Flawonoidy w kosmetyce

Mimo biotechnologicznego postępu wszystko, co dobre i zdrowe dla ludzkiego organizmu, związane jest z jego naturalnym środowiskiem. Do pewnego momentu wiedza i nauka poszukiwały syntetycznych alternatyw jako sposobu na piękno i doskonałą kondycję skóry, nastąpił jednak uzasadniony wynikami badań powrót do natury.

Flawonoidy a skóra

Powrót ten nie oznacza, że technologie i innowacyjne rozwiązania w pielęgnacji, czy innych dziedzinach związanych z ciałem człowieka nie posiadają racji bytu. Nauka pozwala na szerokie odkrywanie i wykorzystanie wszystkiego, co najcenniejsze. Pozwala także naśladować pewne procesy oraz odtwarzać w warunkach laboratoryjnych pewne koncepcje tworzone przez naturę. Do substancji absolutnie naturalnych, czerpanych z roślin oraz odgrywających istotną rolę w szeroko pojmowanej pielęgnacji ludzkiej skóry odgrywają flawonoidy. To one nadają liściom i kwiatom roślin charakterystyczne intensywne zabarwienie, chroniąc je jednocześnie przed intensywnością promieniowania słonecznego, oraz atakiem owadów i szkodliwych mikroorganizmów. W organizmie człowieka, wykorzystuje się głównie działanie antyrodnikowe flawonoidów, ale nie tylko. Flawonoidy wykazują także właściwości związane z korzystnym oddziaływaniem na naczynia krwionośne, a konkretnie – przeciwobrzękowe, rozkurczowe oraz przeciwbólowe, ponadto hamują niekorzystne działania niektórych enzymów. Flawonoidy w znaczy sposób ograniczają postęp procesów starzenia się skóry, co daje im ważne i stabilne miejsce w farmakologii i kosmetologii.

Czym są flawonoidy?

Bioflawonoidy zostały odkryte w latach trzydziestych ubiegłego stulecia w cytrusach. Odkrycie to zaowocowało odnalezieniem antidotum na zmniejszenie przepuszczalności naczyń krwionośnych, stąd zresztą wzięła się ich inna nazwa – witaminy P (z ang. permeability – oznacza przepuszczalność). Z kolei terminologia samych flawonoidów, pochodzi od łac. flavus – żółty. Jak wspomniano, są substancjami pochodzącymi z roślin występującymi w soku komórkowym kwiatów lub liści. Istnieje około 5000 struktur tych substancji posiadających charakter barwnikowy o budowie polifenolowej. Ich rolą jest głównie ochrona przeciwrodnikowa, w kosmetologii ogromne jednak znaczenie ma silna koncentracja ich działania, tym bardziej, że jest ono zbliżone do witamin. Tzw. galusan epigalokatechiny charakteryzuje działanie o 100 razy silniejsze od witaminy C, oraz 25 razy niż witamina E. Na podstawie badań, wykazano szereg ich dobroczynnych właściwości mogących stanowić podstawę w prewencji i pielęgnacji skóry.

Właściwości flawonoidów

Flawonoidy w bardzo ogólnym ujęciu działają na skórę zewnętrznie przeciwdziałając wolnym rodnikom w jej warstwie rogowej oraz w naskórku poprzez zmniejszenie aktywności enzymatycznej, a także wewnętrznie – w skórze właściwej - tam z kolei wpływają na rozszerzalność naczyń krwionośnych oraz stymulują mikrokrążenie skórne. Możliwości te wynikają z określonych właściwości, charakterystycznych dla flawonoidów.

  • Właściwości antyoksydacyjne - przeciwrodnikowa aktywność flawonoidów jest działaniem wieloetapowym i bardzo złożonym pod względem biochemicznym. Właściwości flawonoidów pozwalają im neutralizować rodniki różnego typu. Dzięki temu są wykorzystywane jako czynnik chroniący witaminę C, co ma kolosalne znaczenie w kosmetyce. Witamina ta bierze udział w syntezie kolagenu, jej obecność w preparatach pielęgnujących dojrzałą cerę jest więc silnie zasadna;
  • Wpływ flawonoidów na aktywność enzymatyczną - również w tym przypadku rola flawonoidów oscyluje wokół zabiegów odmładzających i ochronnych. Spowalniają one procesy kolagenozy i hialuronizady. Kolagenoza powoduje rozkład kolagenu, z kolei hialuronizada – kwasu hialuronowego. Oba te procesy są powodem naocznych zmian zachodzących wskutek starzenia się skóry. Kolagen odpowiada za gęstość skóry, kwas hialuronowy - za jej poziom nawilżenia. Zadaniem flawonoidów jest spowolnienie destrukcyjnego działania enzymów;
  • Pozytywny wpływ na mikrokrążenie skórne - flawonoidy w kontekście wzmocnienia naczyń krwionośnych wykorzystują właściwości hamujące utlenianie adrenaliny. Adrenalina powoduje skurcze naczyń krwionośnych, których długość zależy od jej stężenia. Gdy jest zbyt niskie, skurcze stają się krótkie, a to z kolei osłabia naczynka powodując w konsekwencji ich pękanie;
  • Aktywność przeciwzapalna - wolne rodniki są nie tylko przyczyną zmian zachodzących w skórze związanych ze zjawiskiem jej starzenia, czy powstawania nowotworów, ale również przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych zachodzących w jej obrębie. W związku z właściwościami antyrodnikowymi – flawonoidy pośrednio im przeciwdziałają.

