Przepisy

Hogata
Posty: 50
Rejestracja: 04 wrz 2013, 14:52

31 paź 2013, 16:01

pyszne te Wasze przepisy, zrobię jutro na śniadanie te bułeczki :)
Vincia
Posty: 246
Rejestracja: 20 lip 2013, 14:59

02 lis 2013, 11:38

Macie jakiś pomysł na urodzinowy obiad który robię w przyszły weekend dla Rodziców? Mam urodziny i chciałabym ich zaprosić na coś pysznego :)
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

06 lis 2013, 14:02

Może tarta?

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Kruche ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajko
szczypta soli

Składniki zagnieść aż powstanie jednolita kula ciasta. Schłodzić ją w lodówce ok. 15 minut. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą foremki. Palcami ciasto po dociskać do brzegów formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzch wyłożyć papierem do pieczenia na który wysypać np. suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Tak przygotowaną formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.


Farsz:
250g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100g sera feta
200ml śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
130g sera zółtego
świeżo mielony pieprz


Szpinak umyć, ususzyć, odciąć ogonki. Krótko podsmażyć na łyżce oliwy aż zmiękną. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, pieprz, gałkę muszkatołową. Ser feta pokroić w niewielką kostkę.
Szpinak wyłożyć na podpieczony spód z ciasta, kostki fety równomiernie rozłożyć na szpinaku. Całość zalać mieszaniną śmietany i jajek. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Można jeść na ciepło lub na zimno.
Awatar użytkownika
Prześwit
Posty: 3422
Rejestracja: 13 lip 2013, 4:26

06 lis 2013, 15:49

Porove Love! ;)

3 duuuże pory
1 spory ziemniak
1 spora marchewka
cebula opcjonalnie, gdyby por był mało ostry
litr wywaru (może być z kostki) dowolnego
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki

por w talarki na patelnię, smażyć aż będzie dość miękki, zalać wywarem (lub wrzucić do garnka z wywarem; )
dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaka i marchew, Gotować aż będą miękkie, zmiksować. Voila :)
Pomaranczowa
Posty: 1738
Rejestracja: 12 lip 2013, 15:06

07 lis 2013, 19:31

Czy dostanę jeszcze gdzieś dynię? Byłam dziś w 3 marketach i nic...
Awatar użytkownika
Prześwit
Posty: 3422
Rejestracja: 13 lip 2013, 4:26

08 lis 2013, 7:48

A gdzieś na ryneczku? Ledwo co było halloween...
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

08 lis 2013, 11:59

dokładnie, na rynku :)
Vincia
Posty: 246
Rejestracja: 20 lip 2013, 14:59

08 lis 2013, 17:13

Tarta może być :) I nawet nie jest taka trudna :)
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

26 lis 2013, 14:32

Moje ukochane kaszotto z kurczakiem :) Polecam, bo to danie jednogarnkowe :)

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1,5 szklanki kaszy jaglanej
pół woreczka mrożonego groszku z marchewką
500-700 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy (sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz czarny)

Kurczaka pokrój w kostkę. Przyprawy wymieszaj z łyżką oliwy i dokładnie wymieszaj z kurczakiem, tak by pokryły każdy kawałek mięsa. Podsmaż kurczaka w dużej i głębokiej patelni na łyżce oliwy, przełóż do miseczki i odstaw.
Do patelni z pozostałym tłuszczem po kurczaku wlej gorący bulion (500 ml) i wsyp kaszę. Po około 10-15 minutach dodaj mrożonkę warzyw i duś na małym ogniu do miękkości warzyw i kaszy. (w razie potrzeby podlewaj bulionem, danie ma być mokre lecz nie za bardzo płynne no i ważne by nie rozgotować kaszy). Dodaj kurczaka, wszystko ze sobą wymieszaj, chwilę podgrzej i gotowe.
Agusia85
Posty: 4807
Rejestracja: 12 lip 2013, 12:50

26 lis 2013, 18:45

I obiecane chilli con carne :)

Składniki (dla 2 osób):
250 g mielonej wołowiny
1/2 czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
1/2 zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
1 puszka czerwonej fasolki (odcedzona) lub 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
1 cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony; opcjonalnie)
3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
1/2 łyżeczki ostrej przyprawy chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
3-4 łyżki łoju wołowego lub innego tłuszczu

Wykonanie:
Krok 1. Na roztopionym tłuszczu szklimy cebulę.
Krok 2. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy aż lekko się zrumieni i zmięknie.
Krok 3. Dokładamy paprykę i podduszamy całość, aż papryka zmięknie.
Krok 4. Dodajemy fasolkę i pomidory i dusimy aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
Krok 5. Doprawiamy chili con carne i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
ODPOWIEDZ