Zastosowanie i właściwości kosmetyczne miodu

Odkąd rozwój przemysłu kosmetycznego zdobył rynek globalny, miód wpisał się w czołówkę substancji wykorzystywanych na skalę masową. Po dziś dzień, imponuje zakres zastosowań tej substancji oraz właściwości, które zdają się być aktualnym uzasadnieniem jej permanentnego sukcesu.

Czym jest miód?

Miód jest znany człowiekowi od tysięcy lat, jako środek przeznaczony do konsumpcji, pielęgnacji, oraz stosowany w lecznictwie. Od początku stanowił również symbol bogactwa i dostatku. Dla starożytnych Egipcjan pszczoły były metaforą królewskiej godności, a sam Egipt uznano za kolebkę pszczelarstwa. Swoje wyjątkowe właściwości miód zawdzięcza składnikom tworzącym jego bogatą, oraz różnorodną recepturę. W skład miodu wchodzą cukry, kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy, sole mineralne oraz witaminy.

Rodzaje miodu

Właściwości miodu, determinują jego poszczególne rodzaje, do najważniejszych i najbardziej popularnych zalicza się:

  • miód gryczany – posiada bardzo charakterystyczna ciemną barwę oraz płynną konsystencję. Zawiera rutynę, wzmacniającą naczynia krwionośnie, doskonale sprawdzającą się w pielęgnacji cery naczyniowej. Rutyna posiada także właściwości przyśpieszające gojenie i regenerację skóry. Miód gryczany jest ponadto bogatym źródłem witamin i minerałów. Słynie z imponującej zawartości magnezu, łagodzącego stany napięcia nerwowego i stresu;
  • miód spadziowy – posiada charakterystyczny korzenny smak i zapach, ze względu na spadź, z której powstaje, a więc lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach. Jest także najmniej słodki spośród wszystkich znanych miodów. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Znany jest jako dodatek syropów na kaszel, oraz jako naturalna substancja pomagająca zwalczyć przeziębienia – oraz infekcje skórne;
  • miód lipowy – pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Działa antybiotycznie, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo, a także uspokaja, łagodzi stres i równoważy ciśnienie, ułatwia zasypianie;
  • miód wrzosowy – uzyskiwany jest z kwiatów wrzosu, w formie płynnej jest ciemnobrunatna substancją, która po skrystalizowaniu zmienia barwę na intensywny pomarańcz. Posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne;
  • miód wielokwiatowy – pozyskiwany jest z letnich, czerwcowo-lipcowych kwiatów. Posiada żółtą barwę, natomiast po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Poleca się go osobom uczulonym na pyłki roślin, działa energetyzująco;
  • miód manuka – za sprawą ponadprzeciętnej zawartości MGO (methylglyoxalu) charakteryzuje go silne działanie antybakteryjne. W innych miodach, MGO występuje kilkanaście razy mniej. Nie jest to produkt rodzimy, powstaje z krzewów herbacianych kwitnących w Nowej Zelandii.

Pielęgnacyjne działanie miodu

Dzięki aktywnym składnikom odżywczym, miód doskonale wpływa na kondycję skóry. Z reguły jest dobrze przyswajalny oraz łatwo się wchłania, a jego poszczególne walory są dostosowane do każdego typu cery – zarówno suchej, jak i łojotokowej i mieszanej. W pielęgnacji skóry trądzikowej, wykorzystuje się jego silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga on usunąć nadmiar sebum, minimalizuje stany zapalne, oraz zaczerwienienia. Antybiotyczne składniki odkażają, natomiast silne właściwości regeneracyjne zmniejszają predyspozycje do tworzenia się przebarwień i blizn. W tym przypadku, zaleca się stosownie miodu manuka, spadziowego lub wielokwiatowego, aplikując go bezpośrednio na skórę dotkniętą zmianami. Zdarza się, że miód jest substancją silnie uczulającą, w związku z czym, zwłaszcza osoby wykazujące predyspozycje w kierunku alergii, powinny zachować szczególną ostrożność w jego stosowaniu. Miód doskonale nawilża skórę, uelastycznia jej struktury oraz działa łagodząco. Jego działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe uzasadnia zawartość glikogenu. Z kolei obecność kwasów owocowych, powoduje właściwości złuszczające naskórek, oczyszczające, oraz ujednolicające koloryt skóry.

Zastosowanie miodu

Miód jest częstym dodatkiem kosmetycznym, doskonale wspomagającym działanie preparatów pielęgnacyjnych lub posiadających charakter leczniczy. W kosmetykach, najczęściej pojawia się w towarzystwie protein mleka, oraz witamin rozpuszczanych w tłuszczach, między innymi witaminy A. Jest składnikiem płynów i żeli kąpielowych, peelingów, szamponów, odżywek, a przede wszystkim kremów i maści. W przypadku cery, która z różnych przyczyn zdradza najróżniejsze niedoskonałości, warto sięgnąć po czysty miód. Z powodzeniem, można go stosować samodzielnie, jest w tej formie częstym dodatkiem pielęgnacyjnym, zarówno w gabinetach spa, jak i w przypadku zabiegów domowych.

