zarejestruj się zaloguj się

Olej kokosowy

Tekst: mgr Anna Zarzycka
Olej kokosowy
Źródło: Fotolia.com
Dodane: 24. czerwca, 2014

Olej kokosowy należy do egzotycznych produktów. Na stałe zadomowił się zarówno w kuchni jako składnik posiłków, oraz na łazienkowych półkach jako kosmetyk. Dzięki temu, że posiada bogaty skład, jest cennym ekokosmetykiem. Znalazł zastosowanie w preparatach do pielęgnacji ciała, twarzy, dłoni i włosów. W wielu krajach jest nieocenionym surowcem, wykorzystywanym do produkcji naturalnych środków leczniczych.

mgr Anna Zarzycka
AUTOR
mgr Anna Zarzycka kosmetolog
SPIS TREŚCI:

    Olej kokosowy - pochodzenie i otrzymywanie

     

    Olej kokosowy swoją popularność zyskał w XVI wieku, gdy hiszpańscy odkrywcy podczas licznych wypraw natknęli się na drzewo kokosowe. Owoce tego drzewa były już znakomicie znane i stosowane w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce, Indiach, Melanezji, Polinezji oraz Azji. Obecnie palmy kokosowe uprawia się głównie na Filipinach, w Indonezji, Indiach, Malezji i Sri Lance. Ludność, która zamieszkuje ten rejon świata nazywa tą roślinę „drzewem życia”, natomiast jej owoc „lekarstwem na wszelkie choroby”.

    Dobroczynne działanie kokosów było już opisywane przez Ajurwedę 1500 lat p.n.e. Z jego owoców uzyskuje się bielmo, występuje ono w postaci płynnej i stanowi tzw. mleko kokosowe oraz w postaci stałej, czyli w miąższu (po wysuszeniu – kupra).

    Sam olej kokosowy pozyskuje się z kupry i to właśnie on jest najczęściej wykorzystywany w celach pielęgnacyjnych. Jego światowa produkcja z roku na rok wzrasta, ze względu na coraz większy pobyt, nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również spożywczym i chemicznym.

    Olej kokosowy dostępny jest w sklepach w dwóch postaciach:

    • olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy, biały),
    • olej kokosowy tłoczony na zimno (nierafinowany, posiada delikatny kokosowy zapach, ma duże właściwości prozdrowotne).

    W temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza ma postać stałą, dlatego często bywa nazywany masłem kokosowym. Natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny i wówczas przybiera kolor żółty. Najczęściej stosowany jest w czystej formie, bez syntetycznych domieszek. W swoim składzie zawiera mieszankę cennych kwasów tłuszczowych, których zawartość wynosi około dziewięćdziesiąt procent są to: około 44 %kwasu laurynowego, około 18 % kwasu mirystynowego, około 11 % kwasu palmitynowego, 5-11 % kwasu kaprylowego, 4-9 % kwasu kaprynowego, 6 % kwasu stearynowego,około 7 % kwasu oleinowego, około 2 % kwasu linolowego i 0,5-1,5 % kwasu kapronowego oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Jest również bogatym źródłem naturalnej witaminy E, która świetnie przywraca zmęczonej skórze witalność i młody wygląd. Posiada także witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, sód oraz aminokwasy.

     

    Olej kokosowy - właściwości

     

    Porównując olej kokosowy do innych tłuszczy spożywczych, posiada on większe właściwości lecznicze. W Azji od dawna jest używany w terapii różnych schorzeń, takich jak: wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, kamienie nerkowe i wiele innych.

    Dzięki licznym badaniom dowiedziono naukowo, że kokos przynosi wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Ze względu na budowę swoich molekuł, nie ma negatywnego wpływu na cholesterol i pomaga w ochronie organizmu przed chorobami serca oraz obniża ryzyko miażdżycy tętnic. Zwalcza drożdżaki i grzyby powodujące grzybicę, pleśniawki, kandydozę, zapalenie skóry niemowląt. Zabija bakterie będące przyczyną między innymi zapalenia gardła, dróg moczowych, chorób dziąseł, ubytków w zębach, wrzodów, zapalenia płuc oraz wirusy wywołujące opryszczkę, grypę i odrę.

    Olej kokosowy świetnie działa na układ pokarmowy: między innymi poprawia trawienie i wchłanianie innych składników odżywczych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny, poprawia stan trzustki, a także łagodzi stany zapalne narządów. Ma właściwości prewencyjne w chorobach dróg żółciowych, jelit oraz wątroby. Przyspiesza wchłanianie wapnia i magnezu, dzięki temu wspomaga rozwój mocnych kości i zębów, a także chroni przed osteoporozą.

    W przeciwieństwie do innych tłuszczów spożywczych nie odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu, lecz jest używany przez organizm do produkcji energii. Dzięki temu pozwala utrzymać prawidłową wagę przez pobudzenie przemiany materii w organizmie oraz zapobiega otyłości. Poprawia odporność za sprawą dużej obecności kwasu laurynowego, wydajność fizyczną i sportową.

    Olej kokosowy chroni przed rakiem okrężnicy oraz kobiety przed rakiem piersi.

    Olej kokosowy przyczynia się do leczenia następujących schorzeń:

    • trądzik,
    • egzema,
    • przeziębienie,
    • gorączka,
    • opryszczka na skórze,
    • zapalenie skóry,
    • wypryski skórne,
    • osłabienie odporności,
    • wrzody,
    • niedobór witamin,
    • kamienie nerkowe,
    • bolesne misiaczki,
    • kaszel,
    • bóle zębów,
    • łysienie,
    • osteoporoza,
    • wiele innych.

     

    Olej kokosowy - działanie

     

    Olej kokosowy polecany jest szczególnie do pielęgnacji cer suchych, dojrzałych i zmęczonych. Zapobiega powstawaniu zmarszczek (zawiera bowiem wyłącznie naturalne antyoksydanty, pozwalające na likwidowanie wolnych rodników), obwisłej skóry i chroni przed promieniowaniem UV. Świetnie rozświetla cerę oraz rozjaśnia lekkie przebarwienia.

    Doskonale się wchłania, mimo tłustej konsystencji. Może być wykorzystywany pod makijaż, ponieważ nie pozostawia na cerze tłustego filmu. Posiada właściwości nawilżające oraz pomaga w odbudowie naturalnej bariery lipidowej skóry. Zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, co chroni ją przed wysuszeniem.

    Olej kokosowy, dzięki kojącym właściwościom, łagodzi podrażnienia, stany zapalne i przyspiesza gojenie ran. Znalazł szerokie zastosowanie w rytuałach SPA jako naturalny kosmetyk do odżywczego masażu. Skóra po zabiegu z zastosowaniem oleju kokosowego jest ujędrniona, nawilżona i zregenerowana. Natomiast jego piękny zapach nie tylko pobudza zmysły, ale również pomaga odprężyć się i zrelaksować.

     

    Olej kokosowy - zastosowanie

     

    W przemyśle spożywczym olej kokosowy stosowany jest do produkcji czekolady, margaryny, do smażenia (ponieważ nie pali się) oraz jako dodatek do ciast, sałatek, pieczywa. Nadaje on potrawom delikatny, kokosowy, orientalny smak. Często wykorzystywany jest przez wegetarian, bowiem znakomicie zastępuje tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jest również produktem hipoalergicznym i bezglutenowym. Wielokrotnie polecany przez dietetyków w czasie kuracji.

    W kosmetyce olej kokosowy znalazł zastosowanie do wyrobu kremów, kosmetyków dla dzieci, balsamów, maści, maseczek, mydeł, płynów do kąpieli oraz mgiełek zapachowych. Uznawany jest za doskonały surowiec, który wykazuje całkowitą biozgodność ze skórą, nie wywołując uczuleń. Używany jest również do masażu ponieważ świetnie nawilża i odżywia, a jego zapach relaksuje. Można go także z powodzeniem stosować jako serum regenerujące na końcówki włosów, wysuszone dłonie lub jako preparat do demakijażu przeznaczony dla wrażliwej skóry.

    Autor: mgr Anna Zarzycka

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.