Przepisy

asha
Posty: 2624
Rejestracja: 12 lip 2013, 19:48

12 paź 2013, 13:56

Jako że będąc "na swoim" mam więcej okazji do gotowania i sprawia mi to ogromną przyjemność, zakładam dział z przepisami :) Wrzucajcie swoje ulubione, sprawdzone lub nie sprawdzone :)
Dorwałam szparagi w słoiku! I szynkę Szwardzwaldzką czy jak to się tam pisze;P
We wtorek zrobię tartę i podzielę się wrażeniami :))
asha
Posty: 2624
Rejestracja: 12 lip 2013, 19:48

15 paź 2013, 9:13

Tarta ze szparagami i szynką.

Spód - wg przepisu ciasto francuskie, ja zrobiłam kruche (1,5 szklanki mąki, 2 żółtka 2/3 kostki masła) najpierw podpiekłam, później nałożyłam składniki

pęczek/słoik szparagów
8-10 plastrów szynki (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
100ml śmietany (w przepisie była 185 lub 30% ale ja miałam 12% i też było ok; )
200g żółtego sera
2 jajka

Szparagi (świeże lub ze słoika; ) przekroić na pół, po dwa zawijać w plastry szynki, ułożyć na cieśnie w słoneczko.
Wymieszać śmietanę z jajkami i startym na tarce o grubych oczkach serem, wylać na ciasto
Piec w ok 200 stopniach 20-30 minut aż ser ze śmietaną "wyrośnie" i zrobi się taka jednolita masa :) pycha! :D

Oczywiście sól/pieprz do smaku.
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

19 paź 2013, 10:16

Krem dyniowy podawany z płatkami migdałów

Składniki, 4 porcje:

• 500 g dyni, zważonej ze skórą
• 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
• szczypta imbiru w proszku
• bulion jarzynowy lub woda
• świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
• 4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można także podawać z grzankami.
anonimowa24
Posty: 698
Rejestracja: 27 lip 2013, 15:22

19 paź 2013, 19:00

Pycha kurczak z kuskusem :)

pierś z kurczaka - 2 sztuki
kolendra mielona - 0.5 łyżki
papryka czerwona - 2 sztuki
kuskus - 200 gramów
cebula - 2 sztuki
woda lub bulion - 600 mililitrów
przyprawa do kurczaka pikantna - 3 łyżki
świeży imbir małe kłącze - 1 sztuka
kumin mielony - 0.5 łyżki
czosnek ząbki - 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka pokrój na trzy kawałki i zamarynuj w przyprawie do kurczaka z kuminem.
2. Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.
3. W dużym rondlu podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Po chwili dodaj mięso i
paprykę.
4. Jak się zarumieni wsyp kuskus.
5. Całość zalej bulionem, zagotuj, przykryj i odstaw na 5 min.

Paluchy lizać :)
Awatar użytkownika
Prześwit
Posty: 3422
Rejestracja: 13 lip 2013, 4:26

19 paź 2013, 19:13

O, masełko może dać dobry smak zupie. Następnym razem spróbuję. Ja robię na wywarze z porcji rosołowej i warzyw.
Pomaranczowa
Posty: 1738
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:06

24 paź 2013, 9:53

Zupa czosnkowa z Kuchni Lidla - mega smak :)

Co kupić
czosnek: 1,5 główki
ziemniaki: 6 szt.
masło: 3 łyżki
liść laurowy: 1 listek
żółty ser: 15 dag
sól: do smaku
pieprz biały: do smaku

Przygotowanie
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając ząbki czosnku.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz.
Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
anonimowa24
Posty: 698
Rejestracja: 27 lip 2013, 15:22

26 paź 2013, 12:41

super przepis na tę zupę czosnkową, wyszła genialna :):)
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

28 paź 2013, 10:49

Moje ulubione szybkie danie - makaron+kurczak+pesto

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionej przyprawie. Podsmażamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, i również po ugotowaniu troszkę podsmażamy na maśle. Do makaronu dodajemy usmażonego kurczaka, i dorzucamy słoiczek gotowego pesto pomidorowego lub z bazylii (możemy też zrobić pesto sami, ale mi się nigdy nie chce :D ) i mieszamy :) voila! :D
terracina
Posty: 4
Rejestracja: 24 paź 2013, 16:49

30 paź 2013, 17:04

Parówki zapiekane w cieście francuskim z serem. Szybkie i proste danie, a do tego smaczne. Najlepiej smakują na ciepło.


Składniki:
- parówki (10 szt)
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków sera żółtego
- ketchup do smaku

Ciasto francuskie i ser pociąć w paski. Na każdą parówkę ułożyć pasek sera i zawinąć parówkę w ciasto francuskie. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Parówki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.

Najlepsze gdy przychodzą niespodziewani goście :)
stereo87
Posty: 1094
Rejestracja: 12 lip 2013, 13:17

31 paź 2013, 11:53

Ciasto francuskie to w ogóle dobry patent :) na niezapowiedzianych znajomych, na głoda, na wszystko !:D
ODPOWIEDZ