zarejestruj się zaloguj się

Ceramidy w kosmetyce

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 09. grudnia, 2013

Ceramidy są naturalnym składnikiem lipidów skóry oraz podstawowym elementem spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe warstwie rogowej. Komórki naskórka otacza lipidowy cement, powstały z mieszaniny kwasów tłuszczowych, cholesterolu i ceramidów, połączonych wiązaniami białkowymi.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Czym są ceramidy?

     

    Ceramidy, są z unikalnymi cząsteczkami, odgrywającymi bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu rogowej warstwy naskórka, a konkretnie – właściwego działania bariery hydrolipidowej. Składniki te posiadają strukturę ciekłokrystaliczną, determinującą zatrzymywanie wody w skórze, decydując tym samym o odpowiednim poziomie jej nawilżenia. Można wiec przyjąć, że ceramidy;

    • tworzą w naskórku warstwę chroniącą wilgoć przed ucieczką,
    • wzmacniającą skórne zdolności jej pochłaniania.

    Dotyczy to także innych substancji – odżywczych i aktywnych, pochodzących z kosmetyków pielęgnacyjnych.

     

    Ceramidy a skóra

     

    W warstwie rogowej skóry ludzkiej, zidentyfikowano siedem ceramidów i oznaczono je cyframi arabskimi (1, 2, 3, 4, 5, 6I, 6II). Występują one jako mieszanina ponad 100 różnych związków. Istotną rolę w pielęgnacyjnym kontekście pełni ceramid 1, umożliwiający wspomniane cementowanie się warstwy naskórkowej. Nie odkryto dotąd wszystkich właściwości i mechanizmów funkcjonowania ceramidów, badacze są jednak absolutnie pewni, że to związki niezbędne, bezpośrednio odpowiedzialnymi za prawidłową kondycję skóry. Obecność określonego typu ceramidów, w odpowiedniej dawce w kosmetykach lub kosmoceutykach, spowoduje: 

    • nawilżenie i wygładzenie warstwy rogowej;
    • ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, oraz utracie wody;
    • ujędrnienie skóry, zapewnienie jej właściwego poziomu elastyczności, a co za tym idzie – delikatne wygładzenie zmarszczek;
    • przyspieszenie procesów regeneracji;
    • odbudowę bariery lipidowej;
    • odbudowę zniszczonej struktury włosów.

     

    Ceramidy a włosy

     

    Podobnie jak w przypadku skóry, ceramidy są także naturalnym składnikiem spoiwa, wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe włosa, a konkretnie jego osłonki. Dlatego ich obecność jest tak ważna, dla odpowiedniej kondycji, wpływając na ich stopień nawilżenia oraz elastyczności, przekładając się ostatecznie na zdrowy wygląd i dużą odporność. Przeprowadzone badania potwierdziły tezę naukowców, którzy odkryli, że międzykomórkowe spoiwo włosów, wykazuje znaczną wrażliwość na czynniki zewnętrzne:

     

    • dotyczące zabiegów upiększających, a konkretnie:
    • farbowania,
    • rozjaśniania,
    • trwałej stylizacji.
    • działanie wysokich temperatur,
    • zbyt suche powietrze,
    • nadmierną ekspozycję na promieniowanie UV.

    Aktualny stan wiedzy, oraz możliwości biotechnologiczne pozwalają na wykorzystanie związków ceramidowych przypominających do złudzenia te, występujące naturalnie – jako alternatywę uzupełniania ich niedoborów.

    Kuracje ceramidowe przynoszą zadowalające efekty, zwłaszcza w przypadku włosów, gdzie dodatkowo są stosunkowo szybko zauważalne. Mechanizm ich działania, polega głównie na wzmocnieniu własności hydrofobowych powierzchni włosów. Nawilżone, szybko odzyskują gładkość i lśniący wygląd, są także mniej porowate i podatne na uszkodzenia mechaniczne oraz negatywny wpływ czynników zewnętrznych.

