Kosmetyczne zastosowanie wosków

Woski w przemyśle kosmetycznym i kosmoceutycznym są szeroko rozpowszechnionymi substancjami, przy czym tylko część z nich wykazuje właściwości aktywnie pielęgnacyjne. W większości wosk jest istotnym dodatkiem, mającym zapewnić kosmetykom komfort ich stosowania.

Czym są woski?

Woski są bardzo ważną grupą składników stosowanych w kosmetyce na szeroką skalę. Względem chemicznym, określa się je jako mieszaniny estrów długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i alkoholi. Są substancjami odpornymi na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza na utlenianie się oraz działanie drobnoustrojów.

Jeżeli natomiast chodzi o ich konsystencję, wykorzystywaną jako jedna z ważniejszych właściwości, wbrew panującemu przekonaniu nie są substancjami silnie lepkimi. Często bywają utożsamiane z glicerydami, o charakterystycznej tłustej frakcji i bardzo podobnej budowie. Istnieją trzy podstawowe grupy wosków:

  • woski pochodzenia zwierzęcego,
  • woski roślinne,
  • woski syntetyczne.

Kosmetyczne zastosowanie wosków pochodzenia zwierzęcego

Lanolina

Lanolina jest tłuszczem, wydzielanym przez gruczoły łojowe owiec, który zbiera się na ich wełnie. Najobficiej, tuż przed porą strzyżenia. Zostaje wyodrębniony podczas prania i dalszego przerobu wełny, a następnie poddany odpowiednim zabiegom pozwalającym na wykorzystanie go w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Lanolina nie rozpuszcza się w wodzie, jednak w odniesieniu do swojej wagi, jest w stanie wchłonąć jej dwukrotną ilość, tworząc stabilną emulsję. Wykazując działanie emulgujące, posiada popularne zastosowanie w:

  • maściach,
  • kremach ochronnych,
  • kremach odżywczych,
  • preparatach nawilżających, przeznaczonych również dla najbardziej wymagającej skóry – nadwrażliwej,
  • pielęgnacji niemowląt.

Wosk pszczeli

Naturalnym przeznaczeniem wosku pszczelego, wytwarzanego przez młode pszczoły, jest budowa plastrów w ich gniazdach. Jego skład, to mieszanina estrów kwasów karboksylowych, tłuszczowych, oraz węglowodorów parafinowych i steroidów. Posiada on przyjemny miodowy zapach oraz wyjątkową, gładką konsystencję. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości:

  • natłuszczające,
  • uszczelniające warstwę hydrolipidową, uniemożliwiając skórze utratę wilgoci.

Bywa stosowany jako element preparatów pielęgnacyjnych, w tym także kosmoceutyków – oraz kosmetyków makijażowych. Jest popularnym elementem w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów oraz wykorzystuje się go w plastrach służących do depilacji.

Spermacet (olbrot)

Olej spermacetowy jest substancją pozyskiwaną z głowy wieloryba, konkretnie z olbrzymiego zbiornika umiejscowionego nad przewodem nosowym zwierzęcia. Ta półpłynna substancja, swój stan skupienia zachowuje jedynie w ciele kaszalota. W zetknięciu z powietrzem zastyga. Jego zastosowanie niegdyś było silnie spopularyzowane, choć nie zawsze związane z kontekstem pielęgnacyjnym. Produkowano z niego świece, smary, czasami nawet atrament. W chwili obecnej stosowany jest głównie w przemyśle farmaceutycznym, w produkcji maści kremów.

Kosmetyczne zastosowanie wosków roślinnych

Wosk Carnauba

Jest najtwardszym, występującym w przyrodzie naturalnym woskiem. Właściwość tę wykorzystuje się głównie w kosmetyce kolorowej, jako środek nadający właściwą konsystencję pomadkom i sztyftom, oraz w preparatach wymagających usztywnienia. Dzięki zastosowaniu jego odpowiedniej ilości, kosmetyki te zachowują odpowiedni stan skupienia, nie ulegając rozpuszczeniu w określonym zakresie temperatur. Wykazuje także zdolności emoliencyjne, co czyni go dodatkiem kremów intensywnie nawilżających, zapobiegających przeznaskórkowej utracie wody. Wosk Carnauba pozyskuje się z powierzchni liści palmy Copernica cerifera, występującej w Brazylii.

Wosk Candelilla

Otrzymywany jest w procesie ekstrakcji krzewu Euphorbia cerifer, występującego W USA, oraz Meksyku. W pielęgnacyjnych recepturach bywa dość częstą alternatywą dla wosku pszczelego. Jego podstawowe właściwości wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny, to natłuszczanie, wygładzanie oraz podobnie jak w przypadku wosku carnauba – stosowany jest jako regulator konsystencji oraz składnik stabilizujący emulsje, choć wykazuje znacznie mniejszą twardość. Bywa częstym dodatkiem pomadek, balsamów i błyszczyków do ust ze względu na doskonały połysk.

