Właściwości i zastosowanie oleju jojoba

Imponująca szerokim spektrum, skala zastosowań olejku jojoba, wynika bezpośrednio z jego niezwykłych właściwości. Natura skomponowała dla niego bardzo szczególną recepturę, dzięki której stał się tak ważnym elementem pielęgnacyjnym, a w niektórych sytuacjach również leczniczym.

Niezwykłe właściwości oleju jojoba

Olejek jojoba, w rzeczywistości nie jest olejem, lecz płynnym woskiem, otrzymywanym metodą tłoczenia na zimno z nasion jojoba, pochodzących z krzewu Simmondsia Chinensis. Olejek jojoba jest żółtą, pozbawioną smaku i zapachu substancją, wykazującą doskonałą odporność względem wysokiej temperatury, nie posiada typowej daty ważności, ponieważ nie jełczeje, można przechowywać go około 25 lat. Niezwykły skład, nadaje mu doskonałych właściwości. Nasiona jojoba w mniej więcej 50% stanowią tłuszcze, jednak w odróżnieniu od innych olejów, zawiera on znikomą ilość trójglicerydów. W jego skład wchodzą głównie nasycone i nienasycone alkohole oraz kwasy tłuszczowe i fitosterole. Ważnym elementem jego receptury, jest palmitynian cetylu, oraz skwalen o właściwościach bakteriobójczych i antygrzybicznych. Stanowi on również bogate źródło:

  • witaminy A, wspomagającej naturalne funkcjonowanie mechanizmów skóry,
  • witaminy E – przyspieszającej jej regenerację, oraz spowalniającej procesy starzenia,
  • witaminy F, o działaniu immunostymulacyjnym.

Pod względem właściwości, bywa nieraz porównywany do tranu wielorybiego, gdzie jedyną istotna różnicą, jest brak charakterystycznego, przykrego zapachu. Jego niezwykle szeroki zakres zastosowań, wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Jest doskonale tolerowany przez dwa skrajne typy skóry, zarówno suchą jak i tłustą. Ze względu na brak jakichkolwiek reakcji uczuleniowych z jego strony, bywa również wykorzystywany do pielęgnacji cery alergicznej i nadwrażliwej. Największa tajemnica olejku kryje się w jego niezwykłej recepturze oraz konsystencji ułatwiającej aplikację nawet w czystej postaci. Imponujące możliwości pielęgnacyjne oleju jojoba wynikają z jego biozgodnych zdolności względem ludzkiego sebum. Pozwala to na doraźną pomoc w regulacji gruczołów łojowych, których zaburzenia stanowią podstawę większości problemów skórnych. W przypadku suchej skóry, dla której charakterystyczną jest wydzielana bardzo znikoma ilość łoju, rolą oleju będzie uzupełnianie powstałych niedoborów warstwy lipidowej, dzięki czemu cera uzyska odpowiedni poziom nawilżenia i blask. W przypadku skóry z problemem nadaktywności gruczołów łojowych, działa hamująco na ilość wydzielanego sebum nie wysuszając jej. Działa w tym wypadku łagodząco i uspokajająco.

Oddziaływanie na skórę olejku jojoba

Poza biozgodnością i powinowactwem w stosunku do ludzkiej skóry, olej jojoba posiada silne właściwości przeciwrodnikowe, jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, choć o stosunkowo niskim faktorze mieszczącym się w granicach SPF 4. Poza wymienionymi własnościami, olej ten cechują również:

  • trwałość, oraz bezpieczeństwo stosowania również innych olejów – w których może pełnić rolę nośnika;
  • doskonałe zdolności, pozwalające mu łatwo przenikać w głąb warstw skórnych;
  • nie wykazuje właściwości komedogennych – przeciwnie, pomaga swobodnie odpłynąć wydzielinie skórnej nie zapychając porów;
  • właściwości pozwalające mu leczyć stany zapalne skóry, między innymi trądzik, posiada także zastosowanie w łagodzeniu objawów łuszczycy;
  • duża czystość, oraz brak zawartości substancji toksycznych i trujących, ze względu na umiejscowienie upraw krzewów, z których pochodzą.

Zastosowanie oleju jojoba w kosmetyce

Wyjątkowość oleju z jojoba pozwala wykorzystać jego walory w pielęgnacji każdego typu cery, czyniąc go substancją uniwersalną. Przy czym warto zaznaczyć, że uniwersalność ta odbiega zupełnie od powszechnej reguły, zgodnie z którą, jeżeli coś ma szerokie zastosowanie, zwykle jest ono bardzo pobieżne i nie przynosi zadowalających rezultatów. W tym konkretnym przypadku, jest zdecydowanie inaczej. Efektywność jego zastosowania nie budzi najmniejszych zastrzeżeń.

