zarejestruj się zaloguj się

Barwniki kosmetyczne

Tekst: mgr Magdalena Seremak
Dodane: 16. grudnia, 2013

Barwniki syntetyczne i naturalne znajdują szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wpływają przede wszystkim na wygląd kosmetyku, ale niektóre barwniki posiadają także właściwości dezynfekujące i odkażające. Substancje pochodzenia roślinnego nie budzą obaw konsumentów, natomiast sztuczne (np. biel tytanowa) mogą niekorzystnie wpływać na skórę.

mgr Magdalena Seremak
AUTOR
mgr Magdalena Seremak certyfikowana stylistka
SPIS TREŚCI:

    Czym są barwniki?

     

    Substancje barwiące posiadają jednoczesną zdolność do intensywnej absorpcji światła, jak również przekazywania jej innym materiałom. Stosowane w kosmetyce barwniki, budzą jednak spore kontrowersje, zwłaszcza te pochodzenia syntetycznego. Muszą one spełniać odpowiednie wymagania, gdzie najistotniejszą jest w tym wypadku nieszkodliwość względem ludzkiego zdrowia, poparta odpowiednimi testami i badaniami. Sprawdzony pod względem dermatologicznym i toksykologicznym związek, trafia następnie na listę skupiającą wszystkie stosowane barwniki, zwaną Colour Index (CI). Zostaje mu przypisany odpowiedni numer, pod którym można znaleźć daną substancję.

     

    Barwniki sztuczne

     

    Barwniki syntetyczne stanowią bardzo szeroką grupę związków chemicznych. Ich ogólny podział kategoryzuje je na substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne zwane inaczej pigmentami, lub lakami. Rola barwników syntetycznych zazwyczaj nie ogranicza się jedynie do barwienia kosmetyków, często jest to wręcz ich działanie uboczne, wykorzystywane dla względów estetycznych. Przykład stanowić może w tym wypadku syntetyczny, czerwony surowiec pochodzący z grupy triarylometanowych komponentów, wykazujących aktywne działanie grzybobójcze. Bardzo ważną grupą są układy mineralne. Najważniejszymi jej przedstawicielami, w omawianym kontekście są tlenki – między innymi cynku i tytanu.

     

    Tlenek cynku – biel cynkowa

     

    Tlenek cynku jest pozbawionym zapachu, delikatnym białym proszkiem. Posiada właściwości bielące, matujące oraz kryjące, co powoduje że jest często spotykanym składnikiem w pudrach i zasypkach. Ze względu na właściwości bakteriobójcze i ściągające, posiada także inne zastosowanie, głównie w kosmetykach pielęgnujących cerę trądzikową, a także w kremach przeciwsłonecznych, przeznaczonych zwłaszcza dla osób cierpiących na alergie. Jest podstawowym składnikiem maści cynkowej, popularnej ze względu na właściwości lecznicze, wysuszające i odkażające. W kosmetykach wykorzystywany jest jako pigment, oraz wypełniacz i substancja matująca.

     

    Tlenek tytanu – biel tytanowa

     

    Biel tytanowa jest obojętną chemicznie, nierozpuszczalną w wodzie substancją, stosowaną jako barwnik, oraz zagęstnik. Stanowi najtrwalszy biały pigment, którego używa się także jako składnik rozjaśniający kremy, mleczka, pudry oraz jako dodatek kosmetyków kolorowych. Ponadto posiada zastosowanie jako skuteczny filtr przeciwsłoneczny, utrudniający przenikanie promieniom UVA i UVB. Zastosowanie to dotyczy na ogół kosmetyków o wysokich faktorach, jednak niesie ono ze sobą pewien paradoks, a konkretnie – bardzo realne niebezpieczeństwo związane z fotostarzeniem skóry. Molekuły dwutlenku tytanu, po pochłonięciu kwantu promieniowania słonecznego, przybierają postać silnego rodnika hydroksylowego, który niszczy komórki skóry, intensyfikując procesy starzenia.

