zarejestruj się zaloguj się

Hydrolaty

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 16. października, 2013

Produkty pochodzące z natury cieszą się rosnącą popularnością. Mimo niebywałych wręcz możliwości, jakie gwarantuje postęp medyczny, kosmetologiczny oraz biotechnologiczny, każda z tych dziedzin, w większości swoich odkryć nawiązuje do mechanizmów i substancji występujących w naturze.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Czym są hydrolaty?

     

    Hydrolaty są substancjami, które wykorzystuje się w kosmetyce stosunkowo od niedawna. Ich popularność rośnie ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz szerokie możliwości zastosowań. Do niedawna były uznawane za bezużyteczne produkty uboczne, otrzymywania olejków eterycznych metodą destylacji. Bywa, że mylnie kojarzy się je z wodami kwiatowymi, otrzymywanymi poprzez wymieszanie olejku eterycznego i wody. Jednak uzyskany w ten sposób roztwór nie ma wiele wspólnego z hydrolatami, powstałymi wskutek destylacji z użyciem pary wodnej całych roślin lub odpowiednich ich fragmentów.

    Hydrolaty również nazywane są wodami kwiatowymi, należy jednak rozróżnić oba rodzaje, ze względu na zupełnie inne właściwości tych substancji. Hydrolat, z języka francuskiego oznacza Hydro – wodę, oraz,,lait’’ – mleko, nawiązując tym samym do odżywczego ekstraktu pozyskanego z roślinnego soku. Inaczej nazywane są destylatami, bądź wodami roślinnymi. Jak wspomniano, pochodzą one z procesów wytwarzania olejków eterycznych. Podczas destylacji, para wodna absorbuje nierozpuszczalne w wodzie molekuły olejku eterycznego, natomiast po wychłodzeniu i oddzieleniu – otrzymujemy gotowy olejek oraz pozostałość w postaci wody destylacyjną, zawierającej rozpuszczone części składowe substratu roślinnego oraz niemalże śladowe ilości olejku eterycznego, które nie przekraczają wartości 1 %. O ile do tej pory hydrolaty były uznawane jako produkty uboczne, ostatnimi czasy zostały one bardziej docenione, zdarza się nawet, że prowadzi się procesy destylacyjne nie po to, aby otrzymać olejek eteryczny – ale właśnie dla hydrolatu, ze względu na ich wyjątkowość cech pielęgnujących. Posiadają postać rzadkiego płynu, do złudzenia mogą przypominać tonik, jednak oba kosmetyki dzielą spore różnice w składzie i właściwościach. Charakteryzuje je także delikatny zapach, odpowiadający zwykle olejkowi eterycznemu, który powstawał wraz z danym hydrolatem, jednak ze względu na większą ilość komponentu roślinnego aniżeli olejku, zapachy te mogą różnić się od siebie, a zdarza się, że są całkowicie inne. Podobnie jak olejki eteryczne, hydrolaty są esencjami roślin, jednak ze względu na ich rozcieńczenie, można je stosować bezpośrednio na skórę. Jest to ogromna zaleta, szczególnie dla osób o wrażliwej skórze, dla których korzystanie z mocy olejków eterycznych z reguły ogranicza się do ich wdychania, ze względu na ich silną koncentrację oraz możliwości powodowania podrażnień. Hydrolaty bywają wykorzystywane jako faza wodna w kosmetykach, między innymi emulsjach pielęgnacyjnych oraz tonikach. Zdarza się, że same w sobie pełnią rolę preparatu tonizującego. Zdarza się, że ze względu na niewielką ilość olejku eterycznego, który w większym stężeniu stanowiłby ochronę ich przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów, zostają konserwowane za pomocą niewielkiej ilości alkoholu lub konserwantu syntetycznego. Można tego uniknąć poprzez zakup całkowicie czystego hydrolatu, jednak jego przydatność będzie wówczas silnie ograniczona.

