Zgaga

Moderator: moderator

Vera
Posty: 391
Rejestracja: 05 lis 2013, 8:26

26 sie 2015, 6:40

A jaką różnicę robi forma dla szkodliwości czy nieszkodliwości?
Iga72
Posty: 285
Rejestracja: 04 wrz 2013, 7:57

28 sie 2015, 7:33

Czasem np. obróbka termiczna zmienia właściwości.
Vera
Posty: 391
Rejestracja: 05 lis 2013, 8:26

04 wrz 2015, 16:09

Hm, mnie się wydaje, że to jakieś nieuzasadnione obawy.
domena
Posty: 78
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:11

06 wrz 2015, 11:51

Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne. Nie aktywują się jednak, kiedy zalejemy zmielone siemię gorącą wodą albo całe nasiona zimną. Nie mam jednak pewności jak to jest w przypadku zjadania całych ziaren.
Riola
Posty: 57
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:41

09 wrz 2015, 14:28

Kurcze... co jest? Czytałam, ze migdały mają trujące substancje, teraz siemię... nie wierzę...
Riola
Posty: 57
Rejestracja: 29 cze 2015, 19:41

09 wrz 2015, 14:34

A - na zgagę jeszcze lubczyk :)
Awatar użytkownika
Pięć
Posty: 85
Rejestracja: 20 sty 2015, 11:19

10 wrz 2015, 15:07

Siemię na zgagę w postaci gęstej zawiesiny - chroni układ pokarmowy.
mxcay
Posty: 48
Rejestracja: 26 maja 2015, 19:14

14 wrz 2015, 8:20

Myślę, ze może i coś to siemię złego ma, ale to raczej szkodliwe by było w większej ilości...
Karabella
Posty: 43
Rejestracja: 03 wrz 2015, 8:41

15 wrz 2015, 10:59

Tylko siemię nie zawsze zjadamy po obróbce termicznej... ja na przykład dodaję w całości do jogurtu.
Vera
Posty: 391
Rejestracja: 05 lis 2013, 8:26

15 wrz 2015, 20:07

Ale może to faktycznie w większych ilościach jest szkodliwe? Tak jak podobno migdały.
ODPOWIEDZ