zarejestruj się zaloguj się

Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetyce

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 16. października, 2013

Oleje roślinne stanowią bardzo ważny element w kosmetyce - stosowane samodzielnie, oraz jako dodatek pielęgnacyjny. Ich moc, to nie tylko doskonała, kojąca konsystencja, oraz bogactwo witamin. Ich tajemnicą, są również pewne właściwości biochemiczne, które nieustannie poszerzają zakres możliwości ich zastosowania.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Zastosowanie olejów roślinnych

     

    Działanie olejów roślinnych zostało docenione już w dalekiej starożytności. Przede wszystkim Egipt kojarzony jest ze stosowaniem olejów we wszystkich ważnych rytuałach – a także w życiu codziennym, chociażby do celów ochronnych przed ostrym, afrykańskim słońcem. Twórca pierwszego w historii kremu również zastosował w nim olej – w tym konkretnym przypadku w postaci oliwy z oliwek – ponadto wosk pszczeli oraz wodę różaną. Warto wiedzieć, iż receptura ta przetrwała próbę czasu i wykorzystywana jest z powodzeniem po dziś dzień. Jak podają źródła najstarszym składnikiem stosowanym do celów pielęgnacyjnych jest właśnie oliwa z oliwek oraz olej sezamowy.

     

    Czym są oleje roślinne?

     

    Olejem nazywa się każdą substancję, która w pokojowej temperaturze posiada oleistą konsystencję. Otrzymuje się je z różnych części roślin – ich pestek, owoców, nasion oraz kiełków. Warto nadmienić, że nie tylko rośliny oleiste mogą być ich źródłem.

    Ważnym jest natomiast, aby pochodziły z bezpiecznych ekologicznych upraw, dzięki czemu można tłoczyć je na zimno, bez poddawania rafinacji, co zapewnia im dużą wartość biologiczną. Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są tak charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Jedyną ich przewagą jest to, że bez problemu wytrzymują wysokie temperatury i są rzeczywiście dużo tańsze. Biorąc pod uwagę względy chemiczne, oleje roślinne są to trójglicerydy kwasów tłuszczowych, których rodzaj determinuje aktywność biologiczna powstałego oleju. Mogą być to kwasy nasycone lub nienasycone. Te ostatnie, charakteryzują oleje o doskonałych właściwości oddziaływania na skórę, przede wszystkim bezpieczeństwem stosowania ze względu na działanie antyalergiczne, łagodzące a także wysoką wchłanialność i właściwości silnie nawilżające. Wyróżnia się trzy kategorie olejów, w związku ze zdolnością przetwarzania warstewki oleju w twardy, elastyczny film. To nasycone kwasy tłuszczowe powodują, że w zetknięciu z powietrzem olej ulega wyschnięciu – czas, w jakim to nastąpi uzależnia stopień nasycenia. Grupa, do której przynależy dany olej, determinuje również jego ważność. Wyróżniamy w tym kontekście następujące typy olejów:

    • oleje schnące - mogą być przechowywane ok. 3-4 miesiące (zawierają od 50 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych);
    • oleje półschnące - mają ważność 4-6 miesięcy (posiadają między 20-49 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych);
    • oleje nieschnące - mogą być trzymane od 6-8 miesięcy (zawierają do 19 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

     

    Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetyce

     

    Bardzo ważną kwestią olejów, rozważając temat ich zastosowania w kosmetyce jest znakomita przyswajalność, wynikająca z faktu, iż składają się one z szeregu komponentów o budowie silnie zbliżonej do ludzkiej skóry. Ich kolejną, istotną zaletą jest umiejętność rozpuszczania witamin, oraz innych substancji o wysokiej biologicznej aktywności – fosfolipidy, hormony, barwniki i wiele innych. Do najistotniejszych właściwości olejów, wykorzystywanych w pielęgnacji ciała, zalicza się:

    • działanie okluzyjne, wzmacniając efekt bariery ochronnej;
    • tworzą one na powierzchni skóry zabezpieczający film, który zabezpiecza ją przed utratą wilgoci;
    • stanowią ochronę dla płaszcza hydrolipidowego skóry, zwłaszcza w przypadku cery wrażliwej, alergicznej oraz suchej;
    • zapewniają jędrność, elastyczność, miękkość, zapobiegają łuszczeniu;
    • pobudzają skórę do regeneracji, posiadają właściwości antystarzeniowe;
    • posiadają właściwości kojące i wyciszające, lecznicze, odprężające i tonizujące;
    • chronią delikatną skórę nadwrażliwą, często stosowane są w pielęgnacji niemowląt;
    • chronią nie tylko ciało – ale także włosy - sprawdzają się w kuracjach dla włosów osłabionych, wypadających oraz silnie zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, lub negatywnymi warunkami atmosferycznymi.

