Jedwab – zastosowanie w kosmetyce

Zastosowanie jedwabiu w kosmetyce posiada silne uzasadnienie w postaci doskonałych choćby właściwości nawilżających. Dzięki najnowszym technologiom, w kosmetyce stosuje się dwa podstawowe rodzaje jedwabiu – hydrolizowana proteina jedwabna, zwana inaczej mleczkiem jedwabnym, oraz jako rozdrobniony puder jedwabny.

Czym jest jedwab?

Jedwab jest naturalną proteiną, składającą się z elastycznego białka zwanego fibroiną, oraz z seryscyny, która należy do grupy białek, pełniących funkcję cementu o wyjątkowych, charakterystycznych właściwościach nawilżających. Historia jedwabiu, owiana wieloma legendami, prowadzi do starożytnych Indii, sięgając 6000 tysięcy lat przed naszą erą. Jednak włókno jedwabne, z którego początkowo wytwarzano tkaniny, a następnie struny i papier, po raz pierwszy wykorzystano około 4000 lat temu w Chinach.

Jedwab szybko zyskał popularność w pradawnej sztuce medycznej oraz pielęgnacji skóry. Włókno jedwabne produkowane jest przez larwy jedwabników Bombyx mori, a ze względu na swoje niezwykle właściwości, nadal postrzegane, jako surowiec luksusowy. Proteina jedwabna składem chemicznym przypomina proteiny występujące w skórze i włosach, jest to jedna z ważniejszych cech, determinujących jej szerokie spektrum zastosowań w kosmetyce i pielęgnacji. Ponadto posiadają ładunek elektrostatyczny, przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawiają, że kosmetyk silnie przywiera do aplikowanej powierzchni. Jak już wspomniano, w skład proteiny jedwabiu wchodzą dwa rodzaje białek – fibroina i serycyna.

Fibroina i serycyna

Fibroina stanowi główny składnik budulcowy naturalnych włókien jedwabiu, oraz pajęczyny. Stanowi niejako jej tajemnicę trwałości. Niezwykle właściwości fibroiny sprawiają, że jedwab posiada tak szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykazuje ona silną zdolność wiązania i zatrzymywania wody – nawet 30 razy więcej, w odniesieniu do swojej jednostki wagowej. Stąd jej właściwości nawilżające, oraz zapobiegające naskórkowej utracie wilgoci. Ze względu na dużą wielkość molekularną, fibroina nie jest pochłaniana w głąb skóry, lecz tworzy na jej powierzchni warstwę ochronną, zabezpieczającą ją przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

Z kolei serycyna, zwana inaczej klejem jedwabnym, zespala włókna fibroinowe. W kontekście pielęgnacyjnym jest naturalną substancją nawilżającą. Warstwa, którą tworzy na skórze charakteryzuje się dużą przepuszczalnością. Powoduje, że staje się ona aksamitnie miękka, jednocześnie pozwalając jej swobodnie oddychać. Serycyna wykazuje ponadto znaczne właściwości wygładzające, dzięki czemu zmniejsza nieregularności skóry.

Dzięki najnowszym technologiom, w kosmetyce stosuje się dwa podstawowe rodzaje jedwabiu – hydrolizowana proteina jedwabna, zwana inaczej mleczkiem jedwabnym, oraz jako rozdrobniony puder jedwabny.

Mleczko jedwabne

Mleczko jedwabne jest płynną postacią hydrolizowanej proteiny jedwabiu. Do jej najważniejszych właściwości, warunkujących jej obecność w kosmetyce i kosmetologii, zalicza się zdolność zatrzymywania wody w głębokich warstwach skóry, dając efekt ujednolicenia, a nawet delikatnego liftingu.

Ponadto, wykazuje działanie intensywnie regenerujące i uelastyczniające. Powoduje, że skóra, a także włosy, stają się miękkie i wygładzane, poleca się stosowanie jedwabiu zwłaszcza w przypadkach wysokoporowatej struktury włosów. W pielęgnacji włosów, istotną jest obecność i oddziaływanie aminokwasów, odbudowujących wiązania cysternowe, przywracając im właściwą strukturę. Znacznej poprawie ulega kondycja włosów, które odzyskują swój zdrowy blask. Do podstawowych aminokwasów, w tym wypadku należy alanina oraz glicyna. Charakterystyczną ich cechą jest występowanie w białku budulcowym skóry człowieka. Z kolei serycyna, posiada silne własności nawilżające i ochronne.

Puder jedwabny

Proteinę jedwabiu w postaci wysoko rozdrobnionej, zwanej pudrem jedwabnym, stosuje się przede wszystkim w kosmetykach makijażowych. Powstaje on w wyniku procesu rozdrobnienia i mikronizacji proteiny jedwabnej, tak, aby zachowana została naturalna struktura jedwabiu oraz jego cenne składniki odżywcze (aminokwasy i minerały). Powstała substancja posiada postać delikatnego, kremowego proszku. Doskonale sprawdza się jako dodatek do rozmaitych kosmetyków rozdrobnionych, oraz prasowanych, zwłaszcza w naturalnych preparatach do makijażu, nadając im szczególnej, jedwabiście gładkiej konsystencji.

Kosmetyki z dodatkiem pudru jedwabnego, charakteryzują się znacznymi własnościami nawilżającymi, ale także – zwłaszcza w odniesieniu do preparatów makijażowych, delikatnie absorbujących sebum. Wykazują też działanie antybakteryjne. Jednak najbardziej szczególną ich cechą, jest zmiana kąta odbicia światła o powierzchnię skóry. Powoduje to uzyskanie delikatnego blasku, oraz złagodzenie rysów i skuteczne odwrócenie uwagi od ewentualnych zmarszczek.

Zastosowanie jedwabiu w kosmetyce

Proteiny jedwabiu są często składnikami szamponów i odżywek dla suchych włosów. Bardzo popularnym preparatem jest płynny jedwab, doskonale sprawdzający się w przypadku włosów suchych, porowatych i zniszczonych. Obecne w nim proteiny otaczają włosy cienką, niewidoczną otoczką, nie obciążają ich, nadając im miękkości i blasku.

Podobnie jak w przypadku włosów, zastosowanie jedwabiu w pielęgnacji paznokci odnosi się do intensywnych, regeneracyjnych kuracji. Stosowany może być jako:

  • dodatek sztyftów,
  • odżywek,
  • lakierów,
  • podstawa techniki fiberglass.

Metoda ta służy rekonstrukcji paznokciowej. Jej technika przypomina przedłużanie paznokci za pomocą popularnych tipsów, jednak zamiast typowego przedłużania, stosuje się materiał jedwabny.

Jak wspomniano, jedwab posiada bardzo szerokie zastosowanie w kolorowej kosmetyce. Jest dodatkiem do pudrów, fluidów, oraz tuszów do rzęs. Maskara z dodatkiem jedwabiu daje naturalny efekt i długo utrzymuje się na rzęsach, które dodatkowo wzmacnia. Proteiny jedwabiu dodawane są do cieni do oczu w celu uzyskania efektu gładkości i dobrej przyczepności do skóry powiek.

Jedwab należy do szczególnej grupy składników kosmetycznych, dających bardzo szybkie, oraz spektakularne efekty. Przy czym są one całkowicie współmierne ze skutecznością ich działania.

Opublikowano: ; aktualizacja: 29.09.2015

Oceń:
4.3


Może cię

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Od dawien dawna, oliwa z oliwek była niezwykle cenioną substancją, stosowaną w lecznictwie, pielęgnacji, oraz ...

Pielęgnacja włosów i paznokci

Każda kobieta pragnie posiadać zdrowe włosy oraz mocne paznokcie. Aby osiągnąć ten efekt, konieczna jest ...

Sposób na siwe włosy – szampon, farba, dieta?

Siwienie włosów to odwieczny problem dotykający zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Szybkie siwienie włosów może ...

Lakiery i odżywki – jak dbać o paznokcie?

Uboga dieta, czy praca w ciągłym kontakcie z wodą powoduje, że paznokcie przestają wyglądać estetycznie. ...

Zastosowanie i właściwości kosmetyczne miodu

Odkąd rozwój przemysłu kosmetycznego zdobył rynek globalny, miód wpisał się w czołówkę substancji wykorzystywanych na ...

Jak odżywić i wzmocnić włosy i skórę głowy?

Zdrowe, mocne włosy to cel każdej kobiety. Obecnie na rynku jest nieograniczony dostęp do wielu ...

Jak zachować kolor włosów?

Wychodząc od fryzjera po farbowaniu włosów są one niezwykle lśniące, o intensywnej barwie i pięknym ...

Wideo – Wrastanie paznokci

Wrastanie płytek paznokciowych dotyka osoby nieprawidłowo obcinające paznokcie lub które w wyniku urazu mają płytkę ...

Wideo – Jak dbać o paznokcie?

Paznokcie należy prawidłowo odżywiać poprzez stosowanie specjalnych odżywek, lakierów czy olejków regenerujących. Wcieranie tych preparatów ...

Problem z puszącymi się włosami

Puszące się włosy to zmora bardzo wielu osób z kręconymi i falowanymi włosami. Niesforne kosmyki ...

Jak dbać o paznokcie?

Paznokcie są niewątpliwie wizytówką człowieka. Zdrowe paznokcie są gładkie i różowe. Jeżeli ich wygląd mocno ...

Olej na włosy – hit z blogów

Wiele współczesnych trendów kosmetycznych stało się popularnych dzięki Internetowi. Jako niezależne i wszechobecne medium trafia ...

Komentarze (0)