     

    Ditlenek tytanu

     

    Jest najpopularniejszym mineralnym pigmentem stosowanym w przemyśle kosmetycznym. Posiada znakomite właściwości pigmentacyjne i ochronne, jest całkowicie obojętny dla skóry i błon śluzowych. Jego szerokie zastosowanie obejmuje:

    • środki myjące – głównie mydła;
    • pasty do zębów – w których pełni funkcję wybielającą i ścierającą;
    • kosmetyki makijażowe – pudry, lakiery, tusze do rzęs, pomadki.

     

    Fluoresceina

     

    Popularnym barwnikiem, stosowanym w kosmetykach dla nadania im estetycznego wyglądu jest fluoresceina. Służy głównie do barwienia mydeł, płynów do kąpieli, szamponów i innych. W roztworach zasadowych (charakterystycznych dla mydeł) wykazuje barwę pomarańczową, podlega jednak zjawisku fluorescencji, a więc emisji światła.


    Barwniki naturalne

     

    Barwniki naturalne towarzyszyły ludzkości od wieków, stosowane są również obecnie, a ich popularność, związana z zapotrzebowaniem na kosmetyki pozbawione chemicznych dodatków zdaje się nieustannie rosnąć. W tym celu wykorzystuje się surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, oraz minerały.

    • Najstarszym znanym barwnikiem jest henna. Od tysięcy lat wykorzystywano ją do farbowania włosów, brwi i rzęs. Pozyskiwana jest z pędów i liści krzewu lawsonii, pigment jaki uzyskuje się z henny posiada rudą barwę. Dodatki barwnikowe pozwalają poszerzyć jej spektrum kolorystyczne po ciemny brąz.
    • Z kolei kolor czarny, oddaje basma.
    • Wśród naturalnych substancji barwnikowych, często wykorzystywanym jest popularny chlorofil. Znany jako zielona substancja pochodzenia roślinnego, biorąca udział w fotosyntezie. W celu uzyskania jego pigmentu wykorzystuje się między innymi pokrzywy. Wykorzystywany jest z kolei na dość szeroką skalę, nadając lekkiego zabarwienia szamponom, żelom, mydłom, pastom do zębów i wielu innym. Posiada on także właściwości łagodzące i lecznicze, dzięki którym stanowi element pielęgnacji cery trądzikowej i dojrzałej, poprawiając ich ogólny stan i kondycję.
    • Kolejną grupą naturalnych substancji barwiących są karoteny, nadające skórze efekt delikatnej opalenizny. Najczęściej wykorzystuje się ich utlenione pochodne zwane karotenoidami, występujących w odcieniach żółtych, pomarańczowych i czerwonych. Posiadają zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do opalania, oraz opalizujących, a także zawierających witaminę A.
    • W tonacji żółtoczerwonej występuje także szafran, wykorzystywany głównie w preparatach makijażowych.

    Źródłem naturalnych barwników są także zwierzęta. W tym wypadku wykorzystuje się owady, między innymi mszyce koszenila, występujące na terenach środkowoamerykańskich, dla uzyskania intensywnej czerwieni, czy nie mniej popularne czerwce kaktusowe.

    Wykorzystywanie w kosmetyce substancji barwiących ma wiele uzasadnień, budzi też skrajne emocje, zwłaszcza w przypadku syntetycznych dodatków, które ostatnimi czasy stają się substancjami źle postrzeganymi przez coraz większe grono konsumentów.

    Autor: mgr Magdalena Seremak

    Newsletter

    Chcesz otrzymywać informacje
    o nowych artykułach i produktach?

    Facebook_icon    GooglePlus_icon    YouTube_icon    twitter_icon

    Copyright © 2012-2016 Wylecz.to All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

    Treści z serwisu wylecz.to mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.  

    Zamknij ten komunikat

    Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

    Na naszych stronach używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami podmioty, takie jak firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W każdej przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Cookies.