Ambra, nasienie, śluz ślimaka i składniki łożyska w kosmetyce

Składniki niektórych, często bardzo ekskluzywnych kosmetyków i perfum, posiadają w składzie substancje, które mogą wydać się co najmniej zaskakujące. Okazuje się, że źródłem ich niebagatelnych właściwości, są komponenty budzące niekiedy wstręt a czasem nawet obrzydzenie. Ich użycie ma jednak naukowe, kosmetyczne uzasadnienie.

Ambra jako dodatek do perfum

Pierwsze wrażenie, jakie można odnieść odkrywając, że ulubione perfumy zawierają resztki niestrawionego pokarmu wieloryba, zapewne nie należy do przyjemnych. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że jest to składnik niezwykle kosztowny i pożądany na rynku perfumiarskim, jego zawartość musi mieć, i ma znaczący sens.

Ambra grisea, jest produkowana przez układ pokarmowy kaszalota, a jej wyjątkowość tkwi w niebywałej trwałości, która zapewnia perfumom utrwalenie ich zapachu. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystywany jest także jej balsamiczny zapach

Ze względu na jej wartość, w większości kosmetyków ambra bywa zastępowana syntetycznym, lub roślinnym odpowiednikiem (powstałym z nasion hibiskusa) o względnie podobnych właściwościach, choć niedorównującym w pełni naturalnej substancji.

Według naukowców, ambra w organizmie wieloryba, ma na celu ułatwienie przejścia twardych przedmiotów przez jego układ pokarmowy (a konkretnie jelit), z których następnie jest wydalana. Ambra pojawia się w okolicach żerowania kaszalotów, a w związku z tym, że unosi się na wodzie, może zostać odłowiona, lub zebrana z wybrzeży oceanów. Kawałki ambry, przyjmują postać żółto-szarawych brył wielkości pięści, a zdarza się nawet, że głowy ludzkiej, a ich zakres wagowy najczęściej mieści się w granicach od 1-20 kg. Czysta ambra nie posiada żadnego zapachu, zostaje jej on nadany wskutek procesów foto- i autooksydacji. Natomiast świeża ambra, zdecydowanie nie przypomina w niczym ekskluzywnego dodatku, jakim staje się po upływie odpowiedniego czasu oraz rozdrobnieniu i rozpuszczeniu jej w alkoholu.

Zastosowanie śluzu ślimaka w kosmetyce

Śluz ślimaka, a konkretnie odmianyHelix Aspersa Müller, jest stosunkowo młodą kosmetyczną, substancją aktywną. Jednak w ogromnym tempie zyskuje sobie popularność ze względu na imponujące korzyści, jakie przynosi w zastosowaniu. Aby uzyskać śluz, ślimaki są hodowane na specjalnych fermach, stwarzających im całkowicie naturalne warunki bytowania. Przed zabiegiem pobrania śluzu, zwierzę jest bardzo starannie wybierane. Istotny jest m.in. jego rozmiar, waga i kolor śluzu. Proces ekstrakcji polega na poddawaniu ślimaków niemalże ekstremalnym warunkom stresowym, w określonych odstępach czasu. Dzięki temu możliwa jest stymulacja, a następnie pobranie śluzu, po czym ślimak jest zwracany w miejsce swojej hodowli. Wyjątkowe działanie, oraz wykorzystanie ślimaczego śluzu w pielęgnacji, opiera się o jego skład, a w szczególności:

  • alantoinię – o działaniu stymulującym odbudowę uszkodzonych tkanek, ponadto charakteryzuje się ona dużą łatwością przenikania w głąb skóry;
  • znaczną zawartość kolagenu i elastyny – odpowiedzialnych z młody wygląd skóry, jej gęstość i jędrność;
  • białka – w tym wypadku, ważna jest w szczególności ich natura – biozgodna w odniesieniu do ludzkiego ciała;
  • alfahydroksykwasy – działają złuszczająco, usuwają martwy naskórek, poddają ciało odnowie, przywracając jej zdrowy koloryt i gładkość;
  • witaminy – przede wszystkim A, E i C, o charakterze przeciwutleniającymi. Pomagają ochronić skórę przed szkodliwymi rodnikami, a ponad to, niektóre z nich aktywnie stymulują syntezę kolagenu przez fibroblasty;
  • mukopolisacharydy – o właściwościach silnie nawilżających i ochronnych;
  • enzymy proteolityczne – odpowiedzialne za równowagę i normalizację skóry.

Śluz ślimaków, stosowany jest w preparatach kosmetycznych do leczenia i pielęgnacji skóry. Zaleca się go przede wszystkim, w terapii regenerującej tkanki uszkodzone poparzeniem słonecznym, a także jako ważny element kuracji przeciwtrądzikowej.

Krem z łożyska

Wykorzystanie łożyska ludzkiego ma miejsce przede wszystkim w zaawansowanych formach kuracji odmładzających. Jest ono anatomicznym tworem, łączącym rozwijający się płód z ciałem matki oraz usuwanym z jej organizmu w trakcie porodu. Stanowi nieprawdopodobnie bogate źródło substancji odżywczych, a kosmetyki z jego dodatkiem nawilżają i przyspieszają proces regeneracji skóry, jak żadne inne. Składnik ten pozwala:

  • dotlenić skórę,
  • poprawić naturalną odnowę komórkową,
  • chroni ją również przed stresem środowiskowym,
  • promieniowaniem UV,
  • skutecznie powstrzymuje naturalny proces starzenia.

