zarejestruj się zaloguj się

Zastosowanie cynku w kosmetyce

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Zastosowanie cynku w kosmetyce
Źródło: Fotolia.com
Dodane: 28. października, 2013

Cynk jest pierwiastkiem, którego doskonałe względem skóry właściwości towarzyszą pielęgnacji od czasów starożytności. Obecnie, poziom nauki pozwala znacznie zwiększyć zakres jego zastosowań, znajdując nowoczesne metody pozwalające na bezpieczną i skuteczną aplikację.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Do czego potrzebny jest cynk?

     

    Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy on, bowiem w syntezie enzymów, bierze udział w produkcji hormonów, ponadto, jest niezbędny w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Cynk jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia procesy starzenia, regeneruje skórę, paznokcie i włosy. Bierze udział w procesie wytwarzania prostaglandyn, które z kolei odpowiadają za regulację funkcji wydalniczych skóry – między innymi sebum. Zastosowanie cynku w celach pielęgnacyjnych i leczniczych sięga starożytności. Już 5000 lat temu, Egipcjanie potrafili stworzyć z jego dodatkiem skuteczną maść, stosowaną do leczenia skóry. W dzisiejszych czasach, posiada ona niesłabnącą popularność, choć przez stulecia zmieniała swoją formę. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że znaleźć ją można w niemal każdej domowej apteczce, a to dlatego, że cynk jest niezwykle aktywnym pierwiastkiem. Jego działanie posiada cechy profilaktyczno-regeneracyjne, natomiast zastosowanie cynkukojarzone jest przede wszystkim z preparatami antyseptycznymi, choć spektrum jego możliwości sięga dużo dalej. Jony cynku wpływają pozytywnie na budowę skóry, ale także jej wytworów, jakimi są włosy i paznokcie.

    Kosmetyki powstałe na bazie cynku:

    • skutecznie pomagają oczyścić pory,
    • zwężają je,
    • przywracają równowagę gruczołom łojowym regulując wydzielanie sebum,
    • wygładzają skórę,
    • nadają jej zdrowy koloryt.

     

    Jego niedobór ujawniają:

    • stany zapalne skóry,
    • trądzik,
    • owrzodzenia,
    • trudno gojące się rany,
    • łupież,
    • intensywne wypadanie włosów,
    • ich odbarwienia,
    • zmiany pigmentacyjne,
    • łamliwość paznokci
    • i inne.

     

    Cynk doskonale łagodzi również podrażnienia i miejsca zapalne, jest składnikiem preparatów dla najdelikatniejszej skóry niemowląt. Tajemnica skuteczności, oraz szerokiego zastosowania tego minerału, tkwi między innymi, w jego korzystnym wpływie na metabolizm kolagenu, co przekłada się w rezultacie na bogaty tak zakres działania.

     

    Właściwości cynku 

     

    Cynk jest ważnym elementem zdrowej skóry, a jego właściwości koncentrują się na działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, antygrzybiczym, oraz łagodzącym nieprzyjemne efekty podrażnień. Pomaga zachować młody wygląd skóry, oraz regeneruje jej uszkodzenia powstałe wskutek niekorzystnego, znacznego wpływu promieniowania UV, czy kontaktu ze szkodliwą substancją. Charakteryzują go własności antyrodnikowe. Ponad to, pomaga kontrolować wpływ hormonów na skórę, co jest istotne zwłaszcza w sytuacji, kiedy te wywołują zmiany trądzikowe, łojotok, a także nadmierne wypadanie włosów prowadzące do łysienia. Głównym źródłem cynku, jakie można dostarczyć organizmowi poprzez dietę – są ostrygi, jednak w związku z tym, że nie należą one do szczególnie popularnych potraw na polskich stołach, warto w tym celu sięgać po orzechy oraz mięso, a ponadto ryby, nasiona słonecznika, dyni, kiełki pszenicy, otręby, oraz cebulę i czosnek.

     

    Właściwości naprawcze cynku

     

    Przeciwutleniacze zawarte w cząsteczce cynku, powodują neutralizacje wolnych rodników, co stanowi podstawę, we wszelkiego typu procesach naprawczych oraz chroniących skórę. Najbardziej spektakularnych efektów, można się w tym kontekście spodziewać stosując związki cynku na tkanki skórne, uszkodzone wskutek nadmiernej ekspozycji na słońce. Cynk jest tutaj nie tylko substancją katalizującą procesy naprawcze doraźnie, minimalizując podrażnienia, wysypki i rumień, ale również pozytywnie wpływa na efekty fotostarzenia. Posiada właściwości redukcji zmarszczek, spłycania ich oraz wyrównywania poziomu skóry zwiotczałej, pozbawionej jędrności. Wspomaga produkcję kolagenu, którego utrata przekłada się na wszystkie symptomy starzejącego się ciała. Aby opóźnić ten proces, zaleca się nie tylko odpowiednią, bogatą w cynk pielęgnację, ale także odpowiednią suplementację diety. Wyczerpując temat właściwości regeneracyjnych cynku, warto zwrócić uwagę na jego zastosowanie w preparatach wspomagających gojenie ran i owrzodzeń.

     

    Działanie przeciwzapalne cynku

     

    Cynk jest składnikiem niezastąpionym w pieluszkowym zapaleniu skórywystępującym często u niemowląt, a także w odparzeniach różnego, innego pochodzenia, a jego ogromną zaletą w tym wypadku jest nie tylko wysoka skuteczność, ale także bezpieczeństwo stosowania. Bywa częstym składnikiem maści przy poważniejszych uszkodzeniach naskórka, powoduje również szybsze zabliźnianie się ran w przypadku mechanicznych uszkodzeń skóry. Jak już wielokrotnie wspomniano, cynk jest ważnym elementem kuracji antytrądzikowych, z względu na silne działanie antybakteryjne, i antyseptyczne. Wykorzystuje się w tym wypadku również właściwości doskonale regulujące funkcje skóry, związane z wydzielaniem łoju – co przekłada się na wykorzystanie go w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji problematycznej skóry głowy. Zwłaszcza w nasilonym:

    • łojotoku,
    • łupieżu,
    • łysieniu.

     

    W tym wypadku, bywa także stosowany w formie suplementu, jednak niesie to z sobą pewne ryzyko przedawkowania, powodującego niestrawność oraz negatywne symptomyze strony układu pokarmowego.

     

    Postać cynku w kosmetykach  

     

    Siła i skuteczność działania związków cynku zależą ściśle od ich formy. Jego związki rozpuszczalne, działają znacznie intensywniej od nierozpuszczalnych, jednak mogą powodować podrażnienia. Są stosowane w cięższych schorzeniach skóry, kiedy wymaga się stopniowego i długotrwałego uwalniania tego pierwiastka. Cynk w kosmetykach, kosmoceutykach i farmaceutykach, przeznaczonych do pielęgnacji skóry występuje w postaci jonowej. Informacja ta ma istotne znaczenie ze względu na jego zachowanie się w preparatach pielęgnacyjnych, a konkretnie – wpływa na jego rozpuszczalność i biodostępność. Zostaje on wprowadzony w substancję kosmetyczną jako kompleks bioaktywny, najczęściej w jednej z następujących postaci:

    • tlenek cynku (ZnO) – najczęściej stosowany, charakteryzuje go działanie ochronne i, łagodzące stany zapalane skóry, ściągające, ponadto jest także naturalnym filtrem UV;
    • siarczan cynku (ZnSO4) – posiada działanie przeciwzapalnym;
    • węglan cynku (ZnCO3) – o działaniu ochronnym;
    • undecylenian cynku, oraz pirytionian cynku – wykazują działanie przeciwgrzybicze i przeciwłupieżowe.

     

    Zastosowanie cynku w kosmetykach

     

    Terapia przeciwzapalna
     

    Cynk posiada ogromne zastosowanie w preparatach przeznaczonych do walki z trądzikiem, w postaci kremów, maści przeznaczonych do stosowania miejscowego, jest także częstym dodatkiem do masek. Wykorzystuje się nie tylko jego właściwości antybakteryjne, ale również pośrednio regulujące wydzielanie sebum. Dzięki temu, spektrum zastosowań cynku obejmuje również środki myjące, toniki, płyny, oraz peelingi. Zastosowanie preparatów kosmetycznych wykorzystujących w swoich recepturach cynk, skutkują szybkim gojeniem się zmian chorobowych występujących na skórze, a także zapobiegają tworzeniu się nowych. Cynk posiada uzasadnione znakomitą efektywnością zastosowanie w preparatach pielęgnacyjnych skórę atopową.

     

    Pielęgnacja antyrodnikowa
     

    W pielęgnacji antyoksydacyjnej, cynk bywa wykorzystywany w kosmetykach regeneracyjnych i ochronnych. Regeneracja w tym wypadku dotyczy zarówno skóry dojrzałej, gdzie pierwiastek ten wspomaga utrzymanie jej w odpowiedniej kondycji, przywracając elastyczność i jędrność., jak i naruszonej czynnikami zewnętrznymi. Bywa wykorzystywany w pielęgnacyjnych programach, przeznaczonych dla skóry narażonej na nadmiar promieniowania UV, skutkującego podrażnieniami oraz naocznym efektem fotostarzenia. Preparaty zawierające cynk, posiadają cechy ochronne, wykorzystywane w profilaktyce. Dotyczy to zarówno szkodliwych czynników zewnętrznych (jak wspomniano, jest on naturalnym filtrem przeciwsłonecznym), jak i procesów zachowawczych, wydłużających młody wygląd skóry. Bywa nie tylko składnikiem kremów, balsamów czy emulsji – ale również dodatkiem do kosmetyków makijażowych, zwłaszcza mineralnych preparatów, jako element podkładów, pudrów, cieni, korektorów, różów czy bronzerów.

     

    Pielęgnacja włosów i skóry głowy
     

    Sole cynku posiadają zastosowanie w preparatach przeciwłupieżowych, głównie pod postacią pirytionianu cynku. Jego działanie polega na zaburzeniu metabolizmu błony komórkowej chorobotwórczych grzybów, wywołujących chorobę. Następuje to dzięki właściwości litofilnych, pozwalających na powolne rozpuszczanie się wspomnianego związku w łoju wytwarzanym przez skórę. Dzięki temu, działanie kosmetyku jest trwałe. Aktywność składników leczniczych ma miejsce w dłuższym okresie czasu również po zastosowaniu i spłukaniu szamponu. Kompleksy cynku stosuje się także w preparatach mających na celu minimalizację łysienia plackowatego – jako składnik maści, zasypek oraz past przeciwgrzybicznych.

    Cynk jest istotnym elementem zdrowej skóry, o bezpiecznym i skutecznym spektrum działania. Co ważne – naturalnym i bezpiecznym, stanowiącym nieraz alternatywę dla syntetycznych substancji. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku delikatnej lub nadwrażliwej skóry, która z założenia nienajlepiej reaguje na preparaty nazbyt bogate w związki chemiczne.

    Autor: mgr Magdalena Seremak
    Znaleziono: 1 wyników

    Powiązane filmy

    Znaleziono: 1 wyników
    Wyświetlaj: 10 20 wyników

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.