Zastosowanie flawonoidów w kosmetyce

Do najczęściej stosowanych w kosmetyce ekstraktów roślinnych, stanowiących bogate źródło flawonoidów, należą:

  • zielona herbata - głównym składnikiem ekstraktu z zielonej herbaty są katechiny i ich pochodne o różnej konfiguracji. Katechiny pochodzące z zielonej herbaty charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwrodnikową. Badania dowiodły, że zawarta w zielonej herbacie katechina, może powodować blokadę wiązania się substancji kancerogennych z DNA. Ekstrakt z zielonej herbaty jest bardzo częstym dodatkiem kosmetycznym, najczęściej stosowanym w preparatach przeciwtrądzikowych oraz liniach kosmetycznych przeznaczonych dla cery tłustej i mieszanej. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne katechin – również w produktach antystarzeniowych. Są także częstym dodatkiem w pielęgnacji włosów. Producenci kosmetyków zalecają stosowanie tego składnika w stężeniach 0,1-1 %;
  • nasiona i pestki winogron - zawartość tzw. proantocyjanidyn w winogronach daje bardzo szerokie możliwości zastosowania jej w kosmetyce:
    • pełnią rolę przeciwutleniaczy, zapobiegają procesom utleniania lipidów,
    • hamują aktywność enzymów - elastazy, kolagenazy i hialuronidazy,
    • oddziałują z chemicznymi filtrami UV wzmacniając ich działanie.
  • Ekstrakt z winogron stanowi także źródło rutyny i kwercetyny, przez co wpływa na system włosowatych naczyń krwionośnych, znajdujących się w skórze właściwej. W ciągu ostatnich dekad, roślina ta stała się częstym składnikiem balsamów, kremów toników przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej;
  • Miłorząb japoński - ekstrakt z miłorzębu to prawdziwe bogactwo rutyny o właściwościach zmniejszających kruchość naczyń włosowatych, natomiast zawartość kwercetyny i kemferolu, powoduje wysoką aktywność antyoksydacyjną. Ekstrakt z miłorzębu japońskiego zawiera jeszcze wiele innych substancji, z których najbardziej charakterystycznymi związkami są ginkgolidy. Ze względu na swoje właściwości ekstrakt z miłorzębu japońskiego znalazł szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych, a szczególnie w preparatach przeciwzmarszczkowych i przeznaczonych do cery z problemami naczyniowymi;
  • Żeń-szeń - badania dowiodły, że ekstrakty żeń–szenia powodują aktywację procesów metabolicznych w skórze, ponadto spowalniają procesy rogowacenia naskórka, działają nawilżająco i zmiękczająco. Opóźniają także procesy starzenia skóry. Żeń-szeń posiada więc istotne zastosowanie w kosmetykach odmładzających oraz w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów pobudzając mikrokrążenie skórne oraz nadając im zdrowy wygląd.

Naturalne substancje od zawsze były doskonałymi sprzymierzeńcami człowieka w jego walce z konsekwencją upływu czasu. Aktualny poziom wiedzy i możliwości, połączone z mądrością natury jest nieprawdopodobnym krokiem naprzód oraz nadzieją na dalsze odkrycia.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.8


Może cię

Serum i krem – czym się różnią?

„Co wybrać – serum czy krem?” – to pytanie zadajemy sobie często, stojąc przed półką ...

Krem przeciwzmarszczkowy

Zmarszczki pod oczami, zmarszczki na czole, zmarszczki wokół ust – niestety, wcześniej, czy później ten ...

Nutrikosmetyki – czym są i jak wybrać najlepsze?

Nutrikosmetyki to suplementy diety wzmacniające skórę, włosy oraz paznokcie. W zależności od potrzeb dostarczają składników, ...

Kolagen – jak jego niedobór wpływa na wygląd i proces starzenia się skóry?

Kolagen jest mocno związany z procesem starzenia się skóry. Mnóstwo problemów skórnych, a zwłaszcza cellulit, ...

Jakie są efekty i korzyści ze stosowania kwasu hialuronowego?

Kwas hialuronowy jest obecnie najczęściej stosowaną substancją nawilżającą, wchodzącą w skład preparatów kosmetycznych. Kwas hialuronowy ...

Kolagen – sposób na zmarszczki i regenerację skóry

Kolagen jest białkiem z grupy prostych protein, które ma wpływ między innymi na wygląd skóry. ...

Lifting miękki twarzy

Lifting miękki twarzy to innowacyjny zabieg medycyny estetycznej, wykorzystujący fenomenalne właściwości przeciwstarzeniowe kwasu hialuronowego i ...

Kolagen – czym jest i jak działa?

Choć kolagen (ang. collagen) kojarzony jest głównie z kosmetyką – ma wpływ nie tylko na ...

Jak pozbyć się zmarszczek? Jakie są skuteczne sposoby na zmarszczki?

Z wiekiem zmniejsza się zdolność skóry do regeneracji i odnowy, wskutek czego zaczynają pojawiać się ...

Starzenie się skóry – jak i dlaczego się starzeje?

Starzenie zewnątrzpochodne jest zależneod czynników zewnętrznych, spośród których główną rolę odgrywa promieniowanie UV, ale także: ...

Dieta na zmarszczki – dieta na opóźnienie starzenia skóry

O kondycji skóry decyduje odpowiednia jej pielęgnacja i wybór właściwych kosmetyków. By zapobiegać starzeniu się ...

Wypełniacze tkanek miękkich

Wypełniacze tkanek miękkich, w tym wypełniacze zmarszczek, są małoinwazyjną alternatywą dla zabiegów proponowanych przez chirurgię ...

Komentarze (0)