Przepisy

Pomaranczowa
Posty: 1738
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:06

29 lis 2013, 23:23

Kaszotto to super danie, można zrobić ze wszystkim co tylko do głowy wpadnie, i szybko :)
Vincia
Posty: 246
Rejestracja: 20 lip 2013, 14:59

18 gru 2013, 19:04

A macie jakiś sprawdzony przepis na Fajitę? Danie meksykańskie?
tautomeria
Posty: 420
Rejestracja: 12 lip 2013, 14:41

04 sty 2014, 16:50

Wstawiam przepis na jagły wigilijne :)

Składniki:
kasza jaglana sucha (200g)
mleko (1000ml)
cukier waniliowy (30g)
rodzynki (50g)
suszone śliwki (50g)
suszone morele (50g)
suszone jabłka (50g)
kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:
Kaszę przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier waniliowy z kilkoma kroplami olejku waniliowego. Gotujemy na małym ogniu, cały czas pilnujemy, żeby mleko nie wykipiało i mieszamy, żeby nie przywarło. Jak już będzie dość gęste (wchłonie około 75% płynu) wyłączamy gaz, wsypujemy pokrojone suszone owoce i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na ok. 15 minut, wtedy kasza i owoce wchłoną pozostałe mleko. Jeszcze ciepłe porcjujemy, ugniatamy, żeby dobrze się skleiło i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

11 sty 2014, 16:21

Zupa serowa, super prosta:

Składniki:
3 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki wina
2 łyżki mąki pszennej
200g serka topionego
1 cebula
50g masła
3/4 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
4 kromki chleba

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na masełku.
Dodajemy szklankę bulionu, mąkę, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki, uzupełniamy resztą bulionu. Wywar musi się zagotować. Wlewamy wino i tak gotujemy na malutkim ogniu 10 minut.
Następnie dodajemy serki, gdy się roztopią, dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (3 szczypty).
Z chleba należy odkroić skórkę. Kromki kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle na kolor złoty.
Pomaranczowa
Posty: 1738
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:06

14 sty 2014, 11:02

Fajny krem pomidorowy :)

Składniki:

1 kg pomidorów krojonych z puszki (2,5 puszki)
pół pęczka świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeni
2 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
pieprz cayenne

Opcjonalnie: śmietana

*mogą być też całe, ponieważ i tak będziemy je blendować

Przygotowanie:

Pomidory z puszki (wraz z sosem) i bazylię zmiksować blenderem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodać mąkę i energicznie rozprowadzić. Następnie wlać gorący bulion i wymieszać całość trzepaczką. Cały czas mieszając dodać zredukowany sos pomidorowy. Doprawić do smaku solą, cukrem, czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne dla zaostrzenia smaku. Na koniec wszystko jeszcze raz zblendować. Opcjonalnie na talerzach można dodać śmietanę.
niuspejper
Posty: 20
Rejestracja: 05 lis 2013, 23:14

14 sty 2014, 17:56

A macie jakiś fajny przepis na carbonarę?
mandarynka84
Posty: 40
Rejestracja: 05 lis 2013, 23:00

17 sty 2014, 14:37

a gdzie się kupuje wędzony boczek? dla carbonary jestem w stanie na jeden dzień zrezygnować ze swojej diety :)
poolka
Posty: 958
Rejestracja: 24 lip 2013, 10:06

18 lut 2014, 6:51

Jaką książkę kuchenną byście polecili?
buba
Posty: 802
Rejestracja: 17 lip 2013, 11:06

11 mar 2014, 10:07

brzmi pysznie :)
tylko czy to nie jest bomba kaloryczna.....?
Awatar użytkownika
Prześwit
Posty: 3422
Rejestracja: 13 lip 2013, 4:26

12 mar 2014, 18:02

No raczej! Ale mniejsza niż carbonara i jaka zdrowa!:D
ODPOWIEDZ