Alternatywą dla ludzkiego łożyska stało się łożysko owcy, bogatego w liczne substancje odżywcze, w witaminy A, C, E, a także B2i B12, kwas foliowy, biotynę, enzymy oraz oligoelementy. Zakres działania tych aktywnych elementów odbywa się poprzez:

  • wzmocnienie odporności immunologicznej (ochrona przed wolnymi rodnikami);
  • wzrost epidermy (zapewnienie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry, odżywianie nowych komórek, regulacja procesów wymiany);
  • wzrost komórek nerwowych (regulacja strefy hormonalnej);
  • tworzenie się włókien (poprawa elastyczności skóry, przeciwdziałanie pojawieniu się zmarszczek).

Zdaniem niektórych naukowców, wykorzystanie placenty w kosmetykach przeciwstarzeniowych, jest najbardziej efektywną metodą przedłużającą młodość i zdrowy wygląd skóry.

Pielęgnacja włosów a nasienie

Preparatem budzącym najwięcej skrajnych emocji, jest wykorzystywanie do celów kosmetycznych nasienia. Początkowo, stosowano produkt pochodzenia ludzkiego, z czasem zaczęto posiłkować się podobnym w składzie nasieniem byka.

Ze względu na swoje właściwości jest substancją używaną w recepturach bardzo ekskluzywnych kosmetyków, przeznaczonych między innymi, do pielęgnacji silnie zniszczonych włosów. Stanowi ono niezwykle bogate źródło białka, dzięki którym w szybkim tempie, odzyskują doskonałą kondycję. Z kolei imponująca zawartość antyoksydantów powoduje, że zastosowanie nasienia rozszerzono z czasem o kuracje przeciwzmarszczkowe. Mimo że metody te wydają się być szokujące, znajdują rosnące grono zagorzałych wielbicielek, poddających się im z nadzieją na odzyskanie młodej skóry, wydając na nie prawdziwy majątek.

Substancji pielęgnacyjnych, budzących kontrowersje, obrzydzenie, czy też niepokój jest znacznie więcej. Popularny wciąż botoks, to nieprawdopodobnie silna trucizna (jad kiełbasiany), jako źródło kwasu hialuronowego do pewnego momentu wykorzystywano kogucie grzebienie, z kolei kolagen jest pozyskiwany z wywaru odzwierzęcych skór i kości. Wykorzystuje się także zmielone owady, rybie łuski, a nawet ptasie odchody wszystko celem uzyskania odpowiednich rezultatów urodowych.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
3.9


Może cię

Kosmetyki a dermokosmetyki

Średnio co trzecia kobieta wybiera kosmetyk apteczny, mimo iż te w znacznym stopniu przewyższają ceną ...

Krem na trądzik – jaki wybrać, jak działa i jak stosować?

Trądzik to powszechny problem skórny u nastolatków. Okazuje się jednak, że również coraz więcej osób ...

Perfumy

Perfumy, są wyjątkowymi kosmetykami. Owa wyjątkowość bierze się stąd, że często zapachy, jakie wybieramy, pośrednio ...

Sól Morza Martwego a skóra

Sól pochodząca z rejonów Morza Martwego od setek lat posiada zastosowanie w pielęgnacji i medycynie. ...

Badania in vitro w kosmetologii

Metoda badań in vitro w kosmetologii, jest najlepszą alternatywą dla testów na zwierzętach. Eksperymentowanie na ...

Domowe sposoby na porost rzęs – co zrobić, by rzęsy rosły szybciej?

Długie i mocne rzęsy to efekt wielokierunkowych działań. Domowe sposoby na porost rzęs obejmują prawidłową ...

Zagęszczanie włosów – metody, zabiegi, cena, opinie

Gęste i piękne włosy są marzeniem wielu osób. Niestety z różnych przyczyn (jak na przykład ...

Zastosowanie owoców w kosmetyce

Jak wiadomo, owoce stanowią bogate źródło witamin, są doskonałą opcją pielęgnacji łączonej z przyjemnością, biorąc ...

Substancje niebezpieczne w kosmetykach

Argumenty obu stron: przeciwników stosowania substancji chemicznych oraz ich zwolenników, argumentujących ten fakt koniecznością mającą ...

Trendy w kosmetykach

Z sezonu na sezon eksperci prześcigają się w coraz to nowszych odkryciach kosmetycznych. Nadają nowe ...

Zastosowanie i właściwości kosmetyczne miodu

Odkąd rozwój przemysłu kosmetycznego zdobył rynek globalny, miód wpisał się w czołówkę substancji wykorzystywanych na ...

Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetyce

Oleje roślinne stanowią bardzo ważny element w kosmetyce - stosowane samodzielnie, oraz jako dodatek pielęgnacyjny. ...

Komentarze (0)