zarejestruj się zaloguj się

Parafiny w kosmetyce

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 17. października, 2013

Parafiny są substancjami bardzo powszechnymi w kosmetyce ze względu na niską cenę i właściwości pozwalające na dość szerokie spektrum ich zastosowań. Jednocześnie budzą ogromne emocje, ze względu na swoje pochodzenie i możliwe reakcje niepożądane, jakie potencjalnie mogą powodować.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Czym jest parafina?

     

    Parafina jest mieszaniną węglowodorów nasyconych, otrzymywanych jako uboczny produkt powstały przy produkcji ropy naftowej a także ze smoły węgla brunatnego, ze smoły łupkowej oraz torfu. W przypadku produkcji z niej papieru i świec – nie wzbudza żadnych kontrowersji, jednak jako dodatek kosmetyczny – zyskuje rosnące grono przeciwników. Mimo, że jest substancją odpowiednio przygotowaną, czystą chemicznie, posiadającą wiele ważnych pod względem kosmetycznym właściwości. Parafinę na etykiecie znaleźć można pod nazwami:

    • Paraffin Oil
    • Parrafinum Liquidum
    • Synthetic Wax
    • Paraffin

    Parafiny posiadają dosyć długą tradycję zastosowań. Olej parafinowy używany był doustnie przy zaburzeniach trawiennych, natomiast najczęściej stosowano je i stosuje się nadal – jako podstawę większości maści i kremów zarówno w kosmetykach drogeryjnych, jak i medykamentach jako środek, który nie wywołuje podrażnień oraz posiada własności okluzyjne. Parafiny, które wykorzystuje się w kosmetyce ze względu chociażby na odpowiednie regulacje prawne, określone Dyrektywą Kosmetyczną, charakteryzują się bardzo wysoką czystością. Odpowiadają tym samym surowcom stosowanym w produktach farmaceutycznych. Parafiny należą do grupy substancji określanych jako emolienty. Charakteryzują je doskonałe właściwości natłuszczające. Po aplikacji tworzą na skórze film, który bardzo silnie hamuje ucieczkę wody z naskórka i przywraca skórze odpowiednie nawilżenie. Są częstym dodatkiem w kosmetykach przeznaczonych dla skóry bardzo suchej, wrażliwej, a także w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji dzieci i niemowląt. Niektóre właściwości spowodowały, że są one częstym bywalcem w gabinetach kosmetycznych. Charakteryzują się między innymi dużą pojemnością cieplną – a więc umiejętnością utrzymania wysokiej temperatury w dłuższym okresie czasu. Jest to właściwość wykorzystywana w wielu zabiegach pielęgnacyjnych i leczniczych.

     

    Właściwości i zastosowanie parafiny

     

    Wyróżnia się trzy rodzaje parafiny: miękką, twardą i ciekłą.

     

    1. Parafina miękka i twarda – wykorzystywana jest w produkcji kremów i pomadek;
    2. Parafina ciekła – zwana inaczej olejem parafinowym lub olejem mineralnym, jest częstym dodatkiem w produkcji maści, kremów, balsamów i innych preparatów. Jest substancją bezbarwną i bezwonną, nie ulega rozpuszczeniu w wodzie oraz w etanolu – a jedynie w rozpuszczalnikach organicznych takich jak terpentyna, eter naftowy czy też benzyna apteczna. W związku z tym, bardzo trudno jest ją zmyć ze skóry – choć w niektórych sytuacjach cecha ta jest jak najbardziej przydatna. Ciekła parafina posiada zastosowanie w produkcji maseczek na twarz i dekolt, a także olejków do kąpieli i specjalnych płynów do moczenia dłoni i stóp, oraz w niektórych liniach pielęgnacyjnych do włosów. Efekty, jakie można uzyskać stosując parafinę w przypadku suchej i zniszczonej skóry bywają spektakularne. Ciało człowieka nie pochłania jej, nie przyswaja ani też nie metabolizuje. Surowce i półprodukty parafinowe nie są biozgodne, chociaż z ostatnich doniesień wynika, że związki o zbliżonej budowie do węglowodorów parafinowych są obecne w cemencie międzykomórkowym i spoiwie łusek włosa. Związki parafinowe pozostają na powierzchni warstwy rogowej, tworząc na niej trwały, hydrofobowy film. Jego zadaniem jest zatrzymanie wilgoci wewnątrz, oraz delikatne natłuszczenie naskórka. Skóra staje się gładka i miękka, jednak należy przy tym pamiętać, że nie każdy fragment skóry oraz typ cery będzie dobrze reagował na okluzję parafiny oraz jej wspomnianą hydrofobowość. Wszystkie te cechy wspaniale sprawdzają się w miejscach słabo ugruczolonych, jednak w przypadku mieszanej lub tłustej skóry, nie należy już sięgać po preparaty parafinowe. Spowodują one powstawanie zaskórników, wskutek głębokiego wnikania i w pory skórne. Parafina sama w sobie nie posiada właściwości nawilżających. Nabywa ich w pewnym sensie poprzez mechanizm działania, oraz reakcje zachodzące ze skórą. W mechanizmach tym mają także znaczenie zdolności magazynowania ciepła, oraz bardzo powolne oddawanie go, co powoduje usprawnienie krążenia, a w związku z tym dotlenienie komórek skóry oraz usunięcie substancji toksycznych. Tę właściwość wykorzystuje się w stosowaniu parafinowych masek – najczęściej na dłonie i stopy, ale także na twarz, a zdarza się, że również na całe ciało. Często w połączeniu z innymi substancjami o bogatym, aktywnym biologicznie składzie, którego działanie zostanie silnie zintensyfikowane zachodzącą reakcją termiczną. W przypadku kosmetyków zawierających parafinę, dodaje się substancje, których celem jest złagodzenie wspomnianej okluzji, powodującej różnego rodzaju skutki uboczne, jakimi jest chociażby działanie komedogenne – a więc zapychające pory skórne i powodujące powstawanie zaskórników. Warto pamiętać, że jako dodatek kosmetyczny, parafina nie jest też składnikiem regenerującym. Celem jej jest ochrona skóry, zwłaszcza z uszkodzonym, lub wrażliwym płaszczem hydrolipidowym.

     

    Kontrowersje związane ze stosowaniem parafiny

     

    Parafina należy do grupy substancji, które wzbudzają wiele skrajnych emocji, posiadając grono zapalczywych zwolenników i przeciwników.

    Przeciwnicy stosowania parafiny:

    1. Winią ją za niekorzystne reakcje, jakie z czasem wywołuje ona nie tylko w skórze, ale w całym organizmie, w postaci groźnych chorób wątroby, układu krążenia, czy węzłów chłonnych i nerek. Sama w sobie nie jest wprawdzie substancją mogącą tego dokonać, jednak w wyniku jej stosowania, zwłaszcza długotrwałego i częstego, dochodzi ich zdaniem do pewnych niekorzystnych dla nas procesów, wynikających głównie z rozwoju bakterii beztlenowych.
    2. Okluzyjne działanie parafiny zaburza prawidłowe funkcjonowanie skóry, powodując kumulację substancji toksycznych. Substancje te gromadzą się bez możliwości ujścia na zewnątrz, powodując reakcje skórne, w tym przedwczesne starzenie oraz przekładając się na szereg innych wspomnianych dolegliwości.
    3. Ponadto składniki parafiny nie są pochłaniane i rozkładane przez ludzki organizm, stąd jej cząsteczki nie zostają wydalane ale magazynowane w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych, dlatego podejrzewa się ją w skrajnych przypadkach, o udział w powstawaniu groźnych nowotworów.
    4. Związki parafinowe są wyjątkowo ciężkimi emolientami, powodującymi zatykanie porów skórnych, przez co powodują powstawanie zmian trądzikowych czy inne problemy skórne.
    5. Częste stosowanie ich może prowadzić do poważnych zaburzeń funkcji skórnych, dość paradoksalnie – mogą powodować jej nadmierne przesuszanie. Tworzy się tzw. ciągła warstwa okluzyjna, która całkowicie hamuje transepidermalną utratę wody. Mechanizm ten jest bardzo prosty – dostarczając skórze składników silnie natłuszczających spowodujemy rozleniwienie gruczołów łojowych, które przestaną wytwarzać naturalną lipidową ochronę. Skóra stanie się szorstka, łuszcząca się a przede wszystkim podatna na różnego rodzaju podrażnienia. 

    Zwolennicy stosowania związków parafinowych są jednak innego zdania twierdząc, że:

    1. Są one substancjami całkowicie bezpiecznymi, stabilnymi i w najgorszym wypadku obojętnymi. Wyjątek stanowi skóra tłusta, której nie poleca się stosowania kosmetyków z ich zawartością.
    2. Na argument związany z kumulowaniem się toksycznych substancji odpowiadają, że parafiny są substancjami lipofilowymi, posiadają całkowicie odmienną strukturę aniżeli ludzki naskórek. Nie wchodzą w związku z tym w reakcje z warstwą rogową, ani tym bardziej nie przenikają one w głąb skóry. Nie mogą wobec tego podrażniać czy gromadzić się jako związki niebezpieczne i rakotwórcze.
    3. Zalety parafin, ich niska cena oraz fakt, że nie wywołują reakcji alergicznych sprawia, że posiadają zastosowanie na nieprawdopodobnie szeroką skalę. Od niedrogich kosmetyków drogeryjnych, łącznie z preparatami przeznaczonymi dla małych dzieci oraz osób o wrażliwej skórze – po preparaty z tzw. wyższej półki. Jest to kontrargument zwolenników tych substancji, którym zarzuca się, że to niska cena przemawia za ich nagminnym stosowaniem.
    4. Zwolennicy odpierają również argumentację związaną z rzekomym zaburzeniem oddychania, jaki mają wywoływać parafiny – twierdząc, że człowiek nie oddycha przez skórę, wymiana gazowa poprzez pory skórne zdaje się być znikoma.
    5. Przyznają natomiast rację, co do mogących wystąpić zaburzeń funkcji barierowych skóry – jednak efekt ten mógłby pojawić się jedynie wówczas, gdyby parafiny były stosowane w czystej postaci, nie dotyczy to zresztą samej parafiny, również inne silnie działające emolienty stosowane samodzielnie przyniosłyby ten sam efekt. Nie występuje on jednak w przypadku mieszanin powstałych poprzez dodatek innego składnika, np. silikonu, czy mirystynianu izopropylu.
    6. Bezpieczeństwo stosowania substancji parafinowych poparte jest odpowiednimi regulacjami prawnymi, opartymi na wieloletnich, dokładnych badaniach i doświadczeniach, podobnie jak w przypadku innych kontrowersyjnych substancji. Pozwoliły one na ścisłe określenie bezpiecznych dawek oraz spektrum, w jakim mogą być one stosowane.

    Decyzja pozostaje po naszej stronie, najistotniejsze, aby uwarunkował ją typ skóry, jaki posiadamy, oraz zakres jej indywidualnych potrzeb.

    Autor: mgr Magdalena Seremak
    Tagi: parafiny

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.