Olej jojoba a skóra

Olej jojoba jest zaliczany do grupy emolientów, znanych jako niepolarne, które zapewniają odpowiedni poziom wilgoci zatrzymując ją wewnątrz skóry. Obniżają one tzw. współczynnik TEWL – Trans Epidermal Water Loss – rozumiany jako naskórkowy ubytek wody. Dzięki temu, skóra odzyskuje jędrność i sprężystość.

Uzupełniając niedobory lipidowe, zapobiega starzeniu się skóry, oraz chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Skóra dzięki temu staje się gładka, znacznie bardziej elastyczna, co sprawia, że wygląda młodziej. Jak już wspomniano, nie ma najmniejszych przeciwwskazań dla stosowania oleju w przypadku skóry skłonnej do alergii, a nawet można pokusić się o stwierdzenie, że jego obecność w pielęgnacji trudnej cery jest całkowicie uzasadniona i pożądana. Stosuje się go w preparatach:

  • łagodzących podrażnienia,
  • poparzenia słoneczne,
  • egzemy,
  • stany zapalne – w tym różne odmiany trądziku.

Aromaterapia

Olej jojoba bywa także stosowany w aromaterapii. Sam wprawdzie nie posiada zapachu, jednak jego właściwości, umożliwiają wykorzystanie go jako substancji wydłużającej okres przydatności olejków eterycznych. Brak zapachu oraz inne cechy spowodowały, że zaczęto go stosować jako nośnik, w produkcji perfum. Perfumy uzyskane w ten sposób są znacznie trwalsze, i mniej lotne, niż te powstałe na bazie alkoholu. Jest częstym dodatkiem olejków do masażu, oraz do kąpieli.

Inne zastosowania

Olej jojoba jest powszechnie wykorzystywany w produkcji kremów, maści i balsamów. Wskutek rafinacji, uzyskuje on lekką konsystencję, dzięki czemu nie pozostawia tłustego filmu na skórze oraz nie działa komedogennie. Skóra pod jego wpływem staje się miękka i aksamitnie gładka. Bywa również składnikiem kosmetyków przeznaczonych do demakijażu. Jego doskonałe właściwości odżywcze wykorzystuje się także w pielęgnacji włosów. Bywa bardzo częstym dodatkiem kosmetyków mających na celu wzmocnienie cebulek włosowych, oraz ułatwienie rozczesywania, czy też zapobieganie elektryzowaniu się ich. Poleca się go jako ważny element kuracji wzmacniającej zniszczone paznokcie. W tym wypadku należy wcierać jego niewielką ilość w płytki, które w niedługim czasie odzyskują doskonałą kondycję, stając się zdrowe i mocne.

Szerokie możliwości zastosowań, pozytywne rekomendacje osób, o skórze trudnej w pielęgnacji, oraz kosmetologów i dermatologów, stawiają olej jojoba w pierwszym rzędzie naturalnych kosmetyków, dających tak pozytywne efekty, przy jednoczesnym bezpieczeństwie stosowania.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.2


Może cię

Kwas hialuronowy – strażnik młodości

Kwas hialuronowy dla większości z nas nadal jest dość zagadkowym i drogim dodatkiem kosmetyków lub ...

Kremy BB

Kremy BB są absolutnym hitem ostatnich lat, przy nadal rosnącej popularności. Nie bez przyczyny, spektakularne ...

Ajurweda – zastosowanie w pielęgnacji

Piękna skóra jest niedoścignionym marzeniem większości z nas. Niestety, otaczające nas środowisko absolutnie nie sprzyja ...

Czystość i higiena kosmetyków

Niektórym z nas wiedza dotycząca kosmetyków – a konkretnie ich składu, działania, a nawet okresu ...

Jak wybrać mydło?

Mydło to jeden z najpowszechniejszych produktów stworzonych przez człowieka, używane i znane każdemu niezależnie od ...

Jak wybrać kosmetyki do skóry atopowej?

Atopowe zapalenie skóry objawia się przede wszystkim zaczerwienieniem, suchością skóry i uporczywym świądem. Skóra atopowa ...

Kosmetyczne zastosowanie karotenoidów

Natura stanowi niewyczerpalne źródło substancji, które aktywnie chronią skórę człowieka przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, ...

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Od dawien dawna, oliwa z oliwek była niezwykle cenioną substancją, stosowaną w lecznictwie, pielęgnacji, oraz ...

Jak wybrać kosmetyki do skóry atopowej?

Atopowe zapalenie skóry objawia się przede wszystkim zaczerwienieniem, suchością skóry i uporczywym świądem. Skóra atopowa ...

Witaminy w kosmetykach – zachować młodą skórę

Witamina A, C, E znalazły zastosowanie w kosmetykach, które mają zapobiegać starzeniu się skóry. Pielęgnacja ...

Krem na noc

Stosowanie kremu na noc to często pomijana czynność w codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Jest to ...

Zastosowanie i właściwości kosmetyczne miodu

Odkąd rozwój przemysłu kosmetycznego zdobył rynek globalny, miód wpisał się w czołówkę substancji wykorzystywanych na ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon