Niska hemoglobina. Co robić?

Moderator: moderator

poolka
Posty: 958
Rejestracja: 24 lip 2013, 10:06

17 sie 2015, 6:29

Ale chyba nie zawsze niedobór żelaza jest równoznaczny z niedoborem B12 czy kwasu foliowego?
Wiesia
Posty: 2
Rejestracja: 17 sie 2015, 12:11

17 sie 2015, 12:19

na niską hemoglobinę polecam jeść dużooooo szpinaku - w każdej postaci (makaron ze szpinakiem, ciasto francuskie nadziewane szpinakiem, sałatka ze szpinakiem, łosoś ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem, itp.- jest taka różnorodność dan- nie idzie się znudzić nim), a także pić sok z buraczków (choć mi to osobiście nie podpasywało). Miałam bardzo niski poziom hemoglobiny oraz krytyczny stan żelaza- przetaczali mi krew w szpitalu. Zmiana nawyków żywieniowych czyni cuda.
eklerka
Posty: 101
Rejestracja: 05 sie 2013, 18:38

20 sie 2015, 9:24

Koktajl owocowy wzbogacony szpinakiem też jest pycha! :)
Brug
Posty: 142
Rejestracja: 07 maja 2014, 9:41

25 sie 2015, 18:13

Szpinak powinno się zawsze z nabiałem ze względu na szczawiany.
foka
Posty: 625
Rejestracja: 24 lip 2013, 15:46

27 sie 2015, 7:33

Nabiał je neutralizuje?
eklerka
Posty: 101
Rejestracja: 05 sie 2013, 18:38

07 wrz 2015, 16:52

Tak, szczawiany zdecydowanie.
Brug
Posty: 142
Rejestracja: 07 maja 2014, 9:41

09 wrz 2015, 9:06

No właśnie tak kiedyś usłyszałam i zawsze się stosuję :)
foka
Posty: 625
Rejestracja: 24 lip 2013, 15:46

17 wrz 2015, 6:37

Próbuję znaleźć jakieś źródło potwierdzające tę tezę, ale niczego nie znajduję.
zarenka
Posty: 124
Rejestracja: 07 mar 2014, 11:48

23 wrz 2015, 13:15

Zacznijmy od tego, że ze względu na kwas szczawianowy nasz organizm prawie nie przyswaja żelaza ze szczawiu.
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

25 wrz 2015, 6:40

U. Czyli jak jemy cokolwiek ze szczawiem, to zmniejszymy wchłanianie żelaza? Czy faktycznie mleko zneutralizuje ten kwas?
ODPOWIEDZ