Czym najlepiej zastąpić cukier?

Carmen
Posty: 47
Rejestracja: 01 cze 2015, 6:25

24 lis 2015, 14:48

Melasę wytwarza się z buraków.... cukrowych?
Pola
Posty: 91
Rejestracja: 01 lip 2014, 21:52

26 lis 2015, 12:13

melasa to produkt uboczny z cukru zwykłego. Może być i buraczana i trzcinowa.
Awatar użytkownika
Ryba
Posty: 148
Rejestracja: 01 cze 2014, 18:15

26 lis 2015, 19:29

Produkt uboczny cukru...? To co w niej takiego zdrowego?
siapetka
Posty: 221
Rejestracja: 05 lis 2013, 8:35

27 lis 2015, 11:19

To jak z ryżem - podczas produkcji białego to, co najlepsze jest wyrzucane.
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

28 lis 2015, 8:25

A czy obie melasy mają takie same właściwości? Ktokolwiek wie proszę o info :)
Strokrotka
Posty: 145
Rejestracja: 31 mar 2014, 8:56

03 gru 2015, 12:19

Ja wiem tylko, że melasa generalnie jest mniej kaloryczna.
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

08 gru 2015, 8:01

Tyle to wiem i ja :P ale dzięki :) Może ktoś jeszcze się wypowie? Czy ja dobrze pamiętam, że ma dużo żelaza?
Carmen
Posty: 47
Rejestracja: 01 cze 2015, 6:25

17 gru 2015, 12:00

Melasa buraczana jest bogata w żelazo, wiadomo chyba dlaczego :)
Riola
Posty: 57
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:41

17 gru 2015, 17:54

A trzcinowa?
wiosennyświerszcz
Posty: 1134
Rejestracja: 14 lip 2013, 8:40

18 gru 2015, 7:48

No dobra, ale dużo to ile? Na 100g?
ODPOWIEDZ