    Właściwości te powodują niezwykle szerokie możliwości zastosowanie olejów w kosmetyce, gdzie stanowią dość często podstawowy składnik kremów, balsamów, emulsji, masek, odżywek, oraz pomadek, błyszczyków, czy zmywaczy i lakierów do paznokci. Niemal każdy rodzaj pielęgnacji ciała, twarzy i włosów, posiada linie stworzone z myślą o wykorzystaniu olejków roślinnych, jako kluczowego składnika. To samo dotyczy gabinetów kosmetycznych oraz instytutów SPA, gdzie w większości zabiegów, stosuje się właśnie oleje roślinne – jako dodatek do masek, peelingów, kąpieli, czy też wykorzystując ich moc w rytuałach relaksacyjnych, chociażby masażach. Ważna jest nie tylko imponująco szeroka możliwość zastosowań ale przede wszystkim niebywała skuteczność tych substancji oraz wspomniane już bezpieczeństwo dla nawet najbardziej wymagającej skóry.

    Jedyny problem, z jakim stykamy się w procesach zastosowawczych jest właściwe pozyskiwanie i przechowywanie niektórych ich rodzajów. Głównie chodzi tutaj o wysoko nienasycone oleje, które szybko ulegają utlenieniu, niekorzystnie działa na nie również światło, wysoka temperatura oraz jony niektórych metali. W tym wypadku, substancje te nie tylko tracą swoje zbawienne możliwości – ale stają się dla skóry silnie niebezpieczne. Mogą wówczas powodować podrażnienia, uczulenia, a nawet przyspieszać procesy starzenia się skóry – oraz wywoływać wiele innych, niekorzystnych skutków.

     

    Rodzaje olejów roślinnych

     

    Wyczerpując temat zastosowania olejów roślinnych, warto poznać również ich rodzaje, w odniesieniu do poszczególnych typów skóry:

    • dla skóry wrażliwej, poleca się oleje - z kminku, z jojoby, dzikiej róży, migdałowy, morelowy, olej andiroba oraz olej arganowy;
    • dla skóry dojrzałej - olej z kiełków pszenicy, z dzikiej róży, olej morelowy oraz olej arganowy,
    • dla cery normalnej - z jojoby, olej makadamia, sezamowy, z orzechów laskowych, i olej z dzikiej róży,
    • dla cery tłustej i mieszanej - olej z jojoby, z orzechów laskowych, olej makadamia, z kukurydzy, olej arganowy,
    • dla cery suchej - olej z avocado, z jojoby, olej makadamia,  z kminku, olej migdałowy, morelowy, z oliwek, z kiełków pszenicy, oraz z dzikiej róży,
    • dla dzieci - olej makadamia, olej z migdałów, olej morelowy, słonecznikowy, olej z oliwek, oraz olej sezamowy,
    • oleje przeznaczone do opalania - olej z oliwek, olej makadamia, olej z jojoby, orazz avocado.

     

    Najpopularniejsze oleje stosowane w kosmetyce

     

    Coraz częściej wykorzystywanym oraz niewątpliwie bijącym rekordy popularności jest olej arganowy. Poleca się go zarówno dla cery suchej i wrażliwej, co tłustej, mieszanej z tendencjami do zmian trądzikowych. Wykazuje doskonałe właściwości:

    • ujędrniające, przeciwrodnikowe, wygładzające,
    • antyseptyczne i przeciwzapalne,
    • ochronne i łagodzące.

    Stanowi on bogate źródło witaminy E, kwasów tłuszczowych Omega – 6, oraz flawonoidów. Równie często, stosowanym jest znany doskonale olej z oliwek – jak podają źródła najstarszy znany tego typu składnik pielęgnacyjny. Jest źródłem witaminy A i E, fitosteroli oraz substancji odżywczych i przeciwutleniających. Posiada zastosowanie w pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz włosów, paznokci, a także w przypadku problemów skórnych związanych z jej podrażnieniami i łuszczeniem. Do znanych i cenionych w kosmetyce zalicza się także olej z kiełków pszenicznych, charakteryzujący się działaniem antystarzeniowym i przeciwrodnikowym. Posiada skład mocno zbliżony do naturalnej powłoki lipidowej ludzkiego naskórka, stąd jest doskonale tolerowanym przez skórę. Często napotykamy także, na olej z pestek winogron, o niebywałych własnościach nawilżających i wygładzających, przyspieszających regenerację skóry, zapobiegając jednocześnie skutkom jej starzenia się. Jest stosowany jako nośnik olejków eterycznych oraz delikatnie działający emolient.

    Mimo niebywale rozwijającej się technologii - również kosmetologicznej, naturalne od wieków znane składniki, czerpane z natury nadal są stosowane a wraz z możliwością zbadania ich składu czy mechanizmów oddziaływania na skórę, poszerza się już i tak imponujące spektrum ich zastosowań.

    Autor: mgr Magdalena Seremak

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.