     

    Właściwości hydrolatów

     

    Hydrolaty, jak już wspomniano, są silnie rozcieńczoną mieszaniną ekstraktu roślinnego, olejku eterycznego i wody. Do bardzo ważnej właściwości biochemicznej hydrolatów, zalicza się ich obojętne lub lekko kwaśne pH, co przekłada się na ich szerokie możliwości zastosowań w kosmetyce. Kwasowość hydrolatów uchodzi również za optymalny wskaźnik ich jakości i przydatności. Hydrolaty z reguły nie posiadają zabarwienia, aczkolwiek własność te determinuje rodzaj rośliny, z której powstaje olejek eteryczny. Istnieje wśród nich kilka, powodujących delikatny, jednak zdecydowany koloryt wody kwiatowej. Najintensywniejszym jest opalizujący hydrolat cynamonowy. Większość hydrolatów to niezwykle delikatne substancje, które szybko ulegają rozkładowi. Na ich trwałość wpływa przede wszystkim zawartość olejku eterycznego, jednak nie jest to ilość zapewniająca długi okres możliwości bezpiecznego ich użytkowania. Również w tym wypadku, zasadnicze znaczenie będzie miało pochodzenie hydrolatu. Do najtrwalszych zalicza się te, które charakteryzują najsilniejsze właściwości antyseptyczne – a więc hydrolaty cząbru, oregano, oraz tymianku. Ważną rolę w okresie przydatności pełnią również warunki, w jakich przechowujemy wody kwiatowe, zwłaszcza ze względu na temperaturę, oraz dostęp światła. Temperatura magazynowania hydrolatów nie powinna przekraczać 14 °C . W związku z tym przechowywać je należy w lodówce. Zdarza się, ze względu na całkowicie naturalny skład wody roślinnej, że ulega ona z czasem flokulacji, a więc powstawaniu zawieszonych cząsteczek oraz, że wydziela się osad, jednak nie musi on zupełnie świadczyć o utracie właściwości.

     

    Zastosowanie hydrolatów

     

    Hydrolaty stosuje się głównie w dwóch celach:

    1. jako preparat do zastosowania bezpośredni na skórę twarzy,
    2. jako faza wodna w produkcji toników, emulsji, kremów, płynów myjących, masek, wód po goleniu i innych preparatów pielęgnacyjnych.

    Najpopularniejsze są toniki, jakie powstają z wód roślinnych, ze względu na wspominane pH, bardzo podobne do tego, jakie występuje na ludzkiej skórze. Warto wspomnieć, że z hydrolatów wykorzystywanych do tonizowania twarzy, można również tworzyć kompozycje – mieszając ze sobą różne rodzaje: np. moczarowy hydrolat w połączeniu z rumiankowym znakomicie sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej. Można także wzmacniać ich działanie poprzez dodanie ekstraktu roślinnego. Bardzo często bywają stosowane w aromaterapii, jako uzupełnienie terapii przeznaczonych dla problemów skórnych, oraz związanych z chorobami układu nerwowego i układu krążenia. Aromaterapia z ich udziałem odbywa się poprzez zabiegi masaży, kąpieli, kompresów, oraz inhalacji. Konkretne zastosowanie hydrolatów opiera się o rodzaj i stan cery:

    • hydrolaty dla cery dojrzałej i suchej – to przede wszystkim popularna woda różana, uzyskiwana z płatków róż odmiany Rosa damascenka. Charakterystyczną dla niej cechą, nabytą dzięki obecności antocyjanów oraz kwasu galusowego jest silne działanie antyoksydacyjne. Innym hydrolitem, polecanym dla suchej skóry jest woda pomarańczowa;
    • hydrolaty dla cery tłustej – to głownie woda oczarowa, pozyskiwana z kwiatów oczaru wirgilijskiego. Posiada on działanie ściągające i oczyszczające oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Nie ma także przeciwwskazań, aby stosować je w przypadku cery naczyniowej. Skórze podatnej na występowanie stanów zapalnych poleca się hydrolaty lawendowe, pochodzące z kwiatów lawendy wąskolistnej. Preparat ten doskonale odświeża skórę, działa wygładzająco i rewitalizująco;
    • hydrolaty dla skory wrażliwej – zwłaszcza w przypadku podrażnionej, zaczerwienionej, piekącej i łuszczącej się skóry, poleca się hydrolat lawendowy, który ,,uspokaja” stany zapalne, oraz regeneruje uszkodzone komórki. Ponadto wskazana jest woda bławatkowa i oczarowa. Ta ostatnia ze względu na dużą ilość garbników, posiada zastosowanie w przypadku poparzeń słonecznych oraz jako środek łagodzący po depilacji.

    Hydrolaty są substancjami wspaniale mogącymi uzupełnić codzienną pielęgnację zastępując typowe toniki zawierające sztuczne barwniki, aromaty oraz konserwanty.

    Autor: mgr Magdalena Seremak
    Tagi: hydrolaty

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.