• Zapraszamy do prowadzenia dyskusji i zamieszczania komentarzy.
  • Tematy zgrupowane sa w kategorie.
  • Dla nas liczy się Twoje zdanie – bądź aktywny na FORUM!
Choroby
i dolegliwości
Ciąża
i dziecko
Seks
i sprawy intymne
Uroda Zdrowy
styl życia
Off topic
Indeks witryny Choroby i dolegliwości Układ krwionośny Niska hemoglobina. Co robić?

Niska hemoglobina. Co robić?

Moderator: moderator



Posty: 958
Ale chyba nie zawsze niedobór żelaza jest równoznaczny z niedoborem B12 czy kwasu foliowego?


Posty: 2
na niską hemoglobinę polecam jeść dużooooo szpinaku - w każdej postaci (makaron ze szpinakiem, ciasto francuskie nadziewane szpinakiem, sałatka ze szpinakiem, łosoś ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem, itp.- jest taka różnorodność dan- nie idzie się znudzić nim), a także pić sok z buraczków (choć mi to osobiście nie podpasywało). Miałam bardzo niski poziom hemoglobiny oraz krytyczny stan żelaza- przetaczali mi krew w szpitalu. Zmiana nawyków żywieniowych czyni cuda.


Posty: 101
Koktajl owocowy wzbogacony szpinakiem też jest pycha! :)


Posty: 142
Szpinak powinno się zawsze z nabiałem ze względu na szczawiany.


Posty: 625
Nabiał je neutralizuje?


Posty: 101
Tak, szczawiany zdecydowanie.


Posty: 142
No właśnie tak kiedyś usłyszałam i zawsze się stosuję :)


Posty: 625
Próbuję znaleźć jakieś źródło potwierdzające tę tezę, ale niczego nie znajduję.


Posty: 124
Zacznijmy od tego, że ze względu na kwas szczawianowy nasz organizm prawie nie przyswaja żelaza ze szczawiu.


Posty: 1134
U. Czyli jak jemy cokolwiek ze szczawiem, to zmniejszymy wchłanianie żelaza? Czy faktycznie mleko zneutralizuje ten kwas?

PoprzedniaNastępna

Wróć do Układ krwionośny