zarejestruj się zaloguj się

Substancje roślinne zawarte w kosmetykach

Tekst: Anna Olejniczak
Substancje roślinne zawarte w kosmetykach
Źródło: Fotolia.com
Dodane: 17. lipca, 2013

Natura jest bardzo hojna. Obdarzyła nas szerokim wachlarzem roślin, które pozwalają nam zachować piękno, zdrowie i młodość. Zawarte w nich substancje wykorzystywane są w produktach kosmetycznych, które znajdujemy na sklepowych półkach, ale możemy ich także użyć podczas zwykłych, domowych zabiegów pielęgnacyjnych.  

lic. kosmetolog Anna Olejniczak-Łasecka
KONSULTACJA MEDYCZNA
SPIS TREŚCI:

    Zdrowie w roślinach

     

    Ludzie od wieków czerpali pełnymi garściami z natury, która dostarczała wszystkiego, co niezbędne do życia. Dawniej wiedzę na temat roślin posiadali jedynie uczeni, znachorzy i kapłani, a ta była silnie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś jednak mamy do niej szeroki dostęp, a wykorzystanie roślin poszerzyło się o nowe dziedziny i technologie.

     

    Substancje roślinne

     

    Skrzyp polny

     

    Skrzyp polny to bardzo popularna roślina o wyjątkowych właściwościach. Skrzyp polny w kosmetyce wykorzystuje się w pielęgnacji paznokci, ponieważ posiada dużą ilość cynku i potasu. Dzięki zawartości kwasu krzemowego świetnie sprawdza się w kosmetykach niwelujących wolne rodniki. Skrzyp stosowany jest na włosy ze względu na ogromną ilość witamin i mikroelementów. Jest szczególnie polecany przy ich wypadaniu, spowalnia także procesy siwienia.

     

    Kasztanowiec zwyczajny

     

    Kasztanowiec zwyczajny to drzewo rosnące w całej Europie. Możemy je spotkać także w Polsce. Własności lecznicze posiada jego kora, kwiaty i nasiona. W swoim składzie zawiera flawonoidy, garbniki i saponiny, dzięki czemu kasztanowiec stosowany jest przy naczynkach, żylakach, przy skłonnościach do rumienia. Działanie kasztanowca obejmuje również uszczelnianie naczyń, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie.

     

    Zielona herbata

     

    Zielona herbata stosowana jest w kosmetykach dla cery wrażliwej i naczyniowej. Posiada w swoim składzie polifenole, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, wapń, potas i krzem. Dzięki tym składnikom zielona herbata ma właściwości kojące, przeciwzapalne, przeciwutleniające, bakteriobójcze i uszczelniające naczynia. Zmniejsza wydzielanie łoju, przez co jest stosowana powszechnie w pielęgnacji cery mieszanej i tłustej. Dzięki zawartości teiny posiada także działanie ujędrniające, występuje zatem w kosmetykach wyszczuplających.

     

    Spirulina

     

    Spirulina to morska alga o składzie bogatym w substancje nawilżające i odżywcze. Posiada bardzo dużo aminokwasów, dzięki czemu pozwala na utrzymanie odpowiedniego nawilżenia skóry. W skład spiruliny wchodzi także szereg witamin z grupy B, a także bardzo korzystny kwas GLA, który zapewnia barierę ochronną skórze.

     

    Lilia wodna

     

    Lilia wodna jest nie tylko pięknym kwiatem, ma także niezwykłe właściwości kojące i neutralizujące podrażnienia. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.

     

    Roszczyk kolczysty

     

    Roszczyk kolczysty to krzew, na którym wyrastają czerwone jagody. Pobudza mikrokrążenie, przez co stosowany jest w leczeniu cellulitu. Ma także zdolności uszczelniania naczyń krwionośnych, więc sprawdza się w kosmetykach do skóry naczyniowej.

     

    Preparaty ziołowe

     

    Aby „wydobyć” z rośliny to, co najcenniejsze, stosuje się różne metody. Zawarte w kosmetykach rośliny są odpowiednio przygotowywane, tak by każdy z ich składników został w pełni wykorzystany.

    Stosuje się różne postacie ziołowych specyfików. Możemy wyróżnić:

    • napary – kiedy to roślina zalewana jest wrzątkiem i ogrzewana przez ok. 15 minut. Następnie studzona i odcedzana od materii roślinnej. Napary stosuje się od razu po ostygnięciu. Mogą być stosowane jako toniki do pielęgnacji cery. Przykładem jest napar z rumianku do rozjaśniania włosów czy napar z nagietka, kojący i łagodzący skórę wrażliwą;
    • odwary – jest to wodny wyciąg z surowca roślinnego o twardej konsystencji (np. z kory czy korzenia). Surowiec zalewa się zimną wodą i doprowadza do wrzenia, gotując przez 30 minut. Odwar ma krótką trwałość, dlatego trzeba go wykorzystać w krótkim czasie po produkcji;
    • maceraty – wykonuje się je z surowców śluzowych (kozieradka, len), wytrawiając surowiec przez 30 minut wodą o temperaturze pokojowej;
    • nalewki – przy ich produkcji wykorzystuje się etanol, którym dokonuje się ekstrakcji składnika roślinnego. Nalewki są zdatne do użytku przez długi czas.

    Istnieją także inne metody wydobywania z roślin najcenniejszych składników. Są dużo bardziej zaawansowane technologie stosowane przy produkcji kremów, balsamów i maseczek.

     

    Aktywne związki w surowcach roślinnych

     

    To, co najcenniejsze w roślinach, to właśnie związki aktywne. Na ich działaniu opierają się lecznicze i kosmetyczne właściwości roślin. Do takich związków należą:

    • węglowodany – osłaniają, nawilżają, łagodzą stany zapalne,
    • białka (aminokwasy) – regenerują i nawilżają,
    • tłuszcze – ochraniają przed czynnikami zewnętrznymi, regenerują i nawilżają,
    • pochodne hydrochinonu (wyciąg z mącznicy lekarskiej, borówki) – działają rozjaśniająco,
    • garbniki – działają ściągająco, hamują łojotok, uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwbakteryjnie i likwidują wolne rodniki,
    • flawonoidy – wzmacniają naczynia, neutralizują wolne rodniki, chronią przed promieniowaniem UV,
    • saponiny – uszczelniają naczynia, mają właściwości czyszczące,
    • karotenoidy – te pomarańczowe i żółte barwniki chronią przed promieniowaniem UV, niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne i poprawiają koloryt skóry.

    Jak widać, rośliny to nasi sprzymierzeńcy w walce o zdrowy i piękny wygląd. Nie warto ich lekceważyć, ponieważ znajdują się we wszystkich preparatach kosmetycznych, a każdy z nich pełni inną funkcję. Natura obdarzyła nas prawdziwym skarbem, dlatego należy go pielęgnować.

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.