zarejestruj się zaloguj się

Aloes w kosmetykach

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 29. października, 2013

Aloes jest niezwykłą rośliną, o niebywale szerokim spektrum zastosowań. Nie bez powodu stał się ważnym składnikiem pielęgnacyjnych i leczniczych receptur. Współczesne możliwości naukowo – badawcze, spowodowały potwierdzenie jego doskonałych właściwości, wykorzystywanych przez człowieka od setek lat.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Czym jest aloes?

     

    Niezwykłe właściwości aloesu znane są od wielu wieków, sięgając czasów starożytnych. Aloes, to pod wieloma względami szczególna roślina, której wyjątkowość, przy obecnym stanie wiedzy, tłumaczy ilościowy i jakościowy skład, a ponadto synergia jej współdziałania z ciałem człowieka. Synergia ta, polega na ścisłej współpracy składników aloesu, oraz ludzkiego organizmu, gdzie oba te biologiczne ośrodki, doskonale na siebie współoddziałują. Już prastare ludy zamieszkujące Egipt, Grecji, Indie, czy Chiny, doceniali jego pielęgnacyjne i terapeutyczne walory, przypisując mu właściwości lecznicze, odmładzające, oraz łagodzące. Aloes pochodzi z terenów południowo – wschodniej Afryki, jest odporny na dość trudne warunki klimatyczne, jakimi są w tamtejszych rejonach suche powietrze, oraz bardzo wysokie temperatury.

    Z czasem, został rozpowszechniony również na inne rejony świata, w Polsce bywa hodowany jako roślina szklarniowa. Spośród blisko 400 rodzajów aloesu, zaledwie dwie jego odmiany znalazły zastosowanie w kosmetyce, a jest to Aloe Vera (aloes zwyczajny), oraz Aloes arborescens (aloes drzewiasty). Do pewnego momentu, roślina ta uchodziła za remedium, brakowało jedynie naukowych dowodów, aby te tezę potwierdzić. Dowody natomiast znalazły się dopiero w latach 80 ubiegłego stulecia, a wraz z postępem biotechnologii, dostarczane są nadal, zaskakując nieraz możliwościami zastosowań, jakie kryją w sobie jego niepozorne liście. Dotąd, udało się potwierdzić działanie:

    • antyseptyczne,
    • bakteriobójcze,
    • grzybobójcze,
    • antyrodnikowe,
    • biostymulujące,
    • regeneracyjne,
    • ochronne.

    Właściwości aloesu nie są wartościami całkowicie stałymi, podlegają zmianom wskutek obróbki rośliny. Do pewnego momentu, wiązało się to z przekonaniem, że aloes posiada kilka istotnych wad. Powodowały je aloina i emodyna, działając bardzo silnie przeczyszczająco. Jednak po usunięciu skórki – aloes traci całkowicie właściwości przeczyszczające oraz objawia inne, zdecydowanie pozytywne oddziaływania na ludzki organizm. Oczyszczony aloes podnosi odporność, reguluje przemianę materii, a stosowany zewnętrznie – przyspiesza gojenie i procesy regeneracji skóry, oraz doskonale nawilża. To miąższ aloesowy stanowi jego największe bogactwo. Sok aloesowy zawiera wiele aktywnych biochemicznie substancji, nadających mu tak wyjątkowe i szeroko rozumiane właściwości. Do najważniejszych substancji należą:

    • glikoproteiny,
    • polisacharydy,
    • polipeptydy,
    • enzymy,
    • antranoidy,
    • aloeiny,
    • ligniny,
    • mikroelementy (magnez, cynk, wapń potas, żelazo, oraz cynk)
    • witaminy (A, zestaw witamin z grupy B, w tym także B12, co bywa podkreślane jako ewenement w przypadku rośliny, C i E).

     

    Właściwości aloesu

     

    Dzięki zawartości odpowiednich związków biochemicznych, aloes wykazuje następujące właściwości:

    • wpływa na szybsze gojenie się ran, oraz wspomaga wytrzymałość tkanek skóry na uszkodzenia;
    • zwiększa syntezę kolagenu i elastyny;
    • posiada zdolność wiązania kwasu hialuronowego;
    • wspomaga wiązanie wody w skórze (dzięki zawartości mukopolisacharydów);
    • za sprawą enzymów powoduje wygładzenie i zmiękczenie naskórka oraz spłycenie zmarszczek;
    • zwiększa odporność skóry na szkodliwe oddziaływanie promieni UV;
    • posiada działanie przeciwrodnikowe, zmniejsza wytwarzanie keratynocytów;
    • wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

    PH miąższu aloesowego mieści się w granicach 5,2-5,6, co jednocześnie odpowiada idealnemu pH skóry, działa hamująco na procesy namnażania się szkodliwych mikroorganizmów;

    Składniki miąższu aloesowego przyspieszają i usprawniają zarówno proces ziarninowania, jak i naskórkowania, wpływając bezpośrednio na podziały komórkowe.

     

    Zastosowanie aloesu w kosmetyce

     

    Miąższ aloesu posiada szerokie możliwości zastosowań, w kontekście pielęgnacji i leczenia, nie tylko dzięki szczególnym właściwościom, ale również wskutek odpowiedniego powinowactwa do ludzkiej skóry. W kosmetyce, wykorzystuje się głównie jego nawilżające, regenerujące i odmładzające działanie, a także antyrodnikowe i przeciwzapalne. Ponadto, posiada on zdolność stymulowania krążenia, w podskórnych naczyniach włosowatych, co przyczynia się do lepszego zaopatrywania tkanek w tlen oraz substancje odżywcze. Przekłada się to częściowo, na działanie antycellulitowe, choć w tym wypadku, decydującą właściwością okazuje się zdolność penetracji w głąb warstw skóry, oraz pobudzenie fibroblastów do produkcji kolagenu. Proces starzenia się jest ściśle związany z przesuszeniem skóry. Aloes ma zdolność głębokiego wprowadzania wody, a jest to jednym z najważniejszych priorytetów kosmetologicznych. Ciągle poszukuje się substancji, lub technologii, która umożliwiłaby wprowadzenie cząsteczek wody, w jak najgłębsze struktury skórne. Woda sama w sobie nie ma takiej możliwości, ze względu na warstwę ochronną, która działa impregnująco.

    Aktywna cząsteczka aloesu, swobodnie radzi sobie z tą przeszkodą. Co daje to możliwość dostarczania w głąb skóry odpowiednich substancji odżywczych, oraz odprowadzenie na zewnątrz toksyn – które w dużej mierze powodują powstawanie zjawiska cellulitu. W kosmetologii, aloes odgrywa ważną rolę, także ze względu na bogate źródło składników aktywnych. Jest silnym oksydantem, bywa więc elementem kuracji odmładzających i regeneracyjnych, w tym intensywnych, stosowanych chociażby po kosmetycznych zabiegach inwazyjnych, lub innych mogących wywoływać silne podrażnienia, np. peeling chemiczny, czy depilacja laserowa. Aloes w tym wypadku znacznie przyspiesza stopień gojenia tkanek skórnych. Dzięki zawartości steroli roślinnych w postaci:

    • lupeolu,
    • campasterolu,
    • beta – sisterolu,
    • cholesterolu,

    wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, znajdując zastosowanie w preparatach pielęgnacyjnych i leczniczych dla skóry dotkniętej trądzikiem. Sok z aloesu działa wysuszająco, chroniąc chore miejsca przed powstaniem blizn.

    Wyjątkowość aloesu polega na jego niemal idealnym, wpasowaniu w potrzeby ludzkiego organizmu. Dlatego jest składnikiem szeroko stosowanym w kosmetologii i medycynie, które zwracają się ku naturze, doceniając jej mądrość.

    Autor: mgr Magdalena Seremak
    Tagi: aloes

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.