Zastosowanie miodu w pielęgnacji ciała

Dodatek mleka i miodu to prawdziwe ukojenie dla skóry zniszczonej, wykazującej silną potrzebę regeneracji. Spowoduje poprawę krążenia krwi, oczyści, nawilży oraz głęboko odżywi skórę. Warto sięgać po miód również w przypadku silnie rogowaciejącego naskórka, między innymi łokci i kolan. Sprawdza się także w pielęgnacji stóp, jako środek zmiękczający, wygładzający, oraz przeciwgrzybiczy.

Miód a pielęgnacja twarzy

Jak już wspomniano, miód jest składnikiem pomagającym w walce z niedoskonałościami skóry, przynoszącym doskonale rezultaty w leczeniu zmian trądzikowych. Jest także bardzo popularnym składnikiem w pielęgnacyjnych programach naprawczych, regenerujących, oraz nawilżających. W szczególny sposób poleca się go w sezonie jesienno zimowym, jako substancję poprawiająca kondycję skóry nadmiernie opalonej i wymagającej intensywnej pielęgnacji. Sezon zimowy wiąże się także z niekorzystnym wpływem na skórę warunków atmosferycznych oraz silnie przesuszonego powietrza. Dlatego zaleca się stosowanie miodu, jako dodatku do domowych masek, peelingów czy też stosowania go, jako balsamu do ust.

Miodowa regeneracja włosów

Maski z dodatkiem miodu mogą też pomóc w odzyskaniu blasku przesuszonym włosom. Najczęściej stosuje się w tym wypadku, mieszankę oliwy, soku z cytryny oraz kilku łyżek miodu, którą należy nałożyć na włosy oraz przykryć je szczelnie folią i ręcznikiem. Podwyższona temperatura otworzy łuski włosów, pomagając substancjom odżywczym wniknąć w głąb ich struktury. Maska ta, nie powinna być spłukiwana bezpośrednim strumieniem wody, lecz z użyciem delikatnego szamponu.

Cudowne niemalże właściwości miodu, doceniane są od wieków. Jako dodatek spożywczy, oraz kosmetyczny, w równie efektowny sposób pomoże zregenerować organizm, ukoi zmęczenie, oczyści z toksyn, doda skórze blasku witalności.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.6


Może cię

Olej na włosy – hit z blogów

Wiele współczesnych trendów kosmetycznych stało się popularnych dzięki Internetowi. Jako niezależne i wszechobecne medium trafia ...

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Od dawien dawna, oliwa z oliwek była niezwykle cenioną substancją, stosowaną w lecznictwie, pielęgnacji, oraz ...

Problem z puszącymi się włosami

Puszące się włosy to zmora bardzo wielu osób z kręconymi i falowanymi włosami. Niesforne kosmyki ...

Rozświetlająca pielęgnacja

Przychodzi taki moment kiedy kobieta ze zdumieniem odkrywa w lustrze, że jej skóra zupełnie straciła ...

Ajurweda – zastosowanie w pielęgnacji

Piękna skóra jest niedoścignionym marzeniem większości z nas. Niestety, otaczające nas środowisko absolutnie nie sprzyja ...

Jak zachować kolor włosów?

Wychodząc od fryzjera po farbowaniu włosów są one niezwykle lśniące, o intensywnej barwie i pięknym ...

Kosmetyczne zastosowanie karotenoidów

Natura stanowi niewyczerpalne źródło substancji, które aktywnie chronią skórę człowieka przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, ...

Jak pielęgnować skórę twarzy?

Skóra wraz z wiekiem traci swoje właściwości. Staje się sucha, pojawiają się pierwsze zmarszczki i ...

Jak wybrać mydło?

Mydło to jeden z najpowszechniejszych produktów stworzonych przez człowieka, używane i znane każdemu niezależnie od ...

Kremy BB

Kremy BB są absolutnym hitem ostatnich lat, przy nadal rosnącej popularności. Nie bez przyczyny, spektakularne ...

Spa – zabiegi na twarz

Wykorzystanie ukojenia i relaksacji w drodze do piękna, to jedna podstawowych zasad idei Spa. Gabinety ...

Właściwości i zastosowanie oleju jojoba

Imponująca szerokim spektrum, skala zastosowań olejku jojoba, wynika bezpośrednio z jego niezwykłych właściwości. Natura skomponowała ...

Komentarze (0)