Substancje roślinne zawarte w kosmetykach

Natura jest bardzo hojna. Obdarzyła nas szerokim wachlarzem roślin, które pozwalają nam zachować piękno, zdrowie i młodość. Zawarte w nich substancje wykorzystywane są w produktach kosmetycznych, które znajdujemy na sklepowych półkach, ale możemy ich także użyć podczas zwykłych, domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Zdrowie w roślinach

Ludzie od wieków czerpali pełnymi garściami z natury, która dostarczała wszystkiego, co niezbędne do życia. Dawniej wiedzę na temat roślin posiadali jedynie uczeni, znachorzy i kapłani, a ta była silnie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś jednak mamy do niej szeroki dostęp, a wykorzystanie roślin poszerzyło się o nowe dziedziny i technologie.

Substancje roślinne

Skrzyp polny

Skrzyp polny to bardzo popularna roślina o wyjątkowych właściwościach. Skrzyp polny w kosmetyce wykorzystuje się w pielęgnacji paznokci, ponieważ posiada dużą ilość cynku i potasu. Dzięki zawartości kwasu krzemowego świetnie sprawdza się w kosmetykach niwelujących wolne rodniki. Skrzyp stosowany jest na włosy ze względu na ogromną ilość witamin i mikroelementów. Jest szczególnie polecany przy ich wypadaniu, spowalnia także procesy siwienia.

Kasztanowiec zwyczajny

Kasztanowiec zwyczajny to drzewo rosnące w całej Europie. Możemy je spotkać także w Polsce. Własności lecznicze posiada jego kora, kwiaty i nasiona. W swoim składzie zawiera flawonoidy, garbniki i saponiny, dzięki czemu kasztanowiec stosowany jest przy naczynkach, żylakach, przy skłonnościach do rumienia. Działanie kasztanowca obejmuje również uszczelnianie naczyń, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie.

Zielona herbata

Zielona herbata stosowana jest w kosmetykach dla cery wrażliwej i naczyniowej. Posiada w swoim składzie polifenole, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, wapń, potas i krzem. Dzięki tym składnikom zielona herbata ma właściwości kojące, przeciwzapalne, przeciwutleniające, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia. Zmniejsza wydzielanie łoju, przez co jest stosowana powszechnie w pielęgnacji cery mieszanej i tłustej. Dzięki zawartości teiny posiada także działanie ujędrniające, występuje zatem w kosmetykach wyszczuplających.

Spirulina

Spirulina to morska alga o składzie bogatym w substancje nawilżające i odżywcze. Posiada bardzo dużo aminokwasów, dzięki czemu pozwala na utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry. W skład spiruliny wchodzi także szereg witamin z grupy B, a także bardzo korzystny kwas GLA, który zapewnia barierę ochronną skórze.

Lilia wodna

Lilia wodna jest nie tylko pięknym kwiatem, ma także niezwykłe właściwości kojące i neutralizujące podrażnienia. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.

Roszczyk kolczysty

Roszczyk kolczysty to krzew, na którym wyrastają czerwone jagody. Pobudza mikrokrążenie, przez co stosowany jest w leczeniu cellulitu. Ma także zdolności uszczelniania naczyń krwionośnych, więc sprawdza się w kosmetykach do skóry naczyniowej.

Preparaty ziołowe

Aby „wydobyć” z rośliny to, co najcenniejsze, stosuje się różne metody. Zawarte w kosmetykach rośliny są odpowiednio przygotowywane, tak by każdy z ich składników został w pełni wykorzystany.

Stosuje się różne postacie ziołowych specyfików. Możemy wyróżnić:

  • napary – kiedy to roślina zalewana jest wrzątkiem i ogrzewana przez ok. 15 minut. Następnie studzona i odcedzana od materii roślinnej. Napary stosuje się od razu po ostygnięciu. Mogą być stosowane jako toniki do pielęgnacji cery. Przykładem jest napar z rumianku do rozjaśniania włosów czy napar z nagietka, kojący i łagodzący skórę wrażliwą;
  • odwary – jest to wodny wyciąg z surowca roślinnego o twardej konsystencji (np. z kory czy korzenia). Surowiec zalewa się zimną wodą i doprowadza do wrzenia, gotując przez 30 minut. Odwar ma krótką trwałość, dlatego trzeba go wykorzystać w krótkim czasie po produkcji;
  • maceraty – wykonuje się je z surowców śluzowych (kozieradka, len), wytrawiając surowiec przez 30 minut wodą o temperaturze pokojowej;
  • nalewki – przy ich produkcji wykorzystuje się etanol, którym dokonuje się ekstrakcji składnika roślinnego. Nalewki są zdatne do użytku przez długi czas.

