Gluten - co z nim nie tak?

Karabella
Posty: 43
Rejestracja: 03 wrz 2015, 8:41

09 gru 2015, 7:29

Dlaczego ten cały gluten jest ostatnio tak demonizowany?
motocyklistka
Posty: 61
Rejestracja: 17 sie 2015, 6:55

15 gru 2015, 20:25

Może powodować alergie, poza tym spowalniać metabolizm.
Riola
Posty: 57
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:41

17 gru 2015, 17:48

Ale dlaczego teraz taka nagonka na niego? Czy to ma związek z gmo?
buba
Posty: 802
Rejestracja: 17 lip 2013, 11:06

18 gru 2015, 8:21

Generalnie glutenu nie powinny jeść osoby chore na celiakię. W innych przypadkach to totalna bzdura. Zrobiono doświadczenia, gdzie podawano ludziom zdrowym jedzenie z glutenem informując ich jednocześnie, że nie ma w nim glutenu. Większość zgłaszała, ze czuje się lepiej na tej diecie ;) Poza tym gluten ma też dużo wartości - cynk, żelazo, witaminy z grupy B etc.

Poczytajcie tutaj - nie ma nic o takich objawach jak zmęczenie np. To są naprawdę poważne objawy obserwowane tylko u osób faktycznie chorych na celiakię.

http://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/diety/gluten.html
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

31 gru 2015, 8:30

Czyli to kolejna moda po prostu...
Awatar użytkownika
Prześwit
Posty: 3422
Rejestracja: 13 lip 2013, 4:26

15 sty 2016, 16:25

Moim zdaniem najlepiej zrobić badania na nietolerancję, ja właśnie poszukuję jakiejś dobrej jednostki, która takowe wykonuje. Czy ktoś ma może informacje na ten temat?
Kierka
Posty: 155
Rejestracja: 26 mar 2014, 8:38

22 sty 2016, 14:19

A w czym znajduje się gluten?
Strokrotka
Posty: 145
Rejestracja: 31 mar 2014, 8:56

25 sty 2016, 9:30

Na pewno w pszenicy, ale też w innych zbożach.
onika
Posty: 11
Rejestracja: 19 sty 2017, 22:27

19 sty 2017, 22:34

niestety to nie moda, gluten to jest cholerstwo naszych czasów, pszenica jest tak zmodyfikowana że w tej chwili to jest trucizna, dla każdego, nie tylko dla chorych na celiakę. Choroby autoimmunologiczne, nadwaga, depresje, nerwice, alergie i wiele innych poprawia się lub całkowicie przechodzą po wyrzuceniu glutenu z jadłospisu, to jest mega trudne bo gluten jest wszędzie (mydło, pasta do zębow)
ODPOWIEDZ