• Zapraszamy do prowadzenia dyskusji i zamieszczania komentarzy.
  • Tematy zgrupowane sa w kategorie.
  • Dla nas liczy się Twoje zdanie – bądź aktywny na FORUM!
Choroby
i dolegliwości
Ciąża
i dziecko
Seks
i sprawy intymne
Uroda Zdrowy
styl życia
Off topic
Indeks witryny Choroby i dolegliwości Endokrynologia Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Moderator: moderator



Posty: 6
Jakiś czas temu zrobiono mi badanie krwi pod kątem chorób tarczycy. Moje wyniki:

TSH 2,94 (0,27-4,20)
ft3 3,02 (2,0-4,4)
ft4 1,00 (0,93-1,7)
P/c anty TPO 241,3 (<34)

Wizyta u endokrynologa dopiero za 2 tygodnie, chciałabym mniej-więcej wiedzieć co te liczby oznaczają.
Dzięki :)


Posty: 714
W nawiasie masz napisaną normę a przed nim jest Twój wynik czyli wszystko poza ostatnim jest w normie, ale co to to jest... to ja już nie wiem;/


Posty: 625
podwyższone stężenie tego ostatniego może świadczyć o chorobie "Hashimoto lub Gravesa-Basedowa." O_o


Posty: 6
Ok, choć nie brzmi jakbyście były przekonane. Może wypowie się ktoś kto się trochę lepiej na tym zna?


Posty: 60
Tak wysoki poziom przeciwciał anty-TPO czyli ten ostatni parametr świadczy prawdopodobnie o chorobie Hashimoto, czyli o niedoczynności tarczycy na podłożu autoimmunologicznym (układ immunologiczny atakuje tarczycę bo rozpoznaje ją jako obcą tkankę i próbuje ją zwalczyć). Jest to dość łatwa do opanowania choroba, jej leczenie polega na podawaniu hormonów tarczycy (tabletki) - niestety będziesz je musiała przejmować do końca życia.


Posty: 3422
a ja znam dwie kobiety bez tarczycy, obie bardzo energiczne, leciwe i mega pozytywne! :)
Także czy leki czy zabieg - będzie dobrze :)


Posty: 6
Dziękuję ślicznie:) Trochę poczytałam i faktycznie chociaż brzmi groźnie to choroba nie wydaje się taka tragiczna. Obym nie musiała mieć operacji, ważne żeby skończyło się moje ciągłe zmęczenie i tycie. Jeśli mam brać w tym celu hormony to może być :)


Posty: 3422
super, że masz takie nastawienie! Powodzenia :)


Posty: 6
Jestem właśnie po wizycie u lekarza, mam jeszcze zrobić parę dodatkowych badań w tym USG tarczycy ale wygląda na to że to faktycznie Hashimoto. Lekarz też uspokaja że chorobę da się opanować właściwą dawką leków, więc bez paniki :)


Posty: 3422
nie taki diabeł straszny:)
nazwa brzmi groźnie. Super, że to nic poważnego

Następna

Wróć do Endokrynologia