Istnieją także inne metody wydobywania z roślin najcenniejszych składników. Są dużo bardziej zaawansowane technologie stosowane przy produkcji kremów, balsamów i maseczek.

Aktywne związki w surowcach roślinnych

To, co najcenniejsze w roślinach, to właśnie związki aktywne. Na ich działaniu opierają się lecznicze i kosmetyczne właściwości roślin. Do takich związków należą:

  • węglowodany – osłaniają, nawilżają, łagodzą stany zapalne,
  • białka (aminokwasy) – regenerują i nawilżają,
  • tłuszcze – ochraniają przed czynnikami zewnętrznymi, regenerują i nawilżają,
  • pochodne hydrochinonu (wyciąg z mącznicy lekarskiej, borówki) – działają rozjaśniająco,
  • garbniki – działają ściągająco, hamują łojotok, uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwbakteryjnie i likwidują wolne rodniki,
  • flawonoidy – wzmacniają naczynia, neutralizują wolne rodniki, chronią przed promieniowaniem UV,
  • saponiny – uszczelniają naczynia, mają właściwości czyszczące,
  • karotenoidy – te pomarańczowe i żółte barwniki chronią przed promieniowaniem UV, niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne i poprawiają koloryt skóry.

Jak widać, rośliny to nasi sprzymierzeńcy w walce o zdrowy i piękny wygląd. Nie warto ich lekceważyć, ponieważ znajdują się we wszystkich preparatach kosmetycznych, a każdy z nich pełni inną funkcję. Natura obdarzyła nas prawdziwym skarbem, dlatego należy go pielęgnować.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.8


Może cię

Kosmetyki do solarium

Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy istotami światłolubnymi. Słońce jest nam niezbędne do życia. Jego światło ...

Krem do twarzy dla mężczyzn (przeciwzmarszczkowy i nawilżający) – jaki wybrać?

Kosmetyki dla mężczyzn zyskują na popularności. Coraz więcej panów zdaje sobie sprawę z potrzeb swojej ...

Jak wybrać błyszczyk do ust?

Chętnie używany przez kobiety błyszczyk do ust zapewnia optyczne powiększenie warg bez konieczności stosowania specjalistycznych ...

Kosmetyki a parabeny

Od lat toczy się zaciekła dyskusja na temat tzw. parabenów, czyli substancji konserwujących zawartych w ...

Olej arganowy

Olejek arganowy jest szeroko wykorzystywany zarówno w kosmetyce, jak i w lecznictwie. Z uwagi na ...

Antyperspiranty

Antyperspiranty, dość często bywają celem ataków ich przeciwników. Wini się je za powstawanie nowotworów, innym ...

Kremy pod oczy

Kremy pod oczy są absolutną koniecznością, jeśli chcemy, by jak najdłużej skóra w tych okolicach ...

Serum i krem – czym się różnią?

„Co wybrać – serum czy krem?” – to pytanie zadajemy sobie często, stojąc przed półką ...

Zastosowanie cynku w kosmetyce

Cynk jest pierwiastkiem, którego doskonałe względem skóry właściwości towarzyszą pielęgnacji od czasów starożytności. Obecnie, poziom ...

Jedwab – zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie jedwabiu w kosmetyce posiada silne uzasadnienie w postaci doskonałych choćby właściwości nawilżających. Dzięki najnowszym ...

Feromony – zastosowanie w kosmetyce

Feromony, są potocznie uznawane jako substancje wpływające na wabienie płci przeciwnej. W rzeczywistości nie powinno ...

Ambra, nasienie, śluz ślimaka i składniki łożyska w kosmetyce

Składniki niektórych, często bardzo ekskluzywnych kosmetyków i perfum, posiadają w składzie substancje, które mogą wydać ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon