zarejestruj się zaloguj się

Właściwości i zastosowanie oleju jojoba

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 28. października, 2013

Imponująca szerokim spektrum, skala zastosowań olejku jojoba, wynika bezpośrednio z jego niezwykłych właściwości. Natura skomponowała dla niego bardzo szczególną recepturę, dzięki której stał się tak ważnym elementem pielęgnacyjnym, a w niektórych sytuacjach również leczniczym.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Niezwykłe właściwości oleju jojoba

     

    Olejek jojoba, w rzeczywistości nie jest olejem, lecz płynnym woskiem, otrzymywanym metodą tłoczenia na zimno z nasion jojoba, pochodzących z krzewu Simmondsia Chinensis. Olejek jojoba jest żółtą, pozbawioną smaku i zapachu substancją, wykazującą doskonałą odporność względem wysokiej temperatury, nie posiada typowej daty ważności, ponieważ nie jełczeje, można przechowywać go około 25 lat. Niezwykły skład, nadaje mu doskonałych właściwości. Nasiona jojoba w mniej więcej 50% stanowią tłuszcze, jednak w odróżnieniu od innych olejów, zawiera on znikomą ilość trójglicerydów. W jego skład wchodzą głównie nasycone i nienasycone alkohole oraz kwasy tłuszczowe i fitosterole. Ważnym elementem jego receptury, jest palmitynian cetylu, oraz skwalen o właściwościach bakteriobójczych i antygrzybicznych. Stanowi on również bogate źródło:

    • witaminy A, wspomagającej naturalne funkcjonowanie mechanizmów skóry,
    • witaminy E – przyspieszającej jej regenerację, oraz spowalniającej procesy starzenia,
    • witaminy F, o działaniu immunostymulacyjnym.

     

    Pod względem właściwości, bywa nieraz porównywany do tranu wielorybiego, gdzie jedyną istotna różnicą, jest brak charakterystycznego, przykrego zapachu. Jego niezwykle szeroki zakres zastosowań, wynika z dwóch podstawowych przyczyn. Jest doskonale tolerowany przez dwa skrajne typy skóry, zarówno suchą jak i tłustą. Ze względu na brak jakichkolwiek reakcji uczuleniowych z jego strony, bywa również wykorzystywany do pielęgnacji cery alergicznej i nadwrażliwej. Największa tajemnica olejku kryje się w jego niezwykłej recepturze oraz konsystencji ułatwiającej aplikację nawet w czystej postaci. Imponujące możliwości pielęgnacyjne oleju jojoba wynikają z jego biozgodnych zdolności względem ludzkiego sebum. Pozwala to na doraźną pomoc w regulacji gruczołów łojowych, których zaburzenia stanowią podstawę większości problemów skórnych. W przypadku suchej skóry, dla której charakterystyczną jest wydzielana bardzo znikoma ilość łoju, rolą oleju będzie uzupełnianie powstałych niedoborów warstwy lipidowej, dzięki czemu cera uzyska odpowiedni poziom nawilżenia i blask. W przypadku skóry z problemem nadaktywności gruczołów łojowych, działa hamująco na ilość wydzielanego sebum nie wysuszając jej. Działa w tym wypadku łagodząco i uspokajająco.

     

    Oddziaływanie na skórę olejku jojoba

     

    Poza biozgodnością i powinowactwem w stosunku do ludzkiej skóry, olej jojoba posiada silne właściwości przeciwrodnikowe, jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, choć o stosunkowo niskim faktorze mieszczącym się w granicach SPF 4. Poza wymienionymi własnościami, olej ten cechują również:

    • trwałość, oraz bezpieczeństwo stosowania również innych olejów – w których może pełnić rolę nośnika;
    • doskonałe zdolności, pozwalające mu łatwo przenikać w głąb warstw skórnych;
    • nie wykazuje właściwości komedogennych – przeciwnie, pomaga swobodnie odpłynąć wydzielinie skórnej nie zapychając porów;
    • właściwości pozwalające mu leczyć stany zapalne skóry, między innymi trądzik, posiada także zastosowanie w łagodzeniu objawów łuszczycy;
    • duża czystość, oraz brak zawartości substancji toksycznych i trujących, ze względu na umiejscowienie upraw krzewów, z których pochodzą.

     

    Zastosowanie oleju jojoba w kosmetyce

     

    Wyjątkowość oleju z jojoba pozwala wykorzystać jego walory w pielęgnacji każdego typu cery, czyniąc go substancją uniwersalną. Przy czym warto zaznaczyć, że uniwersalność ta odbiega zupełnie od powszechnej reguły, zgodnie z którą, jeżeli coś ma szerokie zastosowanie, zwykle jest ono bardzo pobieżne i nie przynosi zadowalających rezultatów. W tym konkretnym przypadku, jest zdecydowanie inaczej. Efektywność jego zastosowania nie budzi najmniejszych zastrzeżeń.

     

    Olej jojoba a skóra

     

    Olej jojoba jest zaliczany do grupy emolientów, znanych jako niepolarne, które zapewniają odpowiedni poziom wilgoci zatrzymując ją wewnątrz skóry. Obniżają one tzw. współczynnik TEWL – Trans Epidermal Water Loss – rozumiany jako naskórkowy ubytek wody. Dzięki temu, skóra odzyskuje jędrność i sprężystość.

     

    Uzupełniając niedobory lipidowe, zapobiega starzeniu się skóry, oraz chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Skóra dzięki temu staje się gładka, znacznie bardziej elastyczna, co sprawia, że wygląda młodziej. Jak już wspomniano, nie ma najmniejszych przeciwwskazań dla stosowania oleju w przypadku skóry skłonnej do alergii, a nawet można pokusić się o stwierdzenie, że jego obecność w pielęgnacji trudnej cery jest całkowicie uzasadniona i pożądana. Stosuje się go w preparatach:

    • łagodzących podrażnienia,
    • poparzenia słoneczne,
    • egzemy,
    • stany zapalne – w tym różne odmiany trądziku.

     

    Aromaterapia

     

    Olej jojoba bywa także stosowany w aromaterapii. Sam wprawdzie nie posiada zapachu, jednak jego właściwości, umożliwiają wykorzystanie go jako substancji wydłużającej okres przydatności olejków eterycznych. Brak zapachu oraz inne cechy spowodowały, że zaczęto go stosować jako nośnik, w produkcji perfum. Perfumy uzyskane w ten sposób są znacznie trwalsze, i mniej lotne, niż te powstałe na bazie alkoholu. Jest częstym dodatkiem olejków do masażu, oraz do kąpieli.

     

    Inne zastosowania

     

    Olej jojoba jest powszechnie wykorzystywany w produkcji kremów, maści i balsamów. Wskutek rafinacji, uzyskuje on lekką konsystencję, dzięki czemu nie pozostawia tłustego filmu na skórze oraz nie działa komedogennie. Skóra pod jego wpływem staje się miękka i aksamitnie gładka. Bywa również składnikiem kosmetyków przeznaczonych do demakijażu. Jego doskonałe właściwości odżywcze wykorzystuje się także w pielęgnacji włosów. Bywa bardzo częstym dodatkiem kosmetyków mających na celu wzmocnienie cebulek włosowych, oraz ułatwienie rozczesywania, czy też zapobieganie elektryzowaniu się ich. Poleca się go jako ważny element kuracji wzmacniającej zniszczone paznokcie. W tym wypadku należy wcierać jego niewielką ilość w płytki, które w niedługim czasie odzyskują doskonałą kondycję, stając się zdrowe i mocne.

    Szerokie możliwości zastosowań, pozytywne rekomendacje osób, o skórze trudnej w pielęgnacji, oraz kosmetologów i dermatologów, stawiają olej jojoba w pierwszym rzędzie naturalnych kosmetyków, dających tak pozytywne efekty, przy jednoczesnym bezpieczeństwie stosowania.

    Autor: mgr Magdalena Seremak

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.