Wosk jojoba

Ze względu na swoją konsystencję funkcjonuje w terminologii jako olej, jest jednak woskiem o naturalnie płynnej konsystencji. Odpowiednia obróbka chemiczna – uwodornienie – powoduje, że staje się ciałem stałym. Jednak traci wówczas większość właściwości, które determinują jego częste wykorzystanie w preparatach kosmetycznych. Jest substancją silnie nawilżającą, i zmiękczającą naskórek. Nie pozostawia na powierzchni tłustego filmu, lecz wnika do wewnątrz, co poszerza znacznie możliwości jego zastosowania.

Kosmetyczne zastosowanie wosków syntetycznych

Woski pochodzenia syntetycznego budzą nadal spore kontrowersje, zwłaszcza w przypadku związków parafinowych. Parafiny są mieszaniną krystalicznych węglowodorów, powstałą w procesie destylacji ropy naftowej. W kosmetyce zalicza się je do grupy emolientów, posiadających doskonałe właściwości natłuszczające, pokrywające naskórek warstwą filmu zapobiegającego przed utrata wilgoci. Mają zastosowanie w określonych preparatach, przeznaczonych dla skóry bardzo suchej, a także dla dzieci. Komedogenność (skłonność do zatykania porów w skórze), jaką wykazują ogranicza ich zastosowanie w przypadku skóry łojotokowej, z tendencjami do występowania zaskórników.

Często wykorzystywanym w kosmetyce woskiem, jest także ozokeryt. Początkowo wydobywany był z wnętrza ziemi, obecnie wytwarzany sztucznie jako mieszanina głównie parafiny oraz wosku mikrokrystalicznego. Przypomina właściwościami wosk carnauba, posiada więc podobne zastosowanie – jako zagęstnik i emulgator.

Woski wykazują pewne podobieństwo do ludzkiego sebum, co jest jedną z ważniejszych przyczyn znacznej szerokości ich zastosowania, zwłaszcza w kosmetykach emolientowych i lipidowych. Są substancjami tworzącymi na skórze powłokę okluzyjną, uzupełniając niedobory powłoki lipidowej. Pod względem pielęgnacyjnym, zdecydowanie więcej pozytywnych właściwości wykazują woski ciekłe między innymi olej jojoba, które nie pozostawiają na powierzchni skóry lepkiego filmu, ulegając całkowitemu wchłonięciu.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.6


Może cię

Czystość i higiena kosmetyków

Niektórym z nas wiedza dotycząca kosmetyków – a konkretnie ich składu, działania, a nawet okresu ...

Kosmetyki do solarium

Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy istotami światłolubnymi. Słońce jest nam niezbędne do życia. Jego światło ...

Konserwanty w kosmetykach

Świat coraz pewniej zwraca się ku naturze ale masowa produkcja kosmetyków pozbawionych konserwantów nie jest ...

Peptydy w kosmetyce

Podsycany na każdym kroku kult młodości wzmaga zapotrzebowanie rynkowe na powstawanie coraz bardziej innowacyjnych preparatów, ...

Jak wybrać błyszczyk do ust?

Chętnie używany przez kobiety błyszczyk do ust zapewnia optyczne powiększenie warg bez konieczności stosowania specjalistycznych ...

Domowe sposoby na porost rzęs – co zrobić, by rzęsy rosły szybciej?

Długie i mocne rzęsy to efekt wielokierunkowych działań. Domowe sposoby na porost rzęs obejmują prawidłową ...

Krem na naczynka – jak wybrać najlepszy krem do cery naczynkowej?

Cera naczynkowa wymaga szczególnej pielęgnacji. Pajączki na skórze to nic innego jak osłabione oraz poszerzone ...

Maski kosmetyczne

Maski kosmetyczne są od wieków cenione za swoje wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne. Ich niewątpliwą zaletą jest ...

Substancje niebezpieczne w kosmetykach

Argumenty obu stron: przeciwników stosowania substancji chemicznych oraz ich zwolenników, argumentujących ten fakt koniecznością mającą ...

Wybielanie zębów węglem – pasta, domowe sposoby, efekty, opinie

Wiele osób zastanawia się, jak rozjaśnić i wybielić zęby. Pacjenci zniechęceni ceną profesjonalnego wybielania u ...

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Od dawien dawna, oliwa z oliwek była niezwykle cenioną substancją, stosowaną w lecznictwie, pielęgnacji, oraz ...

Kwas hialuronowy – strażnik młodości

Kwas hialuronowy dla większości z nas nadal jest dość zagadkowym i drogim dodatkiem kosmetyków lub ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon