Barwniki kosmetyczne

Barwniki syntetyczne i naturalne znajdują szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wpływają przede wszystkim na wygląd kosmetyku, ale niektóre barwniki posiadają także właściwości dezynfekujące i odkażające. Substancje pochodzenia roślinnego nie budzą obaw konsumentów, natomiast sztuczne (np. biel tytanowa) mogą niekorzystnie wpływać na skórę.

Czym są barwniki?

Substancje barwiące posiadają jednoczesną zdolność do intensywnej absorpcji światła, jak również przekazywania jej innym materiałom. Stosowane w kosmetyce barwniki, budzą jednak spore kontrowersje, zwłaszcza te pochodzenia syntetycznego. Muszą one spełniać odpowiednie wymagania, gdzie najistotniejszą jest w tym wypadku nieszkodliwość względem ludzkiego zdrowia, poparta odpowiednimi testami i badaniami. Sprawdzony pod względem dermatologicznym i toksykologicznym związek, trafia następnie na listę skupiającą wszystkie stosowane barwniki, zwaną Colour Index (CI). Zostaje mu przypisany odpowiedni numer, pod którym można znaleźć daną substancję.

Barwniki sztuczne

Barwniki syntetyczne stanowią bardzo szeroką grupę związków chemicznych. Ich ogólny podział kategoryzuje je na substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne zwane inaczej pigmentami, lub lakami. Rola barwników syntetycznych zazwyczaj nie ogranicza się jedynie do barwienia kosmetyków, często jest to wręcz ich działanie uboczne, wykorzystywane dla względów estetycznych. Przykład stanowić może w tym wypadku syntetyczny, czerwony surowiec pochodzący z grupy triarylometanowych komponentów, wykazujących aktywne działanie grzybobójcze. Bardzo ważną grupą są układy mineralne. Najważniejszymi jej przedstawicielami, w omawianym kontekście są tlenki – między innymi cynku i tytanu.

Tlenek cynku – biel cynkowa

Tlenek cynku jest pozbawionym zapachu, delikatnym białym proszkiem. Posiada właściwości bielące, matujące oraz kryjące, co powoduje że jest często spotykanym składnikiem w pudrach i zasypkach. Ze względu na właściwości bakteriobójcze i ściągające, posiada także inne zastosowanie, głównie w kosmetykach pielęgnujących cerę trądzikową, a także w kremach przeciwsłonecznych, przeznaczonych zwłaszcza dla osób cierpiących na alergie. Jest podstawowym składnikiem maści cynkowej, popularnej ze względu na właściwości lecznicze, wysuszające i odkażające. W kosmetykach wykorzystywany jest jako pigment, oraz wypełniacz i substancja matująca.

Tlenek tytanu – biel tytanowa

Biel tytanowa jest obojętną chemicznie, nierozpuszczalną w wodzie substancją, stosowaną jako barwnik, oraz zagęstnik. Stanowi najtrwalszy biały pigment, którego używa się także jako składnik rozjaśniający kremy, mleczka, pudry oraz jako dodatek kosmetyków kolorowych. Ponadto posiada zastosowanie jako skuteczny filtr przeciwsłoneczny, utrudniający przenikanie promieniom UVA i UVB. Zastosowanie to dotyczy na ogół kosmetyków o wysokich faktorach, jednak niesie ono ze sobą pewien paradoks, a konkretnie – bardzo realne niebezpieczeństwo związane z fotostarzeniem skóry. Molekuły dwutlenku tytanu, po pochłonięciu kwantu promieniowania słonecznego, przybierają postać silnego rodnika hydroksylowego, który niszczy komórki skóry, intensyfikując procesy starzenia.

Ditlenek tytanu

Jest najpopularniejszym mineralnym pigmentem stosowanym w przemyśle kosmetycznym. Posiada znakomite właściwości pigmentacyjne i ochronne, jest całkowicie obojętny dla skóry i błon śluzowych. Jego szerokie zastosowanie obejmuje:

  • środki myjące – głównie mydła;
  • pasty do zębów – w których pełni funkcję wybielającą i ścierającą;
  • kosmetyki makijażowe – pudry, lakiery, tusze do rzęs, pomadki.

Fluoresceina

Popularnym barwnikiem, stosowanym w kosmetykach dla nadania im estetycznego wyglądu jest fluoresceina. Służy głównie do barwienia mydeł, płynów do kąpieli, szamponów i innych. W roztworach zasadowych (charakterystycznych dla mydeł) wykazuje barwę pomarańczową, podlega jednak zjawisku fluorescencji, a więc emisji światła.


Barwniki naturalne

Barwniki naturalne towarzyszyły ludzkości od wieków, stosowane są również obecnie, a ich popularność, związana z zapotrzebowaniem na kosmetyki pozbawione chemicznych dodatków zdaje się nieustannie rosnąć. W tym celu wykorzystuje się surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, oraz minerały.

  • Najstarszym znanym barwnikiem jest henna. Od tysięcy lat wykorzystywano ją do farbowania włosów, brwi i rzęs. Pozyskiwana jest z pędów i liści krzewu lawsonii, pigment jaki uzyskuje się z henny posiada rudą barwę. Dodatki barwnikowe pozwalają poszerzyć jej spektrum kolorystyczne po ciemny brąz.
  • Z kolei kolor czarny, oddaje basma.
  • Wśród naturalnych substancji barwnikowych, często wykorzystywanym jest popularny chlorofil. Znany jako zielona substancja pochodzenia roślinnego, biorąca udział w fotosyntezie. W celu uzyskania jego pigmentu wykorzystuje się między innymi pokrzywy. Wykorzystywany jest z kolei na dość szeroką skalę, nadając lekkiego zabarwienia szamponom, żelom, mydłom, pastom do zębów i wielu innym. Posiada on także właściwości łagodzące i lecznicze, dzięki którym stanowi element pielęgnacji cery trądzikowej i dojrzałej, poprawiając ich ogólny stan i kondycję.
  • Kolejną grupą naturalnych substancji barwiących są karoteny, nadające skórze efekt delikatnej opalenizny. Najczęściej wykorzystuje się ich utlenione pochodne zwane karotenoidami, występujących w odcieniach żółtych, pomarańczowych i czerwonych. Posiadają zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do opalania, oraz opalizujących, a także zawierających witaminę A.
  • W tonacji żółtoczerwonej występuje także szafran, wykorzystywany głównie w preparatach makijażowych.

Źródłem naturalnych barwników są także zwierzęta. W tym wypadku wykorzystuje się owady, między innymi mszyce koszenila, występujące na terenach środkowoamerykańskich, dla uzyskania intensywnej czerwieni, czy nie mniej popularne czerwce kaktusowe.

Wykorzystywanie w kosmetyce substancji barwiących ma wiele uzasadnień, budzi też skrajne emocje, zwłaszcza w przypadku syntetycznych dodatków, które ostatnimi czasy stają się substancjami źle postrzeganymi przez coraz większe grono konsumentów.

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.03.2015

Oceń:
4.8


Może cię

Kosmetyczne zastosowanie karotenoidów

Natura stanowi niewyczerpalne źródło substancji, które aktywnie chronią skórę człowieka przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych, ...

Podkład pod makijaż (baza pod makijaż)

Dobry podkład pod makijaż to kosmetyk niezastąpiony w każdej kosmetyczce, albowiem nie tylko tuszuje on ...

Peptydy w kosmetyce

Podsycany na każdym kroku kult młodości wzmaga zapotrzebowanie rynkowe na powstawanie coraz bardziej innowacyjnych preparatów, ...

Zastosowanie cynku w kosmetyce

Cynk jest pierwiastkiem, którego doskonałe względem skóry właściwości towarzyszą pielęgnacji od czasów starożytności. Obecnie, poziom ...

Kosmetyki a dermokosmetyki

Średnio co trzecia kobieta wybiera kosmetyk apteczny, mimo iż te w znacznym stopniu przewyższają ceną ...

Kosmetyki a parabeny

Od lat toczy się zaciekła dyskusja na temat tzw. parabenów, czyli substancji konserwujących zawartych w ...

Jak właściwie wybrać kosmetyk?

Wybór kosmetyku nie powinien być przypadkowy. Dobrze jest przed zakupem środka pielęgnacyjnego poznać potrzeby i ...

Perfumy

Perfumy, są wyjątkowymi kosmetykami. Owa wyjątkowość bierze się stąd, że często zapachy, jakie wybieramy, pośrednio ...

Mezoterapia

Mezoterapia jest modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Stosuje się ją m.in. w celu poprawy kondycji skóry, ...

Sól Morza Martwego a skóra

Sól pochodząca z rejonów Morza Martwego od setek lat posiada zastosowanie w pielęgnacji i medycynie. ...

Kosmetyki naturalne

Tendencja, jaka panuje na rynku kosmetycznym, kieruje uwagę konsumentów w stronę naturalnych produktów. Przy jednoczesnym, ...

Jak wzmocnić rzęsy?

Długie, gęste rzęsy stanowią atrybut, którym chce się pochwalić każda kobieta. Dlatego tak ważna jest ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon