Olej kokosowy

Olej kokosowy należy do egzotycznych produktów. Na stałe zadomowił się zarówno w kuchni jako składnik posiłków, oraz na łazienkowych półkach jako kosmetyk. Dzięki temu, że posiada bogaty skład, jest cennym ekokosmetykiem. Znalazł zastosowanie w preparatach do pielęgnacji ciała, twarzy, dłoni i włosów. W wielu krajach jest nieocenionym surowcem, wykorzystywanym do produkcji naturalnych środków leczniczych.

Olej kokosowy - pochodzenie i otrzymywanie

Olej kokosowy swoją popularność zyskał w XVI wieku, gdy hiszpańscy odkrywcy podczas licznych wypraw natknęli się na drzewo kokosowe. Owoce tego drzewa były już znakomicie znane i stosowane w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce, Indiach, Melanezji, Polinezji oraz Azji. Obecnie palmy kokosowe uprawia się głównie na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance. Ludność, która zamieszkuje ten rejon świata nazywa tą roślinę „drzewem życia”, natomiast jej owoc „lekarstwem na wszelkie choroby”.

Dobroczynne działanie kokosów było już opisywane przez Ajurwedę 1500 lat p.n.e. Z jego owoców uzyskuje się bielmo, występuje ono w postaci płynnej i stanowi tzw. mleko kokosowe oraz w postaci stałej, czyli w miąższu (po wysuszeniu – kupra).

Sam olej kokosowy pozyskuje się z kupry i to właśnie on jest najczęściej wykorzystywany w celach pielęgnacyjnych. Jego światowa produkcja z roku na rok wzrasta, ze względu na coraz większy pobyt, nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również spożywczym i chemicznym.

Olej kokosowy dostępny jest w sklepach w dwóch postaciach:

  • olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy, biały),
  • olej kokosowy tłoczony na zimno (nierafinowany, posiada delikatny kokosowy zapach, ma duże właściwości prozdrowotne).

W temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza ma postać stałą, dlatego często bywa nazywany masłem kokosowym. Natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i wówczas przybiera kolor żółty. Najczęściej stosowany jest w czystej formie, bez syntetycznych domieszek. W swoim składzie zawiera mieszankę cennych kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi około dziewięćdziesiąt procent są to: około 44 %kwasu laurynowego, około 18 % kwasu mirystynowego, około 11 % kwasu palmitynowego, 5-11 % kwasu kaprylowego, 4-9 % kwasu kaprynowego, 6 % kwasu stearynowego,około 7 % kwasu oleinowego, około 2 % kwasu linolowego i 0,5-1,5 % kwasu kapronowego oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jest również bogatym źródłem naturalnej witaminy E, która świetnie przywraca zmęczonej skórze witalność i młody wygląd. Posiada także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, sód oraz aminokwasy.

Olej kokosowy - właściwości

Porównując olej kokosowy do innych tłuszczy spożywczych, posiada on większe właściwości lecznicze. W Azji od dawna jest używany w terapii różnych schorzeń, takich jak: wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, kamienie nerkowe i wiele innych.

Dzięki licznym badaniom dowiedziono naukowo, że kokos przynosi wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Ze względu na budowę swoich molekuł, nie ma negatywnego wpływu na cholesterol i pomaga w ochronie organizmu przed chorobami serca oraz obniża ryzyko miażdżycy tętnic. Zwalcza drożdżaki i grzyby powodujące grzybicę, pleśniawki, kandydozę, zapalenie skóry niemowląt. Zabija bakterie będące przyczyną między innymi zapalenia gardła, dróg moczowych, chorób dziąseł, ubytków w zębach, wrzodów, zapalenia płuc oraz wirusy wywołujące opryszczkę, grypę i odrę.

Olej kokosowy świetnie działa na układ pokarmowy: między innymi poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny, poprawia stan trzustki, a także łagodzi stany zapalne narządów. Ma właściwości prewencyjne w chorobach dróg żółciowych, jelit oraz wątroby. Przyspiesza wchłanianie wapnia i magnezu, dzięki temu wspomaga rozwój mocnych kości i zębów, a także chroni przed osteoporozą.

W przeciwieństwie do innych tłuszczów spożywczych nie odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, lecz jest używany przez organizm do produkcji energii. Dzięki temu pozwala utrzymać prawidłową wagę przez pobudzenie przemiany materii w organizmie oraz zapobiega otyłości. Poprawia odporność za sprawą dużej obecności kwasu laurynowego, wydajność fizyczną i sportową.

Olej kokosowy chroni przed rakiem okrężnicy oraz kobiety przed rakiem piersi.

Olej kokosowy przyczynia się do leczenia następujących schorzeń:

  • trądzik,
  • egzema,
  • przeziębienie,
  • gorączka,
  • opryszczka na skórze,
  • zapalenie skóry,
  • wypryski skórne,
  • osłabienie odporności,
  • wrzody,
  • niedobór witamin,
  • kamienie nerkowe,
  • bolesne misiaczki,
  • kaszel,
  • bóle zębów,
  • łysienie,
  • osteoporoza,
  • wiele innych.

Olej kokosowy - działanie

Olej kokosowy polecany jest szczególnie do pielęgnacji cer suchych, dojrzałych i zmęczonych. Zapobiega powstawaniu zmarszczek (zawiera bowiem wyłącznie naturalne antyoksydanty, pozwalające na likwidowanie wolnych rodników), obwisłej skóry i chroni przed promieniowaniem UV. Świetnie rozświetla cerę oraz rozjaśnia lekkie przebarwienia.

Doskonale się wchłania, mimo tłustej konsystencji. Może być wykorzystywany pod makijaż, ponieważ nie pozostawia na cerze tłustego filmu. Posiada właściwości nawilżające oraz pomaga w odbudowie naturalnej bariery lipidowej skóry. Zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, co chroni ją przed wysuszeniem.

Olej kokosowy, dzięki kojącym właściwościom, łagodzi podrażnienia, stany zapalne i przyspiesza gojenie ran. Znalazł szerokie zastosowanie w rytuałach SPA jako naturalny kosmetyk do odżywczego masażu. Skóra po zabiegu z zastosowaniem oleju kokosowego jest ujędrniona, nawilżona i zregenerowana. Natomiast jego piękny zapach nie tylko pobudza zmysły, ale również pomaga odprężyć się i zrelaksować.

Olej kokosowy - zastosowanie

W przemyśle spożywczym olej kokosowy stosowany jest do produkcji czekolady, margaryny, do smażenia (ponieważ nie pali się) oraz jako dodatek do ciast, sałatek, pieczywa. Nadaje on potrawom delikatny, kokosowy, orientalny smak. Często wykorzystywany jest przez wegetarian, bowiem znakomicie zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jest również produktem hipoalergicznym i bezglutenowym. Wielokrotnie polecany przez dietetyków w czasie kuracji.

W kosmetyce olej kokosowy znalazł zastosowanie do wyrobu kremów, kosmetyków dla dzieci, balsamów, maści, maseczek, mydeł, płynów do kąpieli oraz mgiełek zapachowych. Uznawany jest za doskonały surowiec, który wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą, nie wywołując uczuleń. Używany jest również do masażu ponieważ świetnie nawilża i odżywia, a jego zapach relaksuje. Można go także z powodzeniem stosować jako serum regenerujące na końcówki włosów, wysuszone dłonie lub jako preparat do demakijażu przeznaczony dla wrażliwej skóry.

Opublikowano: ; aktualizacja: 28.03.2017

Oceń:
4.4


Może cię

Wideo – Dieta w chorobie wrzodowej

Należy pamiętać, że dieta jest tylko dodatkiem do leczenia farmakologicznego w chrobocie wrzodowej. Istotna jest ...

Rak jelita grubego – dieta w chorobie nowotworowej jelita grubego

Dieta przy raku jelita grubego wpływa na postęp leczenia i rokowania pacjenta. Zasady żywienia w ...

Tokoferol – co to jest, działanie, właściwości, występowanie, zastosowanie, szkodliwość

Tokoferol jest substancją o aktywności witaminy E. Jako przeciwutleniacz ma korzystny wpływ na stan skóry, ...

Antyoksydanty (przeciwutleniacze)

W ostatnim czasie słowo „antyoksydanty” stało się terminem niemal tak powszechnym, jak „witaminy”. Mamy świadomość, ...

Produkty, które nasilają uczucie głodu

Czy po jedzeniu można odczuwać większy głód, niż przed posiłkiem? Paradoksalnie tak – mimo pełnego ...

Złe nawyki żywieniowe – jak z nimi walczyć?

Nawyki żywieniowe są szczególnym rodzajem zachowań żywieniowych ze względu na swoją powtarzalność. Tworzą one charakterystyczne ...

Dieta sirtfood – zasady, jadłospis, efekty diety sirt

Dieta sirtfood to sposób odżywiania, który ma zapewnić długie życie i szczupłą sylwetkę. W jadłospisie ...

Jakich produktów należy bezwzględnie unikać w diecie?

Od każdej zdrowej diety zdarzają się odstępstwa. W codziennym jadłospisie występują jednak produkty spożywcze, których ...

Które warzywa kumulują najwięcej zanieczyszczeń?

Niektóre rodzaje warzyw wykazują skłonność do kumulowania większej ilości zanieczyszczeń – nie tylko niebezpiecznych dla ...

Wilczy głód – jak sobie z nim radzić?

Wilczy głód to problem, który dotyczy wielu osób, przede wszystkim kobiet. Chęć ciągłego podjadania oraz ...

Potrawy wielkanocne – ile mają kalorii? Jak jeść mniej kalorycznie w święta?

Tradycyjne potrawy wielkanocne są bardzo kaloryczne oraz bogate w tłuszcze, które mogą stanowić przyczynę niestrawności. ...

Kokos, czyli orzech kokosowy – właściwości, zastosowanie, jak jeść kokosa?

Kokos, a dokładnie kokos właściwy jest owocem palmy kokosowej, która pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Orzech ...

Komentarze i opinie (0)

Drogi Użytkowniku!
Zależy nam, aby dostarczane przez nas serwisy w pełni spełniały Twoje oczekiwania. Dlatego prosimy — wyraź zgodę na przetwarzanie danych, które trafiają do nas, gdy korzystasz ze stron i aplikacji HF Media sp z o.o. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

Dowiedz się więcej o zasadach przetwarzania Twoich danych, które weszły w życie 25 maja 2018. Zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje, które z pewnością rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Jeżeli masz więcej pytań — skontaktuj się z nami.

Dane — jak je zbieramy?

Twoje dane zbieramy w momencie, gdy korzystasz z naszych usług (np. serwisów internetowych). Dane mogą być zapisywane np. w plikach cookies, które instalujemy lub instalują nasi zaufani partnerzy na naszych stronach oraz urządzeniach, które wykorzystujesz do korzystania z naszej oferty.

Administrator danych — kto nim będzie

HF Media sp z o.o. z siedzibą w Łodzi przy ul. Łąkowa 7a, ale także inne podmioty z którymi stale współpracujemy (przede wszystkim w zakresie dostosowywania naszych treści oraz reklam do Twoich potrzeb oraz zainteresowań), ale które nie należą do HF Media sp z o.o. . Oczywiście możesz sprawdzić listę naszych zaufanych partnerów - znajduje się w zakładce Zauwani partnerzy

Przetwarzanie Twoich danych — w jakim celu?

Zależy nam na tym, by przetwarzać Twoje dane w kilku celach:
  • by świadczone przez nas usługi były odpowiedzią na to, co Cię interesuje
  • by treści ukazujące się w naszych serwisach były dopasowane do Twoich zainteresowań
  • również by publikowane przez nas reklamy odpowiadały Twoim potrzebom i upodobaniom
  • by świadczone przez nas usługi nie były polem do nadużyć i oszustw — bezpieczeństwo Twoich danych jest nas najważniejsze

Możliwość przekazywania Twoich danych — komu?

W większości dane dotyczące ruchu naszych użytkowników gromadzone są przez naszych zaufanych partnerów. Prawo daje nam także możliwość przekazania danych podmiotom, które będą je przetwarzać na nasze zlecenie. Mogą to być na przykład podwykonawcy naszych usług, agencje marketingowe oraz oczywiście organy typu sądy czy policja, które mogą żądać danych na podstawie obowiązującego prawa.

Twoje prawa w stosunku do danych

Pamiętaj, że w każdej chwili masz prawo do wycofania udzielonej zgody na przetwarzanie danych przez HF Media sp z o.o. i jego zaufanych partnerów. Możesz również zażądać dostępu do swoich danych — w dowolnym momencie możesz je usunąć, sprostować, ograniczyć ich przetwarzanie, przenieść czy wnieść skargę do organu nadzorczego — GIODO.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Nie zapominaj, że w każdym przypadku przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na podstawie prawnej na bazie obowiązujących przepisów. Jedną z nich może być konieczność przetwarzania danych do wykonania lub zawarcia umowy, której jesteś stroną. Taką umowę może stanowić regulamin jednego z naszych serwisów www, który odwiedzasz. W przypadku marketingu, w tym profilowania podstawą prawną jest Twoja dobrowolna zgoda. W przypadku pozostałych celów, takich jak analityka ruchu lub zapobieganie nadużyciom, podstawą prawną jest uzasadniony interes administratora danych.

Wyraź zgodę na przechowywanie 25 maja 2018 roku, w Twoim urządzeniu plików cookies, jak też na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowania, Twoich danych pozostawianych przeze mnie w ramach korzystania oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Wyraź zgodę na przetwarzanie danych po 25 maja 2018 roku w ramach korzystania z oferowanych przez nas i naszych zaufanych partnerów usług. Dzięki temu będziemy trafiać jeszcze lepiej w Twoje preferencje poprzez nasze treści i reklamy. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne.

Jeszcze więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych znajduje się w Polityce Prywatności serwisów HF Media.
Oktawave
FreshMail Sp. z o.o.
Google
Cloudflare
Facebook
Criteo
HotJar
Disqus
TVN
Wirtualna Polska
Quarticon