     

    Niedobory ceramidów

     

    Niedobory ceramidów powstają przede wszystkim z powodu:

    • upływu czasu,
    • stresu,
    • nieodpowiedniej pielęgnacji,
    • szkodliwości czynników zewnętrznych.

    Istotnym jest ogrom i istota skutków, jakie mogą one spowodować, począwszy od drobnych dolegliwości skórnych, na zmianach patologicznych kończąc.

    Ceramidy są ważnym elementem tworzącym ochronny płaszcz hydrolipidowy. Jego uszkodzenie w pierwszym etapie skutkuje utratą wilgoci, skóra będzie ulegała sukcesywnemu przesuszeniu oraz traciła odporność. Naocznym efektem tego procesu są:

    • pogłębione, wyraźne zmarszczki,
    • wiotkość ciała,
    • szorstkość ciała.

    Uszkodzenie bariery hydrolipidowej, może jednak prowadzić do poważniejszych skutków. Skóra tracąc odporność, alergicznie reaguje na czynniki zewnętrzne, jest bardziej podatna na powstawanie stanów zapalnych oraz nadwrażliwa. Sytuacja taka wymaga zastosowania preparatów uzupełniających niedobory lipidowe. W kosmetykach powstałych w tym celu, ceramidy odgrywają jedną z ważniejszych ról – pod warunkiem, że zagwarantowano odpowiednią ich czystość.

     

    Zastosowanie kosmetyczne ceramików

     

    Głównym celem stosowania ceramidów w kosmetyce, jest uzupełnienie ubytków w warstwie lipidowej oraz ich profilaktyka. Głównym elementem tej kuracji jest ceramid 1, będący związkiem sfingozyny oraz kwasu linolowego. Zewnętrzne podanie ceramidów, w postaci kosmetyków, jest uzupełnieniem ich naturalnej ilości. Już po trzech tygodniach stosowania takich preparatów, stan nawilżenia skóry wzrasta średnio o 60-70%.

    Ceramidy wykorzystuje się głównie w przypadku bardzo suchej, odwodnionej skóry, wykazującej wyraźne oznaki starzenia. Doskonale sprawdzają się również w pielęgnacji skóry wrażliwej i wiotkiej. W tym przypadku są niezwykle cennym surowcem, pozwalającym na utworzenie tzw. warstwy okluzyjnej, która chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami – oraz utrzymuje odpowiedni, stały poziom wilgotności w naskórku. Ceramidy mają także, coraz częstsze zastosowanie w kosmetykach pielęgnacyjnych do włosów, również w preparatach profesjonalnych. Są popularnym dodatkiem intensywnych, naprawczych kuracjach fryzjerskich. Z najnowszych wyników badań, jednoznacznie wynika, że najbardziej skuteczne preparaty zawierają kompleks:

    • ceramidów,
    • cholesterolu,
    • wolnych kwasów tłuszczowych.

     

    Podstawowe źródła ceramidów

     

    Zasadniczo istnieją dwa źródła, z którego można pozyskać ceramidy.

    • Naturalne, powstają wskutek wielostopniowej ekstrakcji:
      • materiału zwierzęcego (w tym wypadku wykorzystuje się mózg, bądź ich rdzeń kręgowy),
      • roślinnego (np. soi).
    • Syntetyczne ceramidy są tworzone jako ich wierna kopia, jednak nie zawierają one identycznego układu strukturalnego, przez co nazywa się je „pseudoceramidami”.

    Znaczenie obecności ceramidów we właściwym działaniu warstwy lipidowej jest bezsporne. Stąd też, coraz szersze spektrum ich kosmetycznego zastosowania. Warto pamiętać, że ilość ceramidów nie jest stałą wielkością, zależy od wielu czynników, wśród których wymienia się również warunki atmosferyczne. Zwłaszcza zimą należy zadbać o ich odpowiednią ilość, wzmacniającą funkcje ochronne warstwy rogowej naskórka.

    Autor: mgr Magdalena Seremak
    Znaleziono: 1 wyników

    Powiązane filmy

    Znaleziono: 1 wyników
    Wyświetlaj: 10 20 wyników

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.