgiel litwor to roślina uprawiana w ogrodach i występująca dziko na terenach górskich. Surowcem leczniczym ...

Pięciornik gęsi – występowanie, właściwości, zastosowanie lecznicze i przeciwwskazania

Pięciornik gęsi, czyli srebrnik, uważany jest za pospolity chwast, który występuje na łąkach, pastwiskach czy ...

Wąkrotka azjatycka (gotu kola) – właściwości, preparaty, cena

Wąkrotka azjatycka, znana także jako gotu kola to roślina lecznicza. Wspomaga koncentrację, zapamiętywanie i obniża ...

Jasnota biała – właściwości i zastosowanie lecznicze, skutki uboczne, przeciwwskazania

Jasnota biała to roślina podobna do pokrzywy, jednak jej liście nie nie parzą (stąd określenie ...

Kordyceps – działanie, zastosowanie, cena

Kordyceps jest grzybem, który od dawna jest stosowany w Azji, lecz na chwilę obecną nie ...

Matcha – zielona herbata w proszku – właściwości, cena, gdzie kupić i jak parzyć, opinie

Matcha, czyli zielona herbata w proszku, jest zaliczana do najstarszych napojów świata. Kojarzy się głównie ...

Hydrokortyzon – co to za maść, zastosowanie, przeciwwskazania, dawkowanie i skutki uboczne

Hydrokotyzon znany jest jako popularna maść sterydowa bez recepty. Działa głównie na stan zapalny i ...

Szafran – cena, właściwości i zastosowanie

Szafran charakteryzuje się piękną barwą i wyjątkowym aromatem. Obecnie jest jedną z najdroższych przypraw na ...

Nawłoć – rodzaje, właściwości lecznicze i zastosowanie

Nawłoć pospolita to roślina lecznicza, znana już w medycynie ludowej. Skutecznie wspomaga leczenie chorób naczyniowych, ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon