Niska hemoglobina. Co robić?

Moderator: moderator

asha
Posty: 2624
Rejestracja: 12 lip 2013, 19:48

01 paź 2015, 7:42

Ze szczawiu faktycznie żelazo jest kiepsko przyswajane. A mleko też utrudnia wchłanianie żelaza, także nic to nie da.
foka
Posty: 625
Rejestracja: 24 lip 2013, 15:46

02 paź 2015, 9:20

Łeee... no racja! Ale umówmy się - szczaw na surowo?
zarenka
Posty: 124
Rejestracja: 07 mar 2014, 11:48

03 paź 2015, 8:42

No właśnie - moja pierwsza myśl "czemu nie?!" ale jak to jest?
chmurka
Posty: 28
Rejestracja: 11 sie 2013, 18:31

03 paź 2015, 8:44

Pewnie, że można. Zamiast sałaty :) O ile ktoś lubi smak :)
eklerka
Posty: 101
Rejestracja: 05 sie 2013, 18:38

04 paź 2015, 12:49

A jakie szczaw ma w ogóle wartości?
poolka
Posty: 958
Rejestracja: 24 lip 2013, 10:06

05 paź 2015, 9:04

Zapobiega starzeniu się skóry ;)
Poza tym zawiera potas, cynk, wapń, beta-karoten.
Brug
Posty: 142
Rejestracja: 07 maja 2014, 9:41

13 paź 2015, 20:11

Ale szczaw sam w sobie chyba nie ma tak dużo tego żelaza? Choć mówi się o wszystkich zielonych warzywach... które ma najwięcej?
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

15 paź 2015, 7:07

No tak, mleko utrudnia wchłanianie, w takim razie na nic nam szczaw w tym temacie ;)
foka
Posty: 625
Rejestracja: 24 lip 2013, 15:46

20 paź 2015, 7:02

Czasem trzeba też wejść w głębszą analizę, jeżeli suplementy nie działają. Przyczynę można też czasem znaleźć w upośledzeniu kosmków jelitowych.
chmurka
Posty: 28
Rejestracja: 11 sie 2013, 18:31

10 lis 2015, 16:32

To prawda, może być wiele przyczyn. A od czego najlepiej zacząć? W kwestii badań?
ODPOWIEDZ