Olej arganowy

Olejek arganowy jest szeroko wykorzystywany zarówno w kosmetyce, jak i w lecznictwie. Z uwagi na zawartość dużych ilości witaminy E i dobroczynnych kwasów uchodzi za doskonały środek wykorzystywany w pielęgnacji twarzy, włosów i całego ciała. Kosmetyki z olejkiem arganowym wykazują silne działanie nawilżające, regenerujące, przeciwstarzeniowe oraz ochronne.

Co to jest olej arganowy?

Olej arganowy należy do najdroższych i najtrudniej dostępnych olejów na świecie. Oryginalny powinien być sprowadzany bezpośrednio z Maroka, a na butelce musi widnieć certyfikat jakości. Wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego, zwanego również arganiią żelazną.

Od wieków historia rdzennej ludności Maroka, Berbenów, jest związana właśnie z drzewem arganowym zwanym przez nich „drzewem życia”. To właśnie dzięki odżywczym właściwościom oleju arganowego mogli oni orzetrwać trudne warunki. Otrzymywaniem oleju metodą tradycyjną zajmują się głównie kobiety. Jest to proces bardzo pracochłonny. Ręcznie mielą one w żarnach szpiczaste ziarna owoców arganowca aż do uzyskania oleistej pasty. Następnie wyciskają z niej olej.

Obecnie olejek arganowy dostępny na sklepowych półkach jest tłoczony z wyselekcjonowanych i najlepszych nasion. Aby zwiększyć produkcję, a także uzyskać tańszy produkt, wprowadzono metodę tłoczenia mechanicznego na zimno, a także metodę ekstrakcyjną przy użyciu lipofilnych rozpuszczalników. Olej uzyskany w ten sposób wykazuje inne właściwości organoleptyczne i może być stosowany wyłącznie do celów przemysłowych, np. jako składnik preparatów kosmetycznych, ponieważ nie są istotne wówczas walory smakowe produktu.

Jaki jest skład oleju arganowego?

Olej arganowy można spotkać w dwóch odmianach: jako produkt kosmetyczny (wówczas ma jasny kolor, lekko kwaskowy zapach) lub kulinarny (posiada lekko orzechowy aromat i jest ciemniejszy). Udowodniono, że w składzie olejku arganowego znajdują się duże ilości cenionej w kosmetologii witaminy E, określanej mianem witaminy młodości. W jednym litrze olejku występuje około 620 miligramów tej witaminy (około 8 proc), czyli więcej niż w oliwie z oliwek, uchodzącej za jedno z najlepszych jej źródeł. Witamina ta jest głównym antyoksydantem chroniącym komórki przed utlenianiem oraz wzmacniającym ścianki naczyń.

Olejek arganowy dostarcza ponadto jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – składa się z nich z w osiemdziesięciu procentach. Zawiera również około 45 proc. kwasu oleinowego, około 35 proc. kwasu linolowego, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym oraz schotenol, działający naprawczo oraz regenerująco. Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 9 znane ze swojego dobroczynnego wpływu na organizm.

Olejek organowy do twarzy i ciała – jak działa?

Bogaty skład olejku arganowego sprawia, że jest to jeden z najcenniejszych preparatów wykorzystywanych do pielęgnacji ciała. Świetnie się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego filmu. Olej arganowy doskonale sprawdza się w przypadku cer suchych i dojrzałych. Jest zalecany w walce ze zmarszczkami oraz przedwczesnym starzeniem się skóry. Głęboko nawilża, uzupełnia niedobory ceramidów stanowiących cement komórkowy oraz wspomaga odnowę bariery hydrolipidowej naskórka, przez co po zastosowaniu udaje się zachować młodzieńczy wygląd cery.

Olej arganowy już w momencie pierwszego nałożenia nadaje skórze miękkość i blask. Posiada silne właściwości ujędrniające i wygładzające. Działa przeciwzapalnie i łagodząco na podrażnioną skórę. Regeneruje oraz odżywia skórę, utrzymując jej odpowiednie nawodnienie, a także elastyczność. Dzięki obecności fitosteroli sprzyja gojeniu się otarć i ran. Stymuluje proces oddychania wewnątrzkomórkowego, chroni tkankę łączną. Wspomaga także terapię trądziku młodzieńczego, egzemy czy alergii. Jest świetnym olejkiem do opalania. Skutecznie chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Natomiast po nadmiernej ekspozycji na słońce uspokaja oraz koi podrażnienia i poparzenia skóry.

Częste stosowanie oleju arganowego prowadzi do zmniejszenia występowania blizn spowodowanych odrą lub ospą wietrzną. Olej arganowy znalazł zastosowanie w wielu preparatach do pielęgnacji ciała, okolic oczu i ust, w kremach na noc, balsamach, maseczkach, odżywkach do paznokci. Można znaleźć go także w kremach czy serum do ciała. W kosmetykach występuje najczęściej w stężeniach od 5 do 100 proc. Wykorzystuje się też różnorodne połączenia oleju arganowego z innymi składnikami.

Kiedy stosować olejek arganowy do włosów?

Olej arganowy stosowany jest między innymi do produkcji szamponów, a także lotionów po goleniu i mydeł. Ze względu na swoje nieocenione właściwości polecany jest zwłaszcza w pielęgnacji włosów. Wciera się go w skórę głowy, jak również w końcówki włosów. Zapewnia:

  • utrzymanie ich zdrowego wyglądu,
  • zapobiega wypadaniu,
  • przeciwdziała puszeniu,
  • zmniejsza łamliwość włosów,
  • nadaje włosom połysk,
  • chroni przed rozdwajaniem końcówek,
  • wygładza powierzchnię pasm.

Zaleca się także stosowanie olejku arganowego na łupież. Po zastosowaniu zabiegów, maseczek czy odżywek z olejem arganowym, można zaobserwować znaczną poprawę kondycji włosów, które stają się miękkie i zdrowe.

Lecznicze właściwości olejku arganowego

Ten żółtawobrązowy olej posiada wiele korzystnych właściwości medycznych dla organizmu. Ze względu na obecność naturalnych składników znalazł zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości skórnych i metabolicznych. Łagodzi objawy alergii czy reguluje prace gruczołów łojowych w przypadku trądziku młodzieńczego. Olej arganowy wzmacnia układ immunologiczny oraz zabija grzyby i bakterie. Świetnie poprawia krążenie, reguluje ciśnienie, a także obniża zawartość tłuszczu we krwi.

Olej arganowy stosowany w chorobach układu krążenia, zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, zapobiega chorobom Alzheimera, Parkinsona. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Łagodzi bóle stawowe (reumatyczne) i bóle mięśni. Wykazuje właściwości antyseptyczne, ochronne, ujędrniające i wygładzające. Picie naparów z liści drzewa arganowego zalecane w stanach zapalnych żołądka, w biegunkach, gorączce i bólach głowy. Korzenie natomiast stosowane są w cukrzycy. Olej arganowy zewnętrznie w formie okładów wykorzystywany jest w zwichnięciach stawów, w leczeniu ran i w świerzbie. Wyciągi z owocni wykorzystywane są w pokrzywce, łupieżu czy grzybicach. Pasta ze zmielonych nasion pomaga na zmiany skórne, takie jak wspomniana pokrzywka i egzema.

Opublikowano: ; aktualizacja: 19.10.2016

Oceń:
4.5


Może cię

Kremy pod oczy

Kremy pod oczy są absolutną koniecznością, jeśli chcemy, by jak najdłużej skóra w tych okolicach ...

Olejek grejpfrutowy

W porównaniu z innymi olejkami eterycznymi i pielęgnacyjnymi, wykorzystywanymi w przemyśle kosmetycznym, olejek grejpfrutowy zasługuje ...

Nutrikosmetyki – czym są i jak wybrać najlepsze?

Nutrikosmetyki to suplementy diety wzmacniające skórę, włosy oraz paznokcie. W zależności od potrzeb dostarczają składników, ...

Trendy w kosmetykach

Z sezonu na sezon eksperci prześcigają się w coraz to nowszych odkryciach kosmetycznych. Nadają nowe ...

Trendy w kosmetykach

Z sezonu na sezon eksperci prześcigają się w coraz to nowszych odkryciach kosmetycznych. Nadają nowe ...

Makijaż dla nastolatki

Dla młodziutkiej kobiety dzień, kiedy sięga po kosmetyki makijażowe, zwłaszcza mogąc pozwolić sobie na to ...

Jak wybrać błyszczyk do ust?

Chętnie używany przez kobiety błyszczyk do ust zapewnia optyczne powiększenie warg bez konieczności stosowania specjalistycznych ...

Serum i krem – czym się różnią?

„Co wybrać – serum czy krem?” – to pytanie zadajemy sobie często, stojąc przed półką ...

Kosmetyki na trądzik

Trądzik bywa często kojarzony z przypadłościami dotyczącymi okresu dojrzewania, niestety może on pojawić się w ...

Jedwab – zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie jedwabiu w kosmetyce posiada silne uzasadnienie w postaci doskonałych choćby właściwości nawilżających. Dzięki najnowszym ...

Zastosowanie cynku w kosmetyce

Cynk jest pierwiastkiem, którego doskonałe względem skóry właściwości towarzyszą pielęgnacji od czasów starożytności. Obecnie, poziom ...

Terapia osoczem bogatopłytkowym

Proces starzenia się skóry związany jest ze spowolnieniem odnowy komórek ciała i ich zmniejszoną zdolnością ...

Komentarze (0)