Glinki

Już w starożytnym Egipcie oraz Mezopotamii doceniano i wykorzystywano niezwykłe działanie glinek. Spektrum zastosowania ich w kosmetyce, medycynie naturalnej oraz farmacji jest nieprawdopodobnie szerokie. Do najbardziej popularnych zalicza się ich własności oczyszczające, bakteriobójcze, demineralizujące, odtruwające oraz stymulujące funkcje organizmu.

Co to są glinki?

Glinki zalicza się do tak zwanych peloidów – krótko mówiąc, są one rodzajem błota powstałego w głębi ziemi na przestrzeni wieków w wyniku przemian geologicznych. Wydobywane są z jej wnętrza oraz dna mórz i oceanów, a następnie poddawane zabiegom suszenia. Wyjątkowość ich polega na tym, iż zawierają mikroelementy w formie bardzo dobrze przyswajalnej przez człowieka. Zdumiewająca jest ich ilość oraz czystość – są one bowiem wolne od zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych. Zawierają głównie:

  • krzem,
  • glin,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • selen,
  • cynk,
  • miedź i inne.

Właściwości lecznicze glinek wynikają przede wszystkim z bogatej zawartości soli mineralnych oraz z tzw. struktury koloidalnej (a więc, potocznie mówiąc – konsystencji błota), posiadającej zdolności pochłaniania cząsteczek toksyn.

Stosuje się je w połączeniu z czystą wodą, wodą kwiatową bądź z naparem z ziół w zależności od przeznaczenia. Ich najbardziej znana postać to maseczki, ale możemy spotkać je również w kosmetykach do makijażu – pudrach, podkładach, bazach, a także w szamponach, mydłach, dezodorantach, kremach i wielu innych.

Glinka zielona

Glinka zielona powstaje ze skał krzemionkowo-aluminiowych. Zawiera około 20 minerałów. Z kolei charakterystyczna barwa zielonej glinki wiąże się z obecnością jonów dwuwartościowego żelaza. To jej działanie uchodzi za najsilniejsze i najbardziej efektowne.

Właściwości zielonej glinki:

  • absorbuje zanieczyszczenia,
  • dezynfekuje, oczyszcza, ściąga pory, wysusza,
  • wyrównuje pH skóry,
  • wspomaga procesy regeneracji,
  • usuwa martwy naskórek,
  • ujędrnia.

Z powyższych własności wynika jej zastosowanie w następujących zabiegach pielęgnacyjnych oraz w kosmetyce profesjonalnej:

  • jako środek wspomagający leczenie trądziku pospolitego. Jest dodawana do kosmetyków pielęgnacyjnych przeznaczonych dla skóry problematycznej, głównie maseczek i peelingów, ale również kremów oraz produktów oczyszczających,
  • jest ważnym składnikiem kremów i maseczek opóźniających procesy starzenia dzięki zdolnościom spłycania zmarszczek, wygładzania i regeneracji cery,
  • w gabinetach kosmetycznych wykorzystuje się jej uelastyczniające i ujędrniające właściwości, między innymi podczas zabiegów antycellulitowych, tzw. Body Wrap (polega on na nałożeniu maski z zielonej glinki na wybrane partie ciała, a następnie owinięciu ich folią). Zabieg ten pomaga również w zmniejszeniu rozstępów oraz niektórych zmian dermatologicznych, dodatkowo łagodzi bóle reumatyczne.

Glinka czerwona

Glinka czerwona zawiera duże ilości krzemu, żelaza i aluminium, a także wapń, magnez, sód, potas, tytan i mangan. Posiada właściwości ściągające pory oraz wygładzające.

Zastosowanie czerwonej glinki:

  • pielęgnacja cery tłustej, mieszanej oraz wrażliwej i naczyniowej,
  • leczenie trądziku pospolitego i różowatego,
  • wygładzanie skóry i poprawianie jej kolorytu.

Stosuje się ją również jako składnik kremów, żeli, szamponów oraz masek do stosowania na twarz i ciało.

Glinka biała

Glinka biała (kaolin) jest niezwykle bogata w krzemian glinu oraz liczne mikroelementy, takie jak krzem, wapń, magnez, żelazo, potas oraz sód i sole mineralne.

Jej charakterystyczne właściwości wiążą się ze wspomnianym krzemianem glinu, który powoduje zabliźnianie. Ponadto słynie również z innych własności:

  • ściągających,
  • regenerujących,
  • odżywczych,
  • delikatnie oczyszczających,
  • ujędrniających.

Stosuje się ją jako składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej oraz zmęczonej, naczyniowej, z oznakami starzenia. Delikatnie ściąga pory, odżywia i wygładza skórę.

Glinka różowa

Glinka różowa powstaje z połączenia najwyższej jakości glinki białej i czerwonej w specjalnie dobranych proporcjach. Zawiera wysokie stężenie krzemu i tlenku glinu oraz inne cenne mikroelementy.

Glinka różowa posiada właściwości:

  • łagodzące,
  • wzmacniające,
  • delikatnie ściągające,
  • relaksujące.

Posiada zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii, dodając jej blasku i zdrowego wyglądu.

Glinka żółta

Glinka żółta (bentonit) zawiera cenne mikroelementy i sole mineralne (między innymi wysokie stężenie żelaza, co czyni z niej znakomity składnik preparatów regenerujących). Słynie ona z właściwości delikatnie oczyszczających, regenerujących, remineralizujących oraz regulujących. Minimalizuje pory i matuje skórę, a ponadto ma działanie przeciwzapalne i detoksykujące. Przeznaczona jest do pielęgnacji cery mieszanej, normalnej, dojrzałej i pozbawionej jędrności.

Glinka Ghassoul

Glinka Ghassoul znana jest również jako Rassoul lub Rhassoul (w tłumaczeniu z arabskiego znaczy: „ta, która czyści”). W kulturze beduińskiej stosowana była do czyszczenia włosów, twarzy i ciała.

Jej wyjątkowość wynika z kilku kwestii. Jest dostępna tylko w jednym miejscu na świecie – w górach Atlas w północno-zachodniej części Maroka. Wydobywana jest ręcznie, według tradycyjnych metod. Stosuje się ją w zabiegach spa oraz w kosmetyce, dermatologii i farmakologii jako środek ekskluzywny.

Właściwości glinki Ghassoul:

  • oczyszcza pory,
  • usuwa martwy naskórek,
  • redukuje suchość oraz łuszczenie skóry,
  • zwiększa elastyczność,
  • wzmacnia,
  • rozjaśnia,
  • ujędrnia.

Stosuje się ją w pielęgnacji cery tłustej, wrażliwej oraz dojrzałej. Pomaga również w walce z celulitem i rozstępami (kąpiele błotne). Wspaniale wpływa na poprawę kolorytu skóry zmęczonej i niedotlenionej.

Glinki doceniano i wykorzystywano od wieków, traktując je słusznie jako pokłady naturalnego piękna. Postarajmy się więc także i my czerpać z jego bogatego źródła. Efekty zapewne będą dla nas miłym zaskoczeniem.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.6


Może cię

Krem przeciwzmarszczkowy

Zmarszczki pod oczami, zmarszczki na czole, zmarszczki wokół ust – niestety, wcześniej, czy później ten ...

Witaminy w kosmetykach – zachować młodą skórę

Witamina A, C, E znalazły zastosowanie w kosmetykach, które mają zapobiegać starzeniu się skóry. Pielęgnacja ...

Krem na skórę podrążnioną przez katar

Katar, który pojawia się podczas przeziębienia, alergii, chorób zatok, powoduje podrażnienia skóry, zwłaszcza pod nosem ...

Czystość i higiena kosmetyków

Niektórym z nas wiedza dotycząca kosmetyków – a konkretnie ich składu, działania, a nawet okresu ...

Kosmetyki do solarium

Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy istotami światłolubnymi. Słońce jest nam niezbędne do życia. Jego światło ...

Jak wzmocnić rzęsy?

Długie, gęste rzęsy stanowią atrybut, którym chce się pochwalić każda kobieta. Dlatego tak ważna jest ...

Badania in vitro w kosmetologii

Metoda badań in vitro w kosmetologii, jest najlepszą alternatywą dla testów na zwierzętach. Eksperymentowanie na ...

Kosmetyki naturalne

Tendencja, jaka panuje na rynku kosmetycznym, kieruje uwagę konsumentów w stronę naturalnych produktów. Przy jednoczesnym, ...

Zastosowanie i właściwości kosmetyczne miodu

Odkąd rozwój przemysłu kosmetycznego zdobył rynek globalny, miód wpisał się w czołówkę substancji wykorzystywanych na ...

Kremy pod oczy

Kremy pod oczy są absolutną koniecznością, jeśli chcemy, by jak najdłużej skóra w tych okolicach ...

Zastosowanie cynku w kosmetyce

Cynk jest pierwiastkiem, którego doskonałe względem skóry właściwości towarzyszą pielęgnacji od czasów starożytności. Obecnie, poziom ...

Kremy BB

Kremy BB są absolutnym hitem ostatnich lat, przy nadal rosnącej popularności. Nie bez przyczyny, spektakularne ...

Komentarze (0)