zarejestruj się zaloguj się

Astaksantyna

Tekst: mgr Anna Zarzycka
Astaksantyna
Źródło: Fotolia.com
Dodane: 03. lipca, 2014

Astaksantyna to naturalny barwik, uznawany na świecie za jeden z najsilniejszych antyoksydantów znanych nauce. Badania potwierdziły, że jest 1000 razy bardziej efektywniejsza w działaniu niż witamina C oraz posiada przewagę nad beta-karotenem i witaminą E. Ma ogromne właściwości zdrowotne i pozytywny wpływ na urodę. Astaksantyna między innymi spowalnia procesy starzenia skóry.

mgr Anna Zarzycka
AUTOR
mgr Anna Zarzycka kosmetolog
SPIS TREŚCI:

    Co to jest astaksantyna?

     

    Astaksantyna jest to związek chemiczny, należący do grupy karotenoidów. Naturalny barwnik, który nadaje zwierzętom i roślinom czerwony kolor. Astaksantynę można spotkać w mięśniach łososi, homarach, krabach, krewetkach, upierzeniu flamingów oraz w owocach dzikich jagód. Biosyntetyzowana jest przez mikroglony, które są składnikiem pokarmowym skorupiaków i zooplanktonu. Bardzo często nazywana jest „królową karotenoidów” lub „ czerwonym cudem”. Astaksantyna jest również ksantofilem, posiada bowiem w swojej budowie chemicznej dwie grupy hydroksylowe, a także dwie grupy karbonylowe. Taka specyficzna budowa sprawia, że ma ona silniejsze działanie antyoksydacyjne niż inne karotenoidy. Natomiast dzięki obecności grup zawierających tlen wobec witaminy A nie wykazuje ona żadnej aktywności.

    Ten naturalny barwnik posiada również lipofilną naturę, co pozwala jej świetnie przenikać do błony komórkowej. Poza tym dodatkowo zauważono jej synergistyczne współdziałanie z karotenoidami, takimi jak beta-karoten i likopen.

    Zamknięta w liposomach astaksantyna ma działanie podobne do „mostu”. Przekazuje bowiem elektron od bardziej redukującego karotenoidu, znajdującego się w dwuwarstwowej błonie lizosomalnej, do środka liposomu. Tam właśnie gromadzą się rodniki. Wywołuje to wzrost działania antyoksydacyjnego.

    Astaksantyna posiada jeszcze jedną ważną cechę. W przeciwieństwie do β-karotenu, astaksantyna nie reaguje z wolnymi rodnikami. Dlatego nie powstaje jej forma kationowo-rodnikowa, wywołująca zniszczenie komórki, jeśli zbrakłoby obecności witaminy E lub C.

    W 1938 roku pierwszy raz wyizolowano astaksantynę. Jednak tak naprawdę, ostatecznie scharakteryzowano ją w 1944 roku. Obecnie związek ten poddaje się wielu badaniom w światowych placówkach naukowych, między innymi w Szwecji, Norwegii, Japonii oraz w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy dzięki zauważyli, że astaksantyna posiada dużo pozytywnych właściwości, a stosowanie jej nie wywołuje skutków ubocznych.

     

    Astaksantyna - właściwości

     

    Zakres działania astaksantyny jest stosunkowo szeroki. Udowodniono na podstawie wielu badań, że wywołuje ona dużą poprawę wielu biologicznych mechanizmów zachodzących w organizmie. Między innymi posiada działanie przeciwzapalne, zapobiega procesom starzenia się cery oraz chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dzięki temu, iż astaksantyna dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, bez problemu wnika w warstwę rogową naskórka. Dociera również do skóry właściwej i tkanki podskórnej, lecz w znacznie mniejszym stopniu.

    Wpływa na funkcje regulacyjne skóry oraz przyspiesza odnowę naskórka. Charakteryzuje ją działanie normalizujące w procesach różnicowania keratynocytów.

    Jeśli chodzi o warstwę naskórka, astaksantyna między innymi wpływa tu na syntezę kolagenu, podziały komórkowe, metabolizm komórkowy, a także wydzielanie czynników wzrostu oraz czynników transkrypcyjnych. Opowiada również za proliferację jego żywej warstwy. Poprawiając strukturę warstwy rogowej wzmacnia się wówczas funkcja ochronna naskórka, a poza tym znacznie zmniejsza się przeznaskórkowa utrata wody.

    Wyjątkowa budowa astaksantyny umożliwia umiejscowienie jej w dwuwarstwowej błonie komórkowej. To zapewnia jej znacznie lepszą stabilność i ochronę. W skórze właściwej pobudza wzrost wytwarzania kolagenu i elastyny oraz wiąże wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia.

    Ten naturalny barwnik poprawia również elastyczność skóry, poziom jej nawilżenia oraz zapobiega uszkodzeniom. Posiada także świetne właściwości fotoochronne. Stanowi dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Specjaliści udowodnili, że skóra poddana działaniu astaksantyny przed ekspozycją na słońce ulega znacznie mniejszemu zniszczeniu. Dzięki niej skóra szybciej się regeneruje i wraca do równowagi. Jej ochrona skóry przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym może przebiegać na kilka sposobów. Między innymi zwiększa gęstość optyczną, tworzy kwas retinowy oraz neutralizuje tlen singletowy.

    Astaksantyna posiada umiejętność minimalizowania szkodliwego wpływu innych reaktywnych form tlenu, jak na przykład rodniki hydroksylowe, nadtlenek wodoru, aniony ponadtlenowe. Należy również wspomnieć o jej ogólnym wpływie na organizm, że posiada zdolność zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory, wzmacnia jego odporność, redukuje zagrożenia związane z zawałem czy udarem mózgu. Poza tym ochrania takie narządy jak serce, grasicę, przysadkę mózgową, czy korę nadnerczy.

     

    Astaksantyna w kosmetykach

     

    Astaksantyna należy do niedawno odkrytych, fitoodżywczych składników. W szczególności wykorzystywana jest w preparatach oraz kremach chroniących skórę przed działaniem promieniowania słonecznego. Zbyt długie przebywanie na słońcu może prowadzić do uszkodzeń, takich jak hiperkeratoza czy dysplazja komórek elastozy i keratynocytowych. W ten sposób właśnie objawia się kliniczne fotostarzenie. Karotenoid ten redukuje rumień, poziom oksydacji lipidowej oraz wzmacnia mechanizmy ochronne epidermy przed negatywnym działaniem promieni UV, które mogą prowadzić do poparzeń i zaburzeń pigmentacji.

    Astaksantyna znalazła zastosowanie jako świetny przeciwutleniacz, który wiąże i usuwa wolne rodniki jako składnik pomadek, balsamów, serum, ampułek, kremów anty-aging. Ich najważniejszym zadaniem jest pozyskanie elastyczności skóry, spowolnienie procesów starzenia, wygładzenie, nawilżenie oraz poprawa kolorytu. Cera po systematycznym stosowaniu kosmetyków z astaksantyną wygląda młodziej, promienieje zdrowiem i jest bardziej wypoczęta oraz jędrna. W widoczny sposób następuje zmniejszenie opuchlizny wokół oczu.

    Ten naturalny barwnik stosowany jest również do produkcji kosmetyków, których zadaniem jest krycie niedoskonałości, jeśli chodzi o cerę tłustą i mieszaną. W przypadku takiego typu skóry występuje problem w doborze odpowiednich preparatów, zarówno do pielęgnacji jak i do makijażu.

    Autor: mgr Anna Zarzycka
    Tagi